Halk Eğitim Merkezi Çini Kursu ile Salihli Belediyesi bünyesinde açılan Ebru Kurslarına katılan ve kendi imkanları ile Kaligrafi ve Hat Sanatını öğrenen Emekli öğretmen Bahtiyar Batur, 7 yıl özenerek yaptığı çalışmalarını açtığı sergi ile Salihli halkının beğenisine sundu.
Sergi açılışına Salihli Kaymakamı Mesut Yıldırım, Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Sungur, daire amirleri ve davetliler katıldı. Serginin açılışında konuşan Kaymakam Mesut Yıldırım; "Türk toplumunun giderek estetikten uzaklaşan bir yapı içerisinde olduğunu görüyorum. Bu uzaklaşmanın maliyeti de pek çok konuda bize yansıyor. Bizi estetiğe davet eden Bahtiyar Batur'u tebrik ediyor ve kutluyorum. Unutulan bir Türk Sanatı'nın gelecek nesillere aktarılması anlamında da bu serginin hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay'da başka güzel etkinliklerde bulunmak temennisi ile Kaymakam Mesut Yıldırım ile birlikte açılış kurdelesini kestiler. Kaligrafi ve Hat Sanatı hakkında bilgi veren Emekli öğretmen Bahtiyar Batur; "Hüsn-ü Hat ve Kaligrafi ülkemizde genellikle 'hat sanatı' ve 'kaligrafi' aynı çerçevede anılıyor olsa da aslında farklı konulardır. Temelde her ikisini de güzel yazı yazma sanatı olarak adlandırabiliriz. Fakat Hat Sanatı deyince akla ilk gelen şey; eski harflerle yazılan dini içerikli yazılardır. Osmanlı kültüründe dini motiflerin ön planda olması sebebiyle Allah ve Peygamber sevgisini göstermek amacıyla 'Hattatlar' bu sanatı kullanarak günümüze kadar ulaşan pek çok eser bırakmışlardır. Hat sanatı kaligrafiye göre çok daha fazla emek ve uğraş isteyen bir sanat dalıdır. Usta-Çırak ilişkisi ile bir sonraki nesillere aktarılan hat sanatı bugün için çok fazla yaygın olmamakla beraber halen bu sanatı devam ettirmeye çalışan ustalar bulunmaktadır. Kaligrafi için ise latin harfleri kullanarak güzel yazı yazma sanatı diyebiliriz. Hat sanatına göre öğrenmesi daha kolay olmakla beraber iyi bir kaligrafi ustası olmak uzun zaman alabilir. Kaligrafi de amaç değişik motifler kullanarak yazıyı olduğundan farklı bir kimliğe büründürmektir. Genellikle dik ve yatay çizgilerden oluşan latin harflerini simetrik bir şekilde kağıda dökmek kaligrafinin en temel unsurlarından birisidir. Az bir zaman ve az bir kaynak ayırarak her kesimden insanın rahatlıkla öğrenebileceği bir sanat dalıdır" diye konuştu.
Emekli Öğretmenden Kaligrafi Sergisi
Halk Eğitim Merkezi Çini Kursu ile Salihli Belediyesi bünyesinde açılan Ebru Kurslarına katılan ve kendi imkanları ile Kaligrafi ve Hat Sanatını öğrenen Emekli öğretmen Bahtiyar Batur, 7 yıl özenerek yaptığı çalışmalarını açtığı sergi ile Salihli halkının beğenisine sundu