Elazığlı Buket Yürümek İçin 2 Bin TL'lik Çorap Giymek Zorunda

Elazığlı Buket Yürümek İçin 2 Bin TL'lik Çorap Giymek Zorunda

Elazığ’da yakalandığı pankreas kanseri yüzünden 4 organı alınan ve makine yardımıyla beslenen genç kadının dramı yürek burkuyor. Genç kadın, 2 bin TL maliyeti olan lenfödem çoraplarını giymeyince bir adım bile atamıyor.

Elazığ’da 3 çocuklu Suat ve Aygün Özdemir çiftinin 27 yaşındaki kızları Buket Özdemir, 15 yaşındayken pankreas kanseri hastalığına yakalandı. 4 operasyon geçiren Özdemir’in sırasıyla mide, pankreas, dalak ve safra kesesi alındı. Daha sonra ince bağırsağındaki daralma yüzünden bir kez daha bıçak altına yatan Özdemir’in beslenmesi karnına bağlanan hortumla sağlanmaya başladı.

25 kiloya kadar düşen Özdemir’in vücudunda bu kez lenf yetmezliği meydana geldi. Ayaklarında ödemler oluşan Özdemir, yürüme yetisini de neredeyse kaybetti. Sadece 2 bin TL maliyeti olan lenfödem çorapları ile yürüyebilen, çorapsız tek bir adım bile atamayan Özdemir’in hayatı, bir çift çoraba bağlı.

"Yardım olmadan hareket edemiyorum"

Hastalanmadan önceki yıllarda çok güzel bir hayatının olduğunu anlatan Buket Özdemir, bir gece karın ağrısı ve mide bulantısı ile hastaneye gittiğini ve tüm olumsuzlukların o günden sonra başladığını ifade etti.

İlk önce mide ameliyatı geçirdiğini ve midesinin alındığını belirten Özdemir, "Daha sonra pankreas, dalak, safra kesesi ameliyatlarıyla bu organlarım alındı. Sonradan ince bağırsağımda gelişen bir daralmayla yemek yeme güçlüğü dolayısıyla bir hortum taktılar. Şu anda makine yardımıyla besleniyorum. Bu ameliyatlardan sonra vücudumda lenf yetmezliği oldu. Bu da vücudumda ödem yapmaya başladı.

Sonrasında vücudumda şişlik ve yürüme güçlüğü başladı.

Daha sonra vücudumdaki şişlikleri engelleyen lenfödem çoraplarıyla yürümeye başladım" dedi.

2 yıl öncesine kadar özel ihtiyaçlarını kendisinin karşıladığını ifade eden Özdemir, "Önceleri en azından yemek yiyebiliyordum. Şu an makine yardımıyla yemek yiyebiliyorum. Daha sonrasında lenflerim ortaya çıkınca yürümede güçlük yaşamaya başladım. Önceden ihtiyacım olan bir şeyi çarşıya gidip alabiliyordum. Şu anda annem ve babam olmadan kapıdan dışarı çıkamıyorum. Onlar olmadan yatağa uzanıp kalkamıyorum. Mutlaka annem ya da babamın yanımda olması lazım" diye konuştu.

"O acı çektikçe biz de acı çekiyoruz"

Çorapların giydirilmesinin çok zor olduğunu vurgulayan anne Aygün Özdemir, "O acı çektikçe biz de acı çekiyoruz. Onun bu halini gördükçe üzülüyoruz. Çoraplarını giydirirken ağrısı çok oluyor ve yürüyemiyor. Her sabah kalktığımda çoraplarını giydiriyorum. Ayaklarını önce sabunla yıkayıp, çoraplarını giydiriyorum. Daha sonra beslenme cihazı olduğu için pansumanını yapıyorum" ifadelerinde bulundu.

"12 yıldır bu hastalıkla mücadele ediyoruz"

Kızının 12 yıldır pankreas kanseri olduğunu belirten baba Suat Özdemir, şunları kaydetti:

"Daha sonra kızımda lenfödem oluşmaya başladı.

Lenfödem hastalığı insan vücudunda ve el ayak olmak üzere bütününde şişmeye neden oluyor. Benim kızımda lenfödem bezleri olmadığı için ayaklarında şişme oldu. Bir anda kızım yürümemeye başladı.

Daha sonra tekerlekli sandalye ile yürümeye başladı.

Lenfödem tıp merkezine gittik. Bize lenf bezleri alındığı için ömür boyu bu şişlerin sürekli olacağı ve yürümeyeceği söylendi. Tedavi başlandı ve lenfödem çoraplarının alınacağını bize dediler. Biz 12 yıldır bu hastalıkla savaşıyoruz. Bu hastalığın maddi zorlukları var ve insan maddi yükü tek başına kaldıramıyor. 3 ayda bir Ankara’ya gidip, geliyoruz. Sağ olsun Elazığ Valiliği bir birkaç sefer yardım etti. Kızımın ilk çorabı valilik tarafından alındı. Ancak 6 ayda bir yenilenmesi gerekiyor ve yenilenmesine 1 ay kaldı. Her zaman valilikten yardım almak istemiyoruz. Her dakikada da valiliğe başvuramıyoruz. Şuan daha zor durumda kaldık."

"Kontrole götüremedik"

Geçen ay kızının kontrolü olduğunu ve götüremediklerini ifade eden Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kızımın pankreas kanserinden dolayı organları alındı. Kızım bu hastalığa yakalandığında doktorlar, ’Bu hastalık 15 yaşında, 70 milyonda bir görülen hastalık’ dedi.

Önce midesini komple aldılar. Sonra pankreasını ve diğer organlarını aldılar. Bağırsaklarında daralmayla ilgili bir ameliyat oldu. Beslenme hortumunu taktılar ve beslenme makinesiyle besleniyor. Hayat zor olsa da bizim kızımız. Onunla her zaman gurur duyuyoruz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz."

Öte yandan valilik yetkilileri, aileye daha önce gerekli yardımın yapıldığı, başvuru halinde tekrar yardım yapılabileceğini bildirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile