Elbistan’ın Depremselliği Ele Alınacak, Yapılar İncelenecek

Elbistan’ın Depremselliği Ele Alınacak, Yapılar İncelenecek

Van’da arka arkaya yaşanan depremler, bilim adamlarını da şaşırttı.

2 ve 3. derece deprem bölgelerinin 7 ve üzerinde deprem çıkarması, verilerin yeniden gözden geçirilmesine neden oldu. Yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği Erciş depremi, Türkiye genelinde ciddi bir sorgulama yapılmasına, hükümetin de bu konuyu daha ciddi şekilde irdelemesine sebep oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kaçak yapıları ve sağlıksız yapılara izin verilmeyeceğini kesin ve net bir şekilde bildirdi. Bu nedenle şimdi Türkiye genelinde ciddi bir envanter çalışması başladı. Büyük kentler başta olmak üzere birçok yerde depremsellikle ilgili projelere ağırlık verildi.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’nın Kahramanmaraş, Hatay, Elazığ ve Malatya ile ilgili olarak 7’nin üzerinde deprem beklediğini açıklaması Elbistan’da da dikkatle takip edildi.

ELBİSTAN VE BÖLGESİNİN DEPREMSELLİĞİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMA
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Elbistan Meslek Yüksek Okulu (EMYO), Elbistan ve bölgesinin depremselliği ile ilgili yeni bir çalışma yapmaya başladı. oğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA)’na sunulacak olan proje ile Elbistan’ın depremselliği ele alınacak ve yapılar incelenecek.
‘Depreme Dirençli Kent Elbistan’ adı verilen proje için bilim adamları çalışmalarını yoğunlaştırdı. DOĞAKA’ya sunulacak olan proje ile 100 bine yakın nüfusu bulunan Elbistan’da araştırmalar için pilot bölgeler seçilecek ve bu bölgelerde yapı stoku ortaya çıkarılacak, zemin yapısı incelenecek.
Konu ile ilgili bilgi veren EMYO Müdürü Doç. Dr. Hanifi Binici, proje ile Elbistan’ın yapı stokunun çıkarılacağını ve pilot bölgelerde zemin yapısının takip edileceğini bildirdi. Binici, “DOĞAKA’ya sunulacak olan projenin kabul edilmesini bekliyoruz. Pilot bölgelerde uygulanacağı için ilk etapta 75 bin TL’lik bir bütçe öngörüyoruz. Elbistan’ın da içerisinde bulunduğu bölge uzun süreli bir stres birikimin olduğu bir bölge, dolayısıyla binaların yapılarının incelenmesi ve zemin değerlendirmesinin yapılması tedbir anlamında bir ilk adım olabilir.” ifadesini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile