Elazigli Is Adami, Devlet Destegiyle Kaz Üretimini 4 Yilda 100 Kat Arttirdi

Yillik kaz yavrusu üretimini 1500'den 150 bine çikaran çiftlik sahibi Edip Yildirim: 'Bundan sonraki hedefimiz 500 bin rakamina ulasmak' 'Özellikle etimizi Arap ülkelerine satacagiz. Kovancilar ilçemize ciddi anlamda döviz girdisi, katma deger saglayacagiz, bunda da kararliyiz'

ISMAIL SEN/AYDIN ARIK - Almanya'da uzun yillar insaat sektöründe çalistiktan sonra memleketine dönüp kaz çiftligi kuran Elazigli Edip Yildirim, devlet destegiyle kaz yavrusu üretimini 4 senede 100 kat artirdi.

Kovancilar ilçesi Tepebag köyünden 1992'de Almanya'ya giderek 25 yil insaat sektöründe çalisan 3 çocuk babasi 48 yasindaki Yildirim, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in gurbetçilere "Türkiye'de yatirim yapmalari" çagrisinda bulunmasi üzerine 4 yil önce memleketine dönüp, son teknoloji kuluçkahane ile kaz çiftligi kurdu.

Yüksek kapasiteli bir kuluçkahane kurmasina ragmen ilk yil deneme amaçli 1500 kaz yavrusu yetistiren Yildirim, Tarim ve Orman Bakanliginin sagladigi hibe destegiyle üretimini artirdi. Yildirim, çiftligini yilda 150 bin yavru kaz üretimi yapan entegre bir tesis haline getirdi.

Tesiste üretilen kaz yavrulari, bu yil uygulamaya konulan "sözlesmeli üretim modeli" kapsaminda, bölgede kaz yetistiriciligi yapmak isteyen anlasmali çiftlik sahiplerine veriliyor.

Çiftliklerde 5 aylik bakim ve beslemenin ardindan kesime getirilen kazlar, belirlenen birim fiyattan geri aliniyor. Kurulan modern kesimhanede yapilan kesimin ardindan etler paketlenip yurt içi ve disinda satisa sunulacak.

- "Sözlesmeli çiftçilik modelini Türkiye'ye kazandiracagiz"

Yildirim, AA muhabirine, insaat sektöründe kazandigi tecrübe ve birikimleriyle Almanya’da kendi isini kurmayi planlarken Cumhurbaskani Erdogan'in çagrisi üzerine memleketinde yatirim yaptigini söyledi.

Fizibilite çalismasinin ardindan 2016'da köyünde temelini attigi çiftlikte bir yil sonra üretime basladiklarini belirten Yildirim, 4 senede üretimlerini 100 kat artirdiklarini bildirdi. Yildirim, "Bundan sonraki hedefimiz 500 bin rakamina ulasmak." dedi.

Yildirim, üretim kapasitelerinin artmasiyla sözlesmeli üretim modelini hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Yetistiricilik yapmak isteyen birçok girisimciden kaz yavrusu talebi aldiklarini ancak daha çok sulak ve yesil alani bol çiftlikleri tercih ettiklerini anlatan Yildirim, söyle konustu:

"Tüm Türkiye'den yavru kaz istiyorlar, özellikle yesil alani bol Karadeniz Bölgesi'nden çok talep var. Samsun Terme'den, Amasya Suluova'dan Rize ve Edirne'ye kadar yesil alani olan çiftçilerimiz bizimle sözlesmeli yetistiricilik yapmak istiyor. Biz de her yil kapasitemizi daha da yükselterek bunlara cevap vermek istiyoruz. Sözlesmeli çiftçilik modelini gelistiriyoruz. Bunu Türkiye'ye kazandiracagiz, kararliyiz. Kaz yetistiriciligini bir sektör haline getirecegiz"

- Yurt disina ihracat hedefleniyor

Son yillarda müsterilerine farkli lezzet sunmak isteyen büyük sehirlerdeki restoran sahiplerinden de kaz eti talebi aldiklarini bildiren Yildirim, bunlari karsilamak için çalisma yürüttüklerini kaydetti.

Yildirim, "Küçük bir isletme olarak girdigimiz sektörde bugün Türkiye'nin en büyük entegre yavru kaz üretim çiftligini kurduk." ifadesini kullandi.

Ürettikleri kaz etini ihraç etmek istediklerini dile getiren Yildirim, "Özellikle etimizi Arap ülkelerine satacagiz. Kovancilar ilçemize ciddi anlamda bir döviz girdisi, katma deger saglayacagiz, bunda da kararliyiz. Sözlesmeli çiftçilerimizle ileriki asamada 1 milyon ve üstü üretecegiz insallah. Türkiye'de yetisen kaliteli kaz etini Avrupalilara da yedirecegiz." dedi.

Üretimde Almanya'dan getirdikleri Mast cinsi kazlari kullandiklarini anlatan Yildirim, bunlarin et ve yumurta veriminin oldukça yüksek olduguna isaret etti. Yildirim, yumurta ve et veriminde Almanya standartlarini yakaladiklarini söyledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile