Emekli, Kömür Yasağını Mahkemeye Taşıdı

Emekli, Kömür Yasağını Mahkemeye Taşıdı

Isparta Mahalli Çevre Kurulu kararıyla 1 Ekim 2014 tarihi itibariyle kömür yakımın yasaklanması ve bir yıl içinde doğalgaz dönüşümüne geçilmesi şartı konulması emeklilerin tepkisini çekti.

Türkiye Emeklileri Derneği Şubesi de yürütmenin durdurulması için Isparta İdare Mahkemesi'ne başvurdu.
Başvuru dilekçesinde bu kararın alınmasında Ocak ayı hava kalitesi raporlarının esas alındığı oysa yıllık ortalama değerlerde hava kalitesinin iyi olduğu, yıllara göre oranlar incelendiğinde oranların kötü olmadığı bu nedenle kararın hukuka aykırı olduğu iddia edildi. Dilekçede, mevcut yönetmeliklerde doğalgaz kullanımının teşvik edileceği ve teşvik edilmesi için gerekli tedbirlerin alınması yönünde hüküm bulunmadığının altı çizildi. Olmayan bir yetki ile doğalgaz kullanımını zorunlu hale getirmenin haksız rekabetin oluşmasına neden olacağı ifade edilirken, yasaklamanın doğalgaz satıcılarına tekel sağlamaya neden olacağı, bunun da haksız rekabet anlamı taşıdığına dikkat çekildi.

Isparta'da yaşayanların yüksek gelir düzeyine sahip olmadığı kişiler olduklarının vurgulandığı dilekçede yeterli geliri olmayan vatandaşların doğalgaza göre daha ucuz yakıt olan kömürle ısındıkları belirtildi. Mali durumu yeterli olanların zaten doğalgaza geçtiklerinin öne sürüldüğü dilekçede, "Doğalgaz kullanımı teşvik edildiği sürece bu geçiş hızlanacaktır.Isparta'da kömür kullanımı incelendiğinde kullanılan kömür miktarı gittikçe azalmıştır. Ayrıca kullanılan kömür hava kirliliği yapmayan kaliteli kömürdür. Hal böyleyken gücü ve imkanı sınırlı Isparta insanına doğalğaz kullanımı zorunluluğu getirilmesi hukukun temel kurallarına ve Anayasaya aykırıdır" denildi.

Kararın iptal istemine ilişkin gerekçelerde derneğin üyeler için ucuz kömür temin etme faaliyetine de yer verildi.

Dilekçede, derneğin 2013 yılında binden fazla üyesine kömür temin ettiği ve onların emekli maaşlarından SGK Genel Müdürlüğü'nün taksit halinde kesip kömürcüye ödediği bilgisi aktarıldı. Dilekçede, "Almış olduğu emekli parasıyla geçinemeyen peşin olarak piyasadan kömür temin edemeyen emeklilere, müvekkil dernek bu sayede kömür temin etmekte, yakıt ihtiyacını karşılamaktadır. Valiliğin almış olduğu kararla üyelerimiz ve dernek zarar görmektedir. Bu karar uygulandığında emekli üyelere 6-7 bin lira yük gelecektir. Üyelerimizin bu yükü kaldırmaları imkansızdır. Bu yük 8-9 aylık emekli aylıklarını almamaları demektir. İstek harici zorlamayla insanlara maddi külfet getirmek de hukuka aykırıdır. Bu nedenle kararın iptali gerekir. Bu aylar kömür bağlantı yapma ve ucuz kömür alma aylarıdır. Bu nedenle ileride telafisi imkansız zararlara neden olmamak için öncelikle kararın yürütmesinin durdurulmasını ardından iptalini talep ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Dernek Başkanı Abdülkadir Ersal, kararın emeklilere maddi anlamda yük getireceğini söyledi.

Bu konuda en büyük tarafın aslında emekli kesimi olduğunu söyleyen Ersal, "Dernek olarak her yıl biz bir mahrukatçıyla anlaşırız, anlaştığımız mahrukatçı kömürü teslim eder, faturasını bize getirirler. Biz de bu faturayı SGK'ya iletiriz. Emeklinin maaşından da taahhütnamesi olduğu için kesilir. Kömürcünün hesabına yatar. Bu bizim yıllarca uyguladığımız bir uygulama. Bizim alınan karara bir itirazımız yok. Biz yaşlı insanlarız ve çocuklarımızla bu havayı teneffüs ediyoruz. Biz bu konunun karşısında değiliz. Ama şu anda bu konunun erken olduğunu düşünüyoruz. Bu karar diğer illerdeki gibi uzun mesafeye yaymak kaydıyla alınmış olsaydı vatandaş bu konuda daha çok duyarlılık gösterir, tedbirini alır, doğalgazını yaptırır. Zaten hiç kimse doğalgaz yaptırmaya karşı değil.Yaptıran yaptırıyor" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile