SEDAS tarafindan yapilan açiklamada, (AG) alçak gerilim ve (OG) orta gerilim enerji hatlarinda her türlü bakim, onarim ve baglanti yetkisinin sadece dagitim sirketi teknik ekiplerinde oldugu vurgulandi. Elektrik arizalari, enerji açma-kesme, armatür arizasi, elektrik tellerine temas eden cisimler gibi durumlarda en kisa sürede SEDAS teknik ekiplerine bilgi verilmesi, elektrik dagitim sebekelerine sadece SEDAS teknik ekiplerinin müdahale edebilecegi ve üçüncü sahislarin müdahalesinin ölümlü kazalara yol açabilmesi nedeniyle tehlikeli ve yasak olduguna dikkat çekildi.
Açiklamada, "Yapi Islerinde Is Sagligi ve Güvenligi" çerçevesinde enerji kesintisinin gerekli oldugu bölgelerde, is kazalarindan kaçinarak can güvenligini saglamanin yani sira hem yasa geregi hem de çevre ve kamu güvenligi açisindan, ilgili sirketlerin SEDAS’a önceden haber vermesinin ve planli kesinti önlemi alinmasinin gerektigi ifade edildi.
Açiklamada su ifadelere yer verildi:
"Insaat alanlarinda ya da ikamet edilen konutun çatisinda çalisirken EKAT Yönetmeligi’ne göre emniyet mesafesi uygun olan elektrik hattina temas edilmesi, balkonlardan hali silkeleme sirasinda, is makinesi ile insaata beton dökümü yapilirken dikkatsizlik sonucu iletkenlere temas edilmesi veya çocuklarimizin elektrik direklerine tirmanmasi gibi durumlarda da can ve mal kayiplari yasanmaktadir. Bu nedenle is güvenligi kurallarina dikkat ederek çalismalarin yapilmasi, sebeke yakininda yapilan çalismalarda da mutlaka sebekeye temas etmeyecek sekilde güvenli mesafede bulunulmasi hayati önem tasimaktadir. Güvenlik mesafesi belirlenirken nakil hatti tellerinin rüzgârda salinimi da hesaba katilmasi, enerji nakil hatlarina yeterli güvenlik mesafesi birakilamiyorsa hattin akiminin kesilmesi için SEDAS’tan onay ve izinler alinmasi gerekmektedir"
'Elektrik Sebekelerine Müdahale Etmeyin' Uyarisi
Elektrik sebekelerine yapilan müdahalelerin olumsuz neticeleri konusunda uyaran SEDAS, elektrik enerjisinin güvenli kullaniminin can ve mal güvenligi için büyük önem tasidigini belirtti.