Elektrik Fiyatlari Tüm Dünyada Artiyor

Petrol ve dogalgaz fiyatlarindaki artisa bagli olarak bütün dünyada elektrik fiyatlari artiyor. Elektrik fiyatlarindaki artis Portekiz’de yüzde 23, Japonya’da yüzde 14, Almanya’da yüzde 9, Avustralya’da yüzde 7, Belçika’da yüzde 6 ve Ingiltere’de yüzde 4’ü buldu.

Türkiye Gazetesinin haberine göre, sadece Türkiye’de degil, dünya genelinde elektrik fiyatlarinda petrol ve dogalgaz fiyatlarina bagli olarak ciddi artislar yasaniyor. Güncel enerji fiyatlarinin yer aldigi ElectricRate platformu verilerine göre, geçen yil haziranda 13,7 dolar sent olarak ölçülen konutlarda bir kilovatsaat elektrigin fiyati mevcut durumda 14,2 dolar sente yükseldi. Is yeri kullanicilari için kilovatsaat basina 12,7 dolar sent oldu. Elektrik fiyatlarindaki artis; Portekiz’de yüzde 23, Japonya’da yüzde 14, Almanya’da yüzde 9, Avustralya’da yüzde 7, Belçika’da yüzde 6 ve Ingiltere’de yüzde 4 oldu. Elektrik Mühendisleri Odasi verilerine göre Türkiye’de hanelerin aylik elektrik tüketim miktari 230 kilovatsaat. Yapilan zamlarla birlikte Türkiye’de elektrigin fiyati 210 kilovatsaate kadar 9,9 sent, 210 üzerindeki miktar ise 15 sent olarak hesaplaniyor.

En rahati Izlanda

Elektrigin dünyanin farkli yerlerinde ne kadara mal oldugu konusunda büyük farkliliklar var. Izlanda, elektrigini yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynaklarindan üretirken, Çin’in elektrigi neredeyse tamamen fosil yakitlardan geliyor. Misirlilar kilovatsaat elektrik basina sadece 2 sent harcarken, Danimarkali haneler 34 sent ile neredeyse 17 kat daha fazla harciyor.

En pahalisi Almanya

Almanya ve Bermuda, çok farkli sebeplerle en pahali elektrige sahip ülkeler arasinda popüler ülkeler unvanini elinde tutuyor. Almanya’da, siyasi olarak belirlenmis karmasik vergiler, harçlar ve ek ücretler, fiyatin neredeyse yarisini olusturuyor ve sonuç olarak Alman elektrik fiyatlari son 20 yilda iki katindan fazla artti. Bermuda ise yüksek ithalat vergileri sebebiyle sadece 21 milkarelik küçük bir ada olarak, elektrik üretmeye yönelik herhangi bir girisimi olmadigindan çok pahali tüketiyor.

Ülkelerin bir birim elektrik için ödedigi fiyatlara bakildiginda; 39 sent ile Almanya ilk sirada yer aliyor. 37 sentle Bermuda Adalari ikinci sirada yer alirken, 34 sentle Danimarka, 32 sentle Portekiz ve Belçika siralamada en üstte yer aliyor. Elektrik fiyatlari Irlanda ve Japonya’da 29 sent, Güney Kibris’ta 28 sent, Ingiltere ve Italya’da 27 sent, Avustralya ve Lüksemburg’da 26 sent. ABD’de her eyalette farklilik göstermekle birlikte elektrik fiyatlari kilovatsaat basina ortalama 14,11 sent seviyesinde seyrediyor.

En ucuzu petrol ülkeleri

En ucuz elektrik tüketen ülkeler olarak, özellikle de Venezuela, Iran, Irak, Kuveyt ve Katar ile birkaç taninmis petrol üreticisi ön plana çikiyor. Büyük ham petrol rezervleri ve enerji ihracatçilarinin durumu sayesinde bu ülkeler devasa ölçekli ekonomilerinden yararlanarak dünyadaki en ucuz elektrik fiyatlarindan bazilarinin keyfini çikarmalarini sagliyor.

Türkiye’de gelirin yüzde 6,4’ü elektrik faturasina gidiyor

Her ülkedeki haneler farkli ücretler aliyor, bu sebeple kilovatsaat basina 15 sent, bazilari için ucuz olabilirken digerleri için çok pahali olabilir. ABD’de sakinlerin gün boyunca elektrik tüketmek için günlük ücretlerinin yalnizca yaklasik yüzde 1,24’ünü kullanmalari gerekiyor. Satin alinabilirlik, Avrupa ülkelerinde daha büyük bir zorluk. Portekiz, Slovak Cumhuriyeti, Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti’ndeki hanelerin maaslarinin yüzde 8’ine kadar harcamasi gerekiyor. Almanya’daki ortalama elektrik fiyatlari dünyadaki en yüksek fiyatlar iken, ortalama elektrik faturalari, daha yüksek ortalama yillik maas seviyeleri sayesinde sakinlerinin maaslarinin sadece yüzde 5’ini olusturuyor. Satin alma gücü paritesi (SAGP), verileri ortalama ücretler ve döviz kuru için ayarlayarak mal ve hizmet satin almak için benzer bir karsilastirma saglamak için kullanilir.

Türkiye’de ocak ayinda 150 kilovatsaat olarak belirlenen alt kademe subat itibariyla 210 kilovatsaat olarak güncellenmisti. Ancak bu miktarin daha da artirilmasi hükûmetin gündeminde. Türkiye’de resmî verilere göre hane halki ortalama geliri yillik 69 bin 600, aylik 5 bin 800 lira. Aylik ortalama 300 TL faturasi olan bir aile Türkiye’de günlük gelirinin yüzde 6,4’ünü elektrik harcamalari için kullaniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile