Elektronik Devre Atiklarindan Altin Geri Kazanimi Projesine TÜBITAK Destegi

Elektronik Devre Atiklarindan Altin Geri Kazanimi Projesine TÜBITAK Destegi

SUBÜ Lisansüstü Egitim Enstitüsü Doktora Ögrencisi Engin Deniz Parlar’in elektronik devre atiklarindan altin basta olmak üzere degerli metallerin geri kazanimini saglamayi amaçlayan projesi TÜBITAK 1002A Hizli Destek Modülü çerçevesinde kabul edildi.

Sakarya Uygulamali Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Lisansüstü Egitim Enstitüsü Metalürji ve Malzeme Mühendisligi Ana Bilim Dali Doktora Ögrencisi Engin Deniz Parlar’in hazirladigi ‘Elektronik Devre Atiklari Liçinden Altin Geri Kazanimi Için Uygun Kovalent Organik Çerçeve (COF) Yapilarinin Sentezlenmesi ve Bu Amaçla Kullanilmasi’ baslikli proje önerisi, TÜBITAK 1002A Hizli Destek Modülü çerçevesinde kabul edildi. Ayni zaman TÜBITAK 2211C Öncelikli Alanlar Doktora Bursiyeri olan Engin Deniz Parlar, proje önerisini Teknoloji Fakültesi Metalürji ve Malzeme Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Can danismanliginda hazirladi. Proje, ileri islevsel malzemelerden birisi olarak degerlendirilen ve altin ile adsorpsiyon gibi degerli metalleri bünyesinde bulunduran elektronik devre atiklarindan geri kazanim süreçlerine odaklaniyor. Bu süreçlerde yüksek performans göstermesi beklenen özel tasarlanmis kovalent organik çerçeve yapilarin sentezlenmesi ve kullanilabilirliginin incelenmesi hedefleniyor.

Kabul edilen projeye iliskin degerlendirmelerde bulunan SUBÜ Lisansüstü Egitim Enstitüsü Doktora Ögrencisi Engin Deniz Parlar, “Altin gibi degerli metallerin elektronik devre atiklarinda cevherlerinden daha yüksek oranda bulundugu biliniyor. Bu metallerin tekrar kullanima sunulmasina yönelik en ciddi problem çok sayida metalin ayristirilmasinda yasanan teknik zorluklar oluyor. Biz bunun için kovalent organik çerçeve malzemeleri kullanarak farkli metaller içeren bir karisimdan seçimli olarak bu degerli metalleri geri kazanmayi amaçliyoruz. Ayrica yapacagimiz proje çalismalarinin, son yillarda önemi artan kovalent organik çerçeve malzemelerin birçok uygulama alaninda hem ülkemizin hem dünyanin önde gelen bilim insanlari ile ortak çalismalar yapmamizin önünü açacagina inaniyoruz. Böylelikle üniversitemizin uluslararasi is birligi kapasitesinin gelisimine katki saglamak istiyoruz. Proje kapsamindaki çalismalarda iki lisans ve bir doktora ögrencisine burs verilecek olmasi bizleri ayrica mutlu ediyor” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile