Elektronik Haberleşme Sektörü Kümelenme Toplantısı

BTK Başkanı Sayan: '51,7 milyon vatandaşımız, bir yılı dolan 4,5G'ye aboneliği tercih etti. 26,5 milyon vatandaşımızın cihazları ve SIM kartları uyumlu hale geldi. 19,2 milyon vatandaşımız da fiili olarak bu hizmetten faydalanıyor' 'İnternet kullanım oranlarında ise 4,5G'den faydalanan vatandaşlarımızın önemli ölçüde daha fazla olduklarını görüyoruz'

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, 4,5G hizmetinde bir yılın dolduğunu hatırlatarak, 'Bir yıllık sürece baktığımızda 51,7 milyon vatandaşımız 4,5G aboneliğini tercih etti.' dedi.

Sayan, 'Elektronik Haberleşme Sektörü Kümelenme Toplantısı' açışında yaptığı konuşmada, çağın gerisinde kalmamak için son teknolojileri kullandıklarını belirterek, vatandaşlara en konforlu hizmetin sunulabilmesi için gerekli ortamı oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

4,5G hizmetinin üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatan Sayan, “51,7 milyon vatandaşımız, bir yılı dolan 4,5G'ye aboneliği tercih etti. 26,5 milyon vatandaşımızın cihazları ve SIM kartları uyumlu hale geldi. 19,2 milyon vatandaşımız da fiili olarak bu hizmetten faydalanıyor. İnternet kullanım oranlarında ise 4,5G'den faydalanan vatandaşlarımızın önemli ölçüde daha fazla olduklarını görüyoruz.' diye konuştu.

Geçen yılın son çeyreği itibarıyla 4,5G abonelerinin ortalama aylık veri kullanım miktarının 5,4 gigabayt olduğunu aktaran Sayan, bu rakamların vatandaşların yeni teknolojilere eğilimini gösterdiğini kaydetti.

Sayan, Türkiye'nin 2023 hedeflerine de işaret ederek, bunun için bilişim altyapısını yerli ve milli teknolojilerle geliştirilmesi ve sürdürülebilir kılması gerektiğinin altını çizdi.

4,5G yetkilendirme ihalesinde 'yüzde 45’lere varan oranlarda yerli malı belgeli ürünlerden temin ve en az 10’unu KOBİ'den alma' şartı getirdiklerini hatırlatan Sayan, bu konuda gerekli adımların atıldığını ancak henüz hedeflenen noktaya gelinmediğini söyledi. İşletmecilere ceza kesmenin, işin kolayına kaçmak olacağını kaydeden Sayan, üreticilerle operatörleri bir araya getirerek ekosistem oluşturmak istediklerini belirtti. Sayan, şöyle konuştu:

'Burada toplanma sebeplerimizden biri de kurumumuz ve paydaşlar nezdinde yürütülen çalışmalar neticesinde oluşturulan elektronik haberleşme sektörüne yönelik kümelenme çalışmasının duyurusunu yapmaktır. Söz konusu çalışmayla elektronik haberleşme sektörü özelinde milli ve yerli üretim ekosisteminin geliştirilmesi amacıyla önemli bir güç birliğinin ilk adımı atılmış, ardından haberleşme sektörünün ihtiyacı olan her türlü yazılım ve donanım ihtiyacının ülkemiz içerisinde üretilmesinin yolu açılmış olacaktır. Bu doğrultuda kolektif çalışma isteğimiz, inancımız ve azmimiz yerindedir ve bunu başaracağız.'

- '3-5 yıl sonra Türkiye kendi ihtiyaçlarını karşılayan ülke olabilir'

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın da bilgi teknolojilerinin savunma gibi stratejik bir sektör olduğunu vurgulayarak, 'Bunun için tüm yeteneklerimizi bir araya getirmeliyiz. Bunu kümelenme ile yapmaya çalışıyoruz. Benzer kümelenmeyi sağlıkta, raylı sistemlerde yaptık, burada da yapabiliriz. Bu sektörde tamamen yerli ve milli ürünleri çıkarmak için yola çıkmaya hazırız. 3-5 yıl sonra Türkiye kendi ihtiyaçlarını karşılayan bir ülke olabilir.” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey ise yazılım alanında yerli ürün belgesi alınmasında sıkıntılar bulunduğunu, TOBB’un bu konudaki çalışması tamamlanmadığından henüz hiçbir yazılım ürünü için belge düzenlenemediğini söyledi. Donanım konusunda ise yerli ürün belgesi verilmesinde sıkıntı bulunmadığının altını çizen Zerey, ilk defa kurulacak bin 500 baz istasyonunda milli ve yerli baz istasyonu ULAK altyapısını kullanmak istediklerini belirtti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile