Elektrikli Scooter Problemi ATSO'nun Gündeminde

Elektrikli Scooter Problemi ATSO'nun Gündeminde

Scooter kazasinda hayatini kaybeden Ada Kayahan’in ATSO ailesinin bir ferdi oldugunu belirten ATSO Baskani Ali Bahar, elektrik scooterlarin neden oldugu acilarin son bulmasi için, konunun taraflarini ve sorumlularini ayni masada bulusmaya davet etti.

Giderek artan elektrikli scooter kazalari, bu kez Antalya Ticaret ve Sanayi Odasi’ni (ATSO) yasa bogdu. ATSO’da uzun yillardir görev yapan Sevim Kayahan’in kizi Ada Kayahan ile okuldan arkadasi Mahmut Yagiz Balci, kiraladiklari elektrikli scootera bir otomobilin çarpmasi sonucu, hayatini kaybetti.

Genç yasta hayata veda ettiler

Üniversite sinavina hazirlanan iki lise ögrencisini hayattan koparan kaza, Antalya’nin Muratpasa ilçesi Portakal Çiçegi Bulvari üzerinde meydana gelmisti. Dershane çikisi evlerine Mahmut Yagiz Balci’nin kullandigi elektrikli scooter ile giden gençlere, yolun karsisina geçtikleri sirada C.G. kontrolündeki 07 BBS 63 plakali otomobil çarpmis, yapilan tüm müdahalelere ragmen, iki genç de kurtarilamamisti.

“Facia yani basimizda”

Tarifsiz bir aci yasadiklarini belirten ATSO Baskani Ali Bahar, gençlere Allah’tan rahmet, acili ailelerine ve arkadaslarina da bassagligi diledi. Olayi ‘konunun yakin takipçisi olacagiz’ gibi klise bir yaklasimla ele almayacaklarini belirten ATSO Baskani Bahar, paylasimli elektrikli scooterlarin neden oldugu sorunlarin ve acilarin önlenmesi için, teyakkuz durumuna geçtiklerini aktardi. Ada ve Mahmut Yagiz’in hayatini kaybetmesinde E-scooterler ile ilgili yetersiz düzenlemenin en önemli etken olduguna isaret eden Bahar, “Yürürlükteki düzenlemeyi incelediginizde, Ada ve Mahmut gibi onlarca acinin neden ve nasil yasandigini daha iyi anliyorsunuz. E-scooterlari bisiklet gibi degerlendirmek yapilan ilk ve en büyük hatadir. Bu degerlendirmeden yola çikarak kask, dizlik, gözlük gibi koruyucu tertibat kullanma zorunlulugu getirilmemesi, ölümcül bir baska hata olarak karsimizda durmaktadir. Her cani isteyenin, neredeyse hiçbir yeterlilik aranmadan bu araçlari kullanabilmesi, muhtemel her facia ile aramizdaki mesafenin ‘ramak kala’ kadar kisa oldugunun göstergesidir” dedi.



“Her biri saatli bomba”

ATSO’nun yeni yönetiminin ele alacagi ilk konunun bu olduguna, basta kamu kurum ve kuruluslari olmak üzere, paylasimli elektrikli scooter isletmecisi sirketler ile çözüm yollarinin tespiti ve uygulamaya geçirilmesi ile ilgili gerekli girisimlerde bulunacaklarini aktaran Baskan Bahar, “E-scooterlar, çevreci özellikleri ve ergonomik yapilariyla trafik sorununun çözümü için ideal bir alternatif olarak görülse de mevcut düzenleme ve kullanim sekilleriyle, her biri bir saatli bombayi andirmaktadir. O bombalardan biri Portakal Çiçegi Bulvari’nda patladi ve canimizdan can kopardi. Bir yenisinin az sonra patlamayacagi ile ilgili hiçbir garanti söz konusu degil. Konunun taraflarini ve sorumlularini ivedilikle ayni masa etrafinda bulusmaya davet ediyoruz. ATSO’nun, bu ortak aklin çatisi ya da paydaslarindan biri olmasi için tüm imkanlarimizi seferber etmeye haziriz. E-scooterlarin bir ulasim araci olmaktan çikip, kisilerin can ve mal güvenligini tehdit eden kalici bir unsura dönüsmemesi için, acilen bir eylem planinin hazirlanmasi gerektiginin altini kalin kalemle çiziyoruz. Ada ve Mahmut’un huzur içinde uyumasini istiyorsak, ailelerinin ve arkadaslarinin acilarinin bir nebze azalmasini istiyorsak, konunun tüm taraflarina gereginin ivedilikle yapilmasi çagrisinda bulunuyoruz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile