Elektronik Vize Uygulaması

Dışişleri Bakanlığı, Elektronik Vize (e-Vize) Uygulaması ile girişlerde sorun yaşanmadığını, bazı basın organlarında söz konusu uygulamaya dair çıkan olumsuz haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Dışişleri Bakanılığından yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı basın-yayın organlarında Elektronik Vize (e-Vize) Uygulaması'na ilişkin olarak, Muğla Dalaman ve Bodrum havalimanlarında yabancıların e-Vize ile giriş yapılmasına izin verilmediğine ve bu yolla Türkiye'ye girmeye çalışan yabancıların geri gönderildiğine dair çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.


Açıklamada, "Son günlerde, diğer sınır kapılarımızda olduğu gibi, Milas-Bodrum ve Dalaman havalimanlarından da e-Vize ile girişlerde herhangi bir sorun yaşanmamaktadır" ifadeleri yer aldı.
Açıklamada, 1 Ocak 2014'den bugüne kadar Milas-Bodrum havalimanından 287 bin 604, Dalaman Havalimanı'ndan ise 646 bin 382 yabancının e-Vize ile giriş yaptığı bilgisine yer verilerek, yabancıların elektronik ortamda vizelerini hızlı ve zahmetsiz şekilde almalarını sağlayan bu uygulamanın bilgi teknolojisi çağında, Türkiye'nin itibarına değer kattığı vurgulandı.
-e-Vize sistemi
e-Vize başvuru sistemi 17 Nisan 2013'te Dışişleri Bakanlığı tarafından başlatıldı. İnternet bağlantısı olan her yerden, 7 gün 24 saat boyunca e-Vize alınması mümkün. Başvuru sahipleri kimlik, seyahat belgesi ve seyahat tarihlerine ilişkin web sitesindeki alanları doldurmaları ve (muaf değillerse) vize harcını online olarak ödemelerinin ardından vizelerini alabiliyor ve tüm başvuru süreci ortalama 3 dakika sürüyor.
Turizm ve iş amaçlı seyahatler için kullanılabilen e-Vize, temsilciliklerimizden verilen vizeler ile sınır kapılarında verilen vizelere alternatif oluşturmaktadır. Halihazırda e-Vize uygulamasından 98 ülkenin vatandaşları yararlanırken, 19 Ağustos 2014 itibarıyla toplam 4 milyon 641 bin 688 e-Vize düzenlendi.

BM Dünya Turizm Örgütü'nün 2013 verilerine göre en çok ziyaret edilen 6. ülke Türkiye'yi, 2013'de ziyaret eden yabancıların yüzde 40'ı vize alarak, yüzde 60'ı ise vizesiz olarak ziyaret etti.
Resmi verilere göre, 1 Ocak 2014'ten bu yana 2 milyon 659 bin 289 yabancı uyruklu, Muğla Dalaman'dan Ağrı'ya kadar tüm giriş noktaları dahil olmak üzere ülkemizdeki farklı sınır kapılarından e-Vize ile Türkiye'ye giriş yaptı.
-Altyapı güçlendirme çalışmaları
e-Vize altyapısının güçlendirilmesi ve buna ilaveten alınacak bazı önlemlerle vizeye tabi yabancı uyrukluların pratik yöntemlerle vize temin etmeleri için gerekli düzenlemeler yapılıyor. Bu çerçevede, İngilizce, Fransızca, Almanca, Lehçe ve İspanyolca dillerine ek olarak Hollandaca, Norveççe, Arapça ve Çince dilleri de önümüzdeki dönemde e-Vize sistemine eklenecek.
Visa ve Master kredi kartlarına ek olarak, yaygın kullanımdaki diğer kredi kartlarıyla ve banka kartlarıyla ödeme imkanı da sağlanıyor.
Bakanlığın çalışmaları kapsamında, vize alamadan Türkiye'ye gelen yabancıların havaalanlarına yerleştirilecek e-Vize Kiosklarından da e-Vize alabilmeleri sağlanacak. Nitekim halihazırda İstanbul Atatürk Havalimanı'nda bu uygulama başlatıldı.
Ayrıca Türkiye'ye yolcu taşıyan anlaşmalı havayolu şirketlerinin ofislerinden ve havaalanlarındaki bürolarından da e-Vize alınabilmesini teminen gerekli altyapının kullanıma sunulması için çalışmalar devam ederken, aile ve grup başvuruları da mümkün hale geldi. Bu kapsamda tur operatörleri de müşterileri için grup başvurusunda bulunabiliyor.
Elektronik vize sistemi, İçişleri ve Maliye bakanlıklarıyla entegreli çalıştığından sistemin güvenliği için azami önlemler alındığı belirtildi.
Ayrıca, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in ev sahipliğinde 12 Aralık 2013'te TBMM'de düzenlenen "eTR" ödüllerinde Dışişleri Bakanlığının "e-Vize" uygulamasıyla "Kamudan Vatandaşa e-Hizmetler" kategorisinde birincilik ödülü aldığı hatırlatıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile