'Elektronik Ürünlere İlave Vergi Ters Netice Verir'

Selekt Bilgisayar Kurucu OrtağŸı ve Teknoloji BaşŸkanı Uygar Saral, Türkiye'de üretimi teşŸvik amacıyla elektronik ürünlere getirilen ilave verginin istenilenin tersi yönde netice vereceğŸini savundu.

Saral, yaptığŸı yazılı açıklamada, geçen yıl nisan ayında damping şŸüphesiyle bir araşŸtırma başŸlatılarak elektronik ürünlere ilave vergi getirilmesinin söz konusu edildiğŸini belirtti.

Uluslararası örgütlere üye bir ülke için bu tarz bir ilave vergi ancak dampingin tespitiyle mümkünken, Türkiye'de hukuken kabul edilmese de devam eden vergiler olduğŸu görüşŸünü aktaran Saral, "DiğŸer yandan bu tarz bir verginin Türkiye'de üretimi teşŸvik amaçlı olduğŸu ileri sürülmekle birlikte, nasıl bir yarar getireceğŸini tasavvur edemiyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de yapılması teşŸvik edilen üretimi mevcut durumda ülkelerinde gerçekleşŸtiren LJinli partnerlerinin, hızlı gelişŸen teknolojiden kaynaklı stok riski ve üretimde öngörülmesi zor fire yüksekliğŸiyle ciddi zararlar ettiklerini ve bunun kötü bir yatırım olduğŸunu aktardıklarını belirten Saral, LJin'de üretim yapan pek çok firmanın ardı ardına kapandığŸını dile getirdi.

"Karlı olmayan bir yatırımın Türkiye'ye bir faydası olmayacağŸı" yorumunda bulunan Saral, şŸunları kaydetti:

"İstihdam açısından da 1 kişŸinin ayda 2 bin 500 telefon üretebildiğŸi ve pazarın tümünün aylık 1 milyon olduğŸu düşŸünüldüğŸünde 400 kişŸilik istihdam potansiyeli olan bir alandır. Zaten 1 milyon adet satılan telefonun tümünün Türkiye'de üretilmesi de gerçekçi değŸil. Kapalı ekonomilerde bile Apple ve Samsung'un ileri teknoloji ve yüksek fiyat etiketli ürünleri tüketiciler tarafından kullanılıyor.

Bu tarz bir ek vergi için diğŸer bir ihtimal, sektörümüzdeki perakendede kanallar arası rekabet olabilir. Telekom firmaları ile elektronik zincirler arasındaki rekabette, en çok 1.000 lira altındaki ürünleri etkileyerek son fiyatı 250-300 lira artıracak ek vergi, bizim gibi 600-800 liraya telefon satan firmaların ürünlerinin fiyatlarını yüzde 50'ye yakın pahalı hale getirirken, yüksek fiyat etiketli Apple ve Samsung ürünlerini yüzde 10 etkileyecektir."

Uygar Saral, taksidin kaldırılmasıyla zaten ciddi satışŸ kaybeden elektronik zincirlerin şŸu anda yapabildikleri 500-1.000 lira fiyat bandındaki ürün satışŸlarının da bu hamleyle azalacağŸını belirterek, "tüketicinin telekom operatörlerine yönelerek yüksek fiyatlı ürünleri almak durumunda kalacağŸı" yorumunu yaptı.

Rekabet kaybının vergi kaybını da doğŸuracağŸını ifade eden Saral, "Böyle bir çalışŸma bizim gibi teknoloji firmalarının gelişŸimini ve devletin vergi kaybını getireceğŸinden istenilenin zıttı yönde netice verecektir. Yerli üretim için yapılan bu hareket ciddi olarak gözden geçirilmelidir" değŸerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile