Elazig Yemekleri Dünyaya Tanitildi

Elazig Yemekleri Dünyaya Tanitildi

Eskimeyen Elazig Yemekleri ve Deprem Yaralarinin Gastronomi ile Sarilmasi Projesi ve Çalistayi ile Elazig’in yemekleri dünyaya tanitildi.

Elazig Belediyesi ile Elazig Gastronomi Kültür ve Turizm Dernegi tarafindan hazirlanan, Içisleri Bakanligi Sivil Toplumla Iliskiler Müdürlügü tarafindan desteklenen ‘Eskimeyen Elazig Yemekleri ve Deprem Yaralarinin Gastronomi ile Sarilmasi Projesi ve Çalistayi’ hayata geçirildi. Bir otelde düzenlenen program büyük ilgi gördü. Istiklal Marsi’nin okunmasi ile baslayan program, Mehteran Takimi ve folklor ekibini gösterisi ile devam etti. Yapilan konusmalarin ardindan katilimcilar, Elazig yöresine ait 100 adet yemegin tadina bakti.

AK Parti Kurucular Kurulu Üyesi Mehmet Necati Çetinkaya, “Bu projeyi bana ilettiklerinde çok mutlu oldum. Gereken ilgi ve alakayi göstermek benim için bir vazifeydi. Çünkü ben bu medeniyetlerin besigi olan topraklarda yetistim. Gittigim her yerde de Elazig’in gücünü ak çikardim. Bugün burada medeniyetler besigi olan benim dogup büyüdügüm topraklarin kendisini tanitmanin en önemli yollarindan bir tanesi gastronomidir. Buna öncülük yaptiklari için degerli kardeslerime tesekkür ederim. Gastronomide dünya da ün salmis bu zenginlikten çok az ülkenin oldugu yegâne sehirlerden biri Elazig mutfagidir. Tarih boyunca hep var oldu insallah hep de var olacak. Bunlarin evlatlarimiza mutlaka asilanmasi lazim. Ben bugün buraya gelmekle bunu bir görev kabul ettim. Elazig’a yapilacak her seyde hizmetkar olarak görev aldim bunun için de gayret edip çaba gösterdik” dedi.

Elazig için 11 ana baslikta 100 projeni büyük bir kismini tamamladigini aktaran Elazig Belediyesi Baskan Yardimcisi Nazif Bilginoglu, “Bu projeler, Elazig’imizin uzun yillar çok büyük sorunlari olan önemli konularina nester vuran projelerdendi. Sadece 11 ana baslik100 proje degil onun disinda da birçok projeyi Elazig insanina, sehre ve sehrin çok daha güzel yasanabilir bir kent olmasi için bu projeleri hayata geçirdi. Bu projeleri de vatandaslarimiz evinden çiktigi andan itibaren sokaginda, mahallesinde ve komsu mahallesinde bunlari görerek yasiyor. Belediye Baskanimiz bütün bunlari yaparken, belediyeciligi hem santiye belediyeciliginde hem de gönül belediyeciligi çerçevesinde yapmistir. Yaptigi o vizyon projeler, santiye belediyeciliginde oldugu gibi esas mesele gönül belediyeciligi demistir. Bu çerçevede insanimiza dokunmak Elazig’imizin kültürüne, sanatina, egitimine ve gencine her türlü hizmette bulunmak için santiye belediyeciligi yaninda gönül belediyeciligini de sürdürmüstür. Esas amaç Elazig’imizin kültürünü tanitmak Elazig’imizi bütün ülkeye tanitmaktir. Bu kültürün içerisinde gastronomi kültürünü de tarihi ve misyonuyla tanitmak amaçlanmistir” diye konustu.

Sivil toplum ve ekiplerinin destekleriyle Elazig gastronomisinin yolunun açildigini belirten Elazig Gastronomi Kültür ve Turizm Dernegi Baskani Harun Seyran, “Hizmeti erdem gören bir avuç Elazig asigiyla giderek büyüdük. Sofranin ve yemegin giderek hizlandigi ayaküstü bir kosusturmaya feda edildigi günümüzde yemekleri pisirenlerin sayisi giderek azaliyor. Bu durum sadece lezzet kaybi degil ayni zamanda kültür kaybini da beraberinde getiriyor. Unutulan her tarifi sofralarimizin fakirlesmesine es degerdir. Bu nedenle yillardir Elazig yemeklerini kayit altina aldik. Bin 300 mutfak çesidimizle Türkiye’de ilk sirada oldugumuz bakimindan da iddialiyiz. Ilk hedefimiz Cumhuriyetin 100. yilinda 100 yemek reçetemizin patentini almaktir. Bu konuda proje ortagimiz olan heyecanini hiçbir an yitirmeden çalisan basarili Elazig Belediye Baskanim Sahin Serifogullari’na yine ortak projemizde Elazig gastronomisinin isik yolunun aydinlatacagina inancimiz tamdir. 4 bin yillik tarihi medeniyete ev sahipligi yapan bölgenin birinci vilayetleri konumundaki Elazig’imiz gastronomi alaninda ülke çapinda basariyla adindan söz ettirmeye devam ediyor. Elazig gastronomi ve kültür dernegi olarak bizler de üzerimize düsen sorumluluklari yerine getiriyoruz. Öncelikle 24 Ocak 2020 yilinda Elazig depremi ardindan 6 Subat 2023 tarihinde Kahramanmaras ilimizde yasanan depremler sonrasinda devletimizin sefkatli elinin hem bize hem de depremden etkilenen 10 kentimize ulasti. Depremde hayatini kaybeden vatandaslarimiza yüce Allah’tan rahmet diliyorum” cümlelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile