Philips Aydınlatma Türkiye Genel Müdürü Ülkem Kırımlı, Türkiye'deki 80 milyon adet şeffaf lambanın enerji verimli lambalarla değiştirilmesi sonucu yılda 1,6 milyar liralık tasarruf ve 7 bin Gwh'lik enerji tasarrufu sağlanabileceğini bildirdi.
Kırımlı, yaptığı açıklamada, enerji verimli aydınlatmaya geçişin, hem tüketiciler hem ülke ekonomileri hem de çevre açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, 'Özellikle bugün açıklanan yüzde 9,57'lik elektrik zammı ile bu geçişi hızlandırmamız gerektiğini bir kez daha gördük. Maddi tasarruf elde etmek, karbondioksit emisyonunu azaltmak, elektrik santrallerindeki yükü azaltmak ve daha yüksek kalitede aydınlatmalar sağlamada enerji tasarruflu aydınlatmaya geçişin önemi büyük' dedi.
Enerji tasarrufu sağlamada en uygun yöntemin aydınlatma sistemlerinin enerji verimli çözümlerle değiştirilmesi olduğunu vurgulayan Kırımlı, şunları ifade etti:
'Eski, verimsiz aydınlatma sistemlerinden yeni aydınlatma teknolojilerine geçmek, enerji kullanımında, maliyetlerde ve karbondioksit emisyonlarında ortalama yüzde 40'a kadar tasarruf sağlarken bu oran bazı projelerde yüzde 80 ila 90'a kadar çıkabiliyor. Küresel ölçekte aydınlatma alanının tamamında bu şekilde ortalama yüzde 40 enerji tasarrufu sağlanması, enerji maliyetlerinde 128 milyar avro tasarruf anlamına geliyor. Bu da 670 milyon ton karbondioksit, yılda 2 TWh enerji üreten 642 orta ölçekli elektrik santralinin yıllık toplam enerji üretimine denk geliyor.
Türkiye'deki 80 milyon adet şeffaf lambanın enerji verimli lambalar ile değiştirilmesi sonucu; yılda 1,6 milyar liralık tasarruf ve 7 bin GWh'lik enerji tasarrufu sağlanabilir. Keban Barajı'nın yıllık üretiminin 6.600 GWh olduğu düşünülürse, bu rakamın ne kadar önemli bir rakam olduğu görülüyor. Bu değişim ayrıca, 190 milyon ağacın temizleyebileceği 4,2 milyon tonluk karbondioksit salınımından tasarruf anlamına da geliyor. Diğer yandan bir hanede 12 adet aydınlatma noktası olduğunu öngördüğümüz takdirde lamba başına 20 lira tasarruf ile hane başına yılda 240 lira seviyesinde tasarruf yapılacağı öngörülüyor.'
Ülkem Kırımlı, ev aydınlatmalarının yanı sıra yol, okul, otel, ofis ve dış cephe aydınlatmalarında kullanılabilecek tasarruflu aydınlatma çözümlerine de değindi. Kırımlı, 25 derslikli bir okulun dersliklerini son teknolojiyle aydınlatarak yılda 2.600 lira tasarrufu sağlanabileceğini, yaklaşık 65 bin okulda bu yenileme ile 768 gigawatt elektrik tasarrufu yapılabileceğini, ortalama bir otelde oda başına 80 lira, yaklaşık 400 bin otel odasında 32 milyon lira ve 145 gigawatt tasarruf potansiyeli bulunduğunu bildirdi.
Yeni teknoloji aydınlatma sisteminin ofislerde yüzde 75'e varan verim artışı sayesinde yılda 2 bin lira tasarruf elde edilebileceğini anlatan Kırımlı, 'Türkiye'de yol aydınlatmalarında daha verimli ve etkin optik içeren armatürler kullanıldığında; enerji faturalarında yüzde 60'a varan azalma görülecektir ki bu da yılda 1.675 GWh enerji tasarrufu, yılda 300 milyon liralık maddi tasarruf veya yılda 1 milyon tonluk daha az karbondioksit salınımı veya yılda 45 milyon ağaç tarafından temizlenebilen eş değer karbondioksit tasarrufu anlamına gelmektedir.
Türkiye'de dış cephe aydınlatmalarında Boğaziçi Köprü Aydınlatmasındaki gibi daha verimli LED sistemler kullanıldığı takdirde; ortalama enerji tüketimi 72 kWh olup bu sistemle eski teknolojiye kıyasla yüzde 80'lere varan enerji tasarrufu sağlanabilir' ifadelerini kullandı.
Elektrik tasarrufunda dikkat
Bugün açıklanan yüzde 9,57'lik elektrik zammı elektrik tasarrufunu gündeme getirdi