Elektrikte indirimden vazgeçildi

Elektrik fiyatlarında indirim sevinci vatandaşın kursağında kaldı. Enerji Üst Kurulu, bugünden itibaren geçerli olacak yüzde 3,2 - 4,49'luk indirim kararından TETAŞ'ın 'maliyet ...

 

Elektrik fiyatlarında indirim sevinci vatandaşın kursağında kaldı . Enerji Üst Kurulu , bugünden itibaren geçerli olacak yüzde 3 , 2 - 4 , 49 ' luk indirim kararından TETAŞ ' ın ' maliyet artışlarının fiyata yansıtılması ' na ilişkin talebi sebebiyle vazgeçti . Elektrik üretim santrallerine verilen doğalgaz fiyatlarının ucuzluğu engellediği dile getiriliyor .

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ( EPDK ) , elektrik fiyatlarında bugünden itibaren geçerli olacağını açıkladığı indirim kararını geri çekti . EPDK vazgeçmeseydi elektrik yüzde 3 , 2 ile yüzde 4 , 49 arasında ucuzlayacaktı . Kurul , indirimi geri çekme gerekçesini kamunun toptan elektrik satış şirketi TETAŞ ' ın ( Türkiye Elektrik Ticaret AŞ ) " maliyet artışlarının fiyata yansıtılmasına ilişkin talebine " dayandırdı . EPDK , 3 ay daha mevcut tarifenin devamına karar verdi . Barajların dolmasıyla elektrik üretiminde suyun payı yüzde 16 ' dan yüzde 32 ' ye çıkmış , bu da maliyetlerde ciddi bir iyileşme sağlamıştı . Ancak elektrik üretim santrallerine verilen doğalgazın fiyatı indirim yapılmasını engelliyor .
Gazetecilerin sorularını cevaplayan Enerji Bakanı Taner Yıldız , " TETAŞ ' ın , EÜAŞ ' ın , DUY ' un ve farklı kurumların fiyatlarla alakalı talepleri EPDK havuzuna konur . EPDK havuzundan çıkacak karar 1 Temmuz ' dan önce açıklanır . Bu anlattığım süreç ihmal edildi . Bu konuyu EPDK ' ya sorun isterseniz . " dedi . " Enerji Bakanlığı ' nın bir müdahalesi oldu mu? " sorusuna ise Yıldız , " Bakanlığın fiyatlara müdahalesi olamaz . " karşılığını verdi . EPDK Başkanı Hasan Köktaş , 23 Haziran ' da dağıtım şirketlerinin sattığı sanayi elektriğinin fiyatında 1 Temmuz ' dan geçerli olmak üzere yüzde 3 , 89 , konutlarda ise yüzde 3 , 65 indirime gidildiğini açıklamıştı . EPDK , dün ise indirimden vazgeçildiğini bildirdi . Kurul , 23 Haziran ' da elektrik fiyatlarının mesken veya işyeri abone gruplarına göre yüzde 3 , 20 ile yüzde 4 , 49 arasında değişen oranlarda indirim kararı almıştı . 21 elektrik dağıtım şirketinin 1 Temmuz ' da uyacakları yeni perakende elektrik satış tarifelerini belirleyen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu , sanayide yüzde 3 , 89 , meskenlerde yüzde 3 , 65 oranında indirim yapılmasına karar vermişti . Sanayide elektriğin kilovatsaati 18 , 434 kuruştan 17 , 716 kuruşa , konutlarda ise 21 , 659 kuruştan 20 , 869 kuruşa düşürülmüştü . Ticarethanelerde ise 25 , 238 kuruştan 24 , 286 kuruşa indirilmişti . Doğrudan dağıtım şirketinden elektrik alan iletim sistemi kullanıcıları için de yüzde 4 , 49 indirim öngörülmüştü . Doluluk oranı yüzde 100 ' ü bulan barajlarda tam kapasite elektrik üretimi yapılıyor . Elektrik üretiminde suyun payı yüzde 30 ' u geçti . Barajlardaki üretim artışı maliyetlerde ciddi iyileşme sağladı . Eğer EPDK indirim kararını geri çekmeseydi , iyileşme elektrik fiyatlarına da yansıyacaktı . Maliyetlerde suyun olumlu etkisinin fiyatlara yansımamasının en önemli nedeni olarak Hazine ' nin kamu şirketlerine verdiği kârlılık hedefi doğrultusunda , elektrik üreten santrallere doğalgazın pahalı verilmesi gösteriliyor . BOTAŞ Ocak 2010 ' dan itibaren geçerli olmak üzere konutta tüketilen gaz fiyatlarına zam yapmazken elektrik santrallerine verilen gazın fiyatını yüzde 19 artırmıştı . Özellikle elektrik santrallerine verilen gaza ocakta yapılan zam , maliyetleri olumsuz etkiledi . Fiyat artışları , şubat-mayıs dönemlerinde de devam ettti . Zamlarla birlikte santrallerin kullandığı doğalgazın bin metreküpü Aralık 2009 ' da 464 lira iken bu rakam Mayıs 2010 ' da 579 liraya yükseldi . Türkiye ' de tüketilen gazın yüzde 52 ' si elektrik üretiminde kullanılıyor . Bu nedenle , gaza yapılan her zam birim elektriğin üretim maliyetini artırıyor .
