Boyun fıtığı çevresinde bulunan kaslara ve sinirlere baskı yapılması sonucunda rahatsızlık verici bir ağrının oluşmasına neden olduğunu anlatan Yrd.Doç.Dr.Soner Büyükkınacı, “Bu baskı nedeniyle hafif ya da şiddetli ağrılar görülebilir. Bu tip ağrılara ve buna bağlı olarak boyun hareketlerinin kısıtlanması boyun fıtığı belirtileri arasında yer alır. İlerleyen boyun fıtığı, sinirler üzerindeki basıncı arttırdığında, el ve kollarda uyuşma, karıncalanma ve güç kayıpları ile şiddetli geceleri artan ağrılar görülebilir” diye konuştu.
Boyun fıtığının tedavisinde birçok farklı yöntem kullanıldığını kaydeden Yrd.Doç.Dr.Soner Büyükkınacı, “Disk protezi de bu yöntemlerden biridir. Protez, diz ya da kalça protezinde olduğu gibi hareketi sağlayan suni bir eklemdir. Disk protezi sayesinde eklem hareketi protez ile sağlanmış olur. Servikal disk protezi, boynun her yöne doğru olan hareketlerini sağlayan kıkırdak yapıya benzer suni bir eklemdir. Protez iki metal plak arasında hareketli polietilen yapıda olan parçadan oluşur. Bu üç parça sayesinde öne ve arkaya eğilme, sağa, sola ve yana eğilme, ve rotasyon hareketi yapılabilir. Bu protezler her iki omur arasında bulunan kıkırdak yapı çıkartıldıktan sonra boş olan aralığa özel aparatları ile konur. Disk protezinin birçok avantajı vardır. Ameliyata bağlı oluşan doku hasarının, kan kaybının ve enfeksiyon riskinin en aza inmesi, mikroskop altında yırtılan kıkırdağın tam olarak çıkartılabilmesi, ameliyat sonrasında ağrı ve hareket kısıtlamasının olmaması bu avantajlardandır. Ayrıca bu protez yardımıyla hasta kısa sürede evine ya da işine dönebilmektedir. Protezin en önemli avantajı uzun vadede boyunda oluşacak kireçlenmeyi ve yeni fıtık oluşumlarını engellemesidir” şeklinde konuştu.
Ellerinizde Uyuşma Varsa Dikkat!
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd.Doç.Dr.Soner Büyükkınacı, ellerde yaşanan uyuşma konusunda uyardı. Yrd.Doç.Dr.Soner Büyükkınacı, “Boyun fıtığı, bel fıtığında da olduğu gibi, omurlar arasındaki disklerde yer alan jel benzeri sıvının diskin şeklini değiştirmesi veya disk içinden dışarı çıkmasıyla görülen problemdir” dedi.