Emekliler, Bayram Ikramiyesinin Artirilmasini Istiyor

Emekliler, Bayram Ikramiyesinin Artirilmasini Istiyor

Türkiye Emekliler Dernegi Kayseri Subesi Idari Sekreteri Yusuf Aykiri, “Kurban Bayrami ikramiyesinin en az bin 500 veya 2 bin TL seviyesine çikarilmasi gerekiyor” dedi.



Türkiye Emekliler Dernegi Kayseri Subesi Idari Sekreteri Yusuf Aykiri, su anda en düsük emekli maasinin bin 500 TL oldugunu hatirlatarak en düsük emekli maasinin asgari ücretle esit olmasi gerektigini söyledi.

Aykiri, “Emekli her seyden önce onurlu bir yasam ister. Bunun içinde ekonomik sartlarin biraz daha düzeltilmesi gerekiyor. Özellikle 2000 yilindan sonra emekli olan üyelerimizin en büyük beklentisi 2000 yilindan önce emeklilere yapilan intibakin 2000 yilindan sonrada emekli olanlara uygulanmasidir. Bunun sebebi ise 1999 yilinda çikartilan 4447 sayili yasa ve 2008 yilinda çikartilan 5510 sayili yasa ile de devam eden 3 farkli Emeklilik Karma Hesaplama Sistemi ve bunun sonucunda da emekli maaslarinin baglanma orani yüzde 70’lerden yüzde 35’lere kadar düsmüs olmasidir. Bu baglamda hükümet yaklasik 3 yil önce emekli maaslarinin bin TL’nin altinda baglandigini görünce önce bin TL’ye tamamladi. Daha sonra geçen sene yine bir torba yasayla en düsük emekli maasini bin 500 TL’ye çikartti. Bu Türkiye kosullarinda çok düsük rakamlari askeri ücret seviyesine çekilmesini istiyoruz. 2000 yilindan sonra emekli olanlara intibak mutlaka yapilmalidir. Emeklilerimizin su andaki en büyük beklentisi budur” dedi.



Kurban Bayrami’nda verilen ikramiyelerin en az bin 500 ile 2 bin TL arasinda olmasi gerektigini ifade eden Yusuf Aykiri, “Yaklasan Kurban Bayrami dolayisiyla devletimiz emeklilerimize su anda bin 100 TL ikramiye veriyor. Bu durum olumlu olmak ile beraber; su anki ekonomik kosullar altinda bir enflasyon güncellemesi, bir artis olmadigi için 3 yillim dönemde bu ücret bir kurban parasini karsilayacak bir durumda degil. Bu ücretin artirilmasini istiyoruz. Ikramiyenin en az bin 500 veya 2 bin TL seviyesine çikarilmasi gerekiyor. Hükümetimizden bir diger beklentimiz ise; yüzde 4-5 oraninda almis oldugumuz vergi iade oranlarinin en az yüzde 9-10 oranlarina yükseltilmesidir. Biz yapmis oldugumuz her alisveriste KDV adi altinda yüzde 18 oraninda devletimize vergi ödüyoruz. Ancak bunun bize geri dönüsü yüzde 4-5 seviyelerinde oldugu zaman çok düsük kaliyor. Diger bir beklentimiz de, çalisanlara ödenen aile yardim ödenegini emeklilerinde almasidir. Sonuç olarak çalisanlarin bir ailesi var ama emeklilerimizin de bir ailesi var. Buda bizim beklentilerimiz arasinda bulunmaktadir" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile