GDO'lu üretim tartışmalarının yaşandığı Türkiye'de 150 yıldır aynı tohumla yetiştirilen Emcelli biberleri, bu sebeple de büyük talep görüyor. Pazara çıkartılan biberler kısa sürede müşteri bulabiliyor. Biber üreticilerinden Ahmet Karadağ, ’’Bizim köyümüzün biberleri acı ve tatlı olarak üretilmektedir. Ninelerimiz, eskiden tohumluk biberleri ayırır sonra da tohumları alarak kese içerisine koyarak erzak odasına asardı. Bizler de ninelerimizden gördüklerimizi uygulayarak organik biberlerimizi bu günlere taşıdık. Kendi köyümüze özgü olduğu için de 'Emcelli Biberi' olarak üne kavuştu." dedi.
Emcelli Biberi'nin özelliğinden bahseden Karadağ, "Bu biberin en önemli yönü etenli, yeşil ve acı olması. Acı olmasının da özelliği yenildiğinde sadece ağız içersinde etkili olmaktadır; mideyi de zorlamaz. Emcelli Biberleri ile yapılan yemeklerin lezzeti farklı olur. Özellikle yaz aylarında tüm salataların içlerine konulduğunda o salatanın tadı lezzeti artar. Bu arada ilçe ve çevresinde etli güveç yemeklerine mutlaka acı Emcelli Biberi konulur. Ateş üzerinde kızartılarak yenildiği gibi, acı ve tatlı turşusu da yapılmaktadır. Bu arada ürün bol olduğunda kışlık kurutmalık olarak değerlendirilir. Sarıgöl’ün Emcelli Biberi, Urfa’nın isot biberini aratmaz.’’dedi.
Karadağ ayrıca, Emcelli köyünün ünlü biberlerinin pazarlarda kilosunun 1 TL’den satıldığını sözlerine ekledi .
Emcelli Biberlerinin Ünü Ege’ye Yayıldı
Sarıgöl ilçesine bağlı Emcelli köyünde 150 yıldan bu yana yetiştirilen ve köyün adını alan Emcelli biberleri, Sarıgöl ve çevre ilçelerden sonra Ege Bölgesi'nde de tanınan ve müşteri bulan ürün haline geldi.