TOPTAN ELEKTRİK FİYATLARI ARTTI
Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt Anonim Şirketi ' nin ( TETAŞ ) dağıtım şirketlerine sattığı elektrik fiyatı bugünden geçerli olmak üzere 0 , 35 kuruş arttı . EPDK ' nın konuyla ilgili kararı Resmi Gazete ' nin dünkü sayısında yayımlandı . Karara göre , 1 Temmuz 2010 ' dan itibaren TETAŞ tarafından dağıtım bölgelerinde faaliyet gösteren Perakende Satış Lisansına Sahip Bölgesel Dağıtım şirketlerine , 15 , 28 Krş/kWh ' den satılan aktif enerji bedeli 15 , 63 Krş/kWh olarak değiştirildi .
Doğalgazı özel sektör getirecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız , 6 milyar metreküplük doğalgazın özel sektör eliyle ülkeye getirilmesine izin verileceğini açıkladı . Ankara Sanayi Odası meclis toplantısında konuşan Bakan Yıldız , " 6 milyar metreküplük doğalgazın Türkiye ' ye özel sektör eliyle getirilmesini sağlayacak süreci açıyoruz . Değişik girişimcilerimiz bu konuya katkı sağlayacakları gibi , OSB ' lerin bunu blok olarak almasını da açıkça desteklediğimizi söylemeliyim . " dedi . Rusya ile 2011 ' de 6 milyar metreküplük kontratın yenilenmeyeceğini , ithalatın özel sektör tarafından yapılmasını istediklerini söyleyen Yıldız , rüzgar enerjisinde ise 5 , 5 Euro/cent olarak öngörülen alım fiyatını artırmayacaklarını kaydetti .
Nabucco Doğalgaz Hattı Projesi ' nin 13 Temmuz 2009 tarihinde imzalandığını hatırlatan Yıldız , " Bu anlaşmayı tehdit eden birçok unsur vardı , biz bu tehdit unsurlarını kaldırdık . " dedi . 3 bin 300 kilometrelik boru hattının minimum 2 bin kilometresinin Türkiye ' den geçtiğini belirten Yıldız , " Bunu dizayn eden biziz . Türkiye ' deki yerli yatırımcıların da projeden en üst seviyede istifade edebilmesi için bunu yaptık . Bu proje uzun soluklu , acele etmeden , sabırla izleyeceğimiz bir süreç . Ben ' bu iş problemsizdir ' demiyorum . 6 ülke , 6 ayrı şirket . . . Uluslararası ilişkilerden arındırılamayacak kadar büyük bir işten bahsediyoruz . Ama sıkıntıya kapılmamıza gerek yok . " diye konuştu . Bakan Yıldız , rüzgar enerjisiyle ilgili olarak , " Yatırım maliyetleri düştü , o zaman bunlarla alakalı artırımı beklemek doğru bir beklenti değil . Yerli kaynaklarla alakalı fiyatlama mekanizmasını yaparken her zaman vatandaşı ve sanayiciyi finanse eden bir yapı kurulmalıdır . O yüzden rüzgar yatırımcıları 5 , 5 Euro/cent üzerinden yatırımlarını kurguluyor . Bunun yükselmesini beklemek fayda vermez . " değerlendirmesini yaptı .
Bu arada Ankara ' da Gürcistan Enerji Bakanı Alexander Kethaguri ile de görüşen Bakan Yıldız , Türkiye ile Gürcistan arasındaki mevcut 100 megavatlık elektrik ticareti kapasitesini , 1 . 100 megavata çıkarmak için altyapı çalışmalarını bitirdiklerini duyurdu . Yıldız , " Tahminen 2012 ' nin ortalarında bitmiş olacak ve enerjiyle ilgili ticaret kapasitemiz de artacak . " dedi . Hattın maliyetinin 255 milyon Euro olduğunu belirten Yıldız , bunun 15 milyon Euro ' sunu Türkiye ' nin , 240 milyon Euro ' luk bölümünü de Gürcistan ' ın karşılayacağını dile getirdi . ANKARA ZAMAN

Zaman
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile