Emekli Vekil Maaşları Yeniden Düzenlendi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, emekli milletvekili maaşları ile ilgili yasayı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün geri gönderme gerekçesini dikkate alarak yeniden düzenledi.

Komisyon, Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun tasarısının sadece geri gönderilen maddesini görüştü. Maddede, verilen önergeyle değişiklik yapıldı. Buna göre, Yasada milletvekili emekli aylıklarıyla ilgili olarak daha önce yüzde 60 olan oran, yüzde 45`e düşürüldü.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün bir kez daha görüşülmek üzere Meclis`e iade ettiği maddede, milletvekili emekli aylıklarıyla ilgili oran yeniden belirlendi. Komisyon, ``Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin Yasa``nın, milletvekillerinin emekli aylıklarıyla ilgili 16. maddesini görüştü.
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, milletvekillerinin özlük hakları ve maaşlarıyla ilgili bir yasanın bulunmadığına işaret ederek, bu eksikliğin giderilmesi gerektiğini söyledi. 10 milyon emeklinin İntibak Yasası`nı beklediğini belirten Çam, öncelikle milletvekillerinin emekli maaşlarında bir düzenleme yapılmasının kamu vicdanını yaraladığını söyledi. CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, toplumun duyarlı olduğu konular bulunduğunu ifade ederek, ``Gece 03.00`te önergelerle böyle bir değişiklik yapmak toplum vicdanını yaralar. Toplumda böyle bir duyarlılık olması yerden göğe kadar haklıdır. Genç milletvekilleriyle ilgili eşitsiz durum giderilmeli ama bu Meclis bütçesinden değil, kendileri tarafından borçlanarak yapılmalı." dedi.

Aslanoğlu, yapılacak düzenleme konusunda görüşlerini ifade ederken, yüzde 42`nin üzerine gelecek orana karşı çıkacaklarını bildirdi.


MHP`Lİ GÜNAL: ÖNCELİK İNTİBAK YASASI`NDA
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, İntibak Yasası`nın öncelikli olarak çıkarılmasını istediklerini, daha sonra milletvekilleriyle ilgili düzenlemenin yapılabileceğini bildirdi. MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Cumhurbaşkanı Gül`ün geri gönderme gerekçelerinin mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret ederek, `milleti temsil eden milletvekilleri yerine oligarşiye hizmet eden holding milletvekillerine yol açılmamasını` istedi.
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, 40 yıl üzerinde hizmeti bulunan bir milletvekiline yüzde 90 oranında aylık bağlandığını ifade ederek, ``40 yıl hizmeti bulunan bir milletvekiline bağlanan emekli aylığı 5637 liradır ama bu düzenlemeyle 5628 liraya düşüyor. Küçük de olsa maaşında bir düşüş oluyor. Bu durum düzeltilmeli`` talebinde bulundu.


AK PARTİLİ BAŞTOPÇU: KENDİ YASAMIZI BİR AN ÖNCE ÇIKARMALIYIZ
AK Parti Kocaeli Milletvekili Muzaffer Baştopçu da bazen kendilerine ``Herkesin yasasını çıkarıyorsunuz, kendi yasanızı çıkarmıyorsunuz." diye takılanlar olduğunu belirerek, "Kendi yasamızı da bir an önce çıkarmalıyız`` dedi. AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun da bir düzenleme yapılmaması halinde gelecek dönemlerde milletvekillerinin milletin değil, holdinglerin milletvekili olacağını ileri sürdü. Alaboyun, ``Biz, gençler milletvekili olsun diye Anayasa değişikliği yaptık. Ama genç milletvekilleri 30 yaşından sonra işsiz... Ama 45 yaşında bir Vali, 6 ay sonra merkez valisi olsa, sonra gider Muğla`da villasında yaşar. Onun tüm ödemelerini 60 yaşına kadar devlet yapar. Milletvekilliği eşe dosta tavsiye edilmeyecek kadar stresli ve gerilimli bir iş ama hırsızlara bırakılmayacak kadar da haysiyetlidir. Bunun kıymetini bilelim." diye konuştu.


BAKAN ÇELİK: DÜZENLEMENİN BİR AN ÖNCE YASALAŞMASINI İSTİYORUZ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yasanını önemli düzenlemeler içerdiğini ve bir an önce yasalaşmasını istediklerini belirtti. Milletvekilleri emekli aylıklarıyla ilgili farklılıkların Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası`ndan kaynaklandığını belirten Çelik, ``AK Parti olarak milletvekillerinin özlük haklarıyla ilgili düzenleme yapılacaksa bütün parti grupları bir araya gelir, konu üzerinde birlikte çalışıp, şeffaf, rahat, kamuoyunu bilgilendirecek şekilde düzenleme yapılması görüşündeyiz." dedi.

Çelik, milletvekillerinin özlük haklarıyla ilgili daha kapsamlı bir düzenleme yapılabilmesine bir engel olmadığını kaydederek, ``Ama bunu birileri yapsın, ben de izleyivereyim, yeri geldiğinde ben de tavrımı alırım gibi bir yaklaşımdan kaçınmamız gerekir. Bununla ilgili bir komisyon kurulup çalışılabilir, yeni istismar alanları açılmamak kaydıyla...`` diye konuştu.

İntibak Yasası ile ilgili düzenlemeye işaret eden Çelik, çalışmayı tamamladıklarını, Bakanlar Kurulu`nda bu hafta görüşülerek değerlendirme yapıldığını anlattı. Çelik, yasa konusunda bir Hükümetin kararlılığı bulunduğunu vurguladı. Çelik, ``Hepimiz milletin vekilleriyiz. Milletin konumu, durumu hepimiz için önemli. Burada bunu tartışma konusu yapmayı doğru bulmuyorum. Milletvekili maaşlarında aylık bağlama ve çalışma süreleri itibarıyla bir farklılık oluşuyor. Ama hak kaybı söz konusu değil." diye konuştu.

Komisyonda daha sonra milletvekillerinin emekli aylıklarıyla ilgili düzenlemenin yapıldığı maddenin görüşülmesi benimsendi. Madde üzerinde AK Parti milletvekillerinin verdiği önergeyle değişiklik yapıldı. Buna göre; milletvekili emekli aylıkları, yeni bir yasal düzenleme yapılıncaya kadar Cumhurbaşkanı emekli aylığı ödeneğinin yüzde 45`i oranında belirlenecek. Geçmiş dönemlerde iki yıldan az milletvekilliği yapmış ve milletvekili emeklisi olanlar da Cumhurbaşkanı ödeneği ile ilişkilendirildi. Ayrıca, geçmişte 2 yıl makam temsil tazminatı ödenmiş olan kişilerin milletvekili olduktan sonra 1 aylık maaşını alır almaz milletvekilliğinden emekli olan kişilerin ``2 yıllık süreye tabi olmadıkları`` konusuna da açıklık getirildi. Milletvekilliği sona erenlerden herhangi bir sosyal güvenlik kapsamında olmayanların emekli olduktan sonra 4 yıl süreyle primlerinin TBMM tarafından ödenmesi imkanı, 24. dönem ile sınırlı tutulmayarak geçmiş dönemleri de kapsayacak şekilde genişletildi. CHP milletvekilleri, oranın yüzde 42 olarak korunması için önerge verdi ancak kabul edilmedi.

DÜZENLEME 200-300 TL ARTIŞ GETİRECEK
Önergenin kabul edilmesinin ardından açıklama yapan Komisyon Başkanı Lütfi Elvan, yeni düzenlemenin aylıklarda 200-300 lira gibi cüzi bir artış getireceğini belirterek, ``TBMM`nin onuru, şerefi, haysiyeti, bizim onurumuz, şerefimiz ve haysiyetimizdir. Batıdaki uygulamalara bakılığında; milletvekillerinin maaşı yoktur hayatını idame ettirmesi için ödeneği vardır, ayrıca kırtasiye ve büro, çalıştırdığı personelin giderleri, temsil ve ağırlama giderleri vardır.” açıklamasında bulundu.

Türkiye`de milletvekillerinin aylık ödeneğinin 10-11 bin lira olduğunu, bunun bürokraside bir genel müdürün temsil ve ağırlama giderlerinin altında olduğunu, bir milletvekilinin odasının bürokraside bir şef ve genel müdürün odası kadar olmadığını ifade eden Elvan, ``Milletvekilleri misafirleri geldiğinde kendi cebinden yemek yediriyor, hastanın masraflarını cebinden karşılıyor. Komisyon Başkanı olarak benim temsil ve ağırlama ödeneğim yok`` diye konuştu.

Milletvekilleriyle ilgili olarak basını ve bir kısım lobi gruplarını anlamanın mümkün olmadığını kaydeden Elvan, ``Demokrasinin gelişmesini istemeyenler, `vurun Meclis`e, vurun milletvekiline` diyor. Böyle bir anlayış olmaz. Biz milletin temsilcileriyiz. Milletvekili ne kadar güçlüyse, halk da o kadar güçlüdür`` görüşünü ifade etti. Konuşmaların ardından kanun kabul edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile