Emine Erdogan Açiklamasi 'Güçlü Bir Türkiye Üç Temel Üzerinde Yükselir; Güçlü Kadin, Güçlü Aile Ve Güçlü Toplum'

Emine Erdogan Açiklamasi 'Güçlü Bir Türkiye Üç Temel Üzerinde Yükselir; Güçlü Kadin, Güçlü Aile Ve Güçlü Toplum'

Istanbul’da düzenlenen “Is Pozitif” tanitim programinda konusan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan, “Güçlü bir Türkiye üç temel üzerinde yükselir; güçlü kadin, güçlü aile ve güçlü toplum” dedi. Erdogan, kadinlarin istihdama katilmasi ile dünya genelinde yoksullugun azalmasi arasinda bir paralellik bulundugunu ifade etti.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan, Istanbul’da “Is Pozitif” tanitim programina katildi.

Burada konusan Emine Erdogan, kadinlarin istihdamda yer almasinin ülke ekonomisine sagladigi katkilara dikkat çekti. Dünya Bankasi’nin bir arastirmasinin sonuçlarini paylasan Erdogan, bu sonuca göre istihdamda kadinlarin artisi ile dünya genelinde yoksullugun azalmasi arasinda bir paralellik bulundugunu dile getirdi.

“Güçlü kadin, güçlü aile ve güçlü toplum”

Emine Erdogan, güçlü bir Türkiye’nin “güçlü kadin, güçlü aile ve güçlü toplum” temelleri üzerinde yükseldigini söyleyerek, “Kadinlarin hak ettigi ölçüde kendisine yer bulamadigi, bireylerin aileden uzaklasarak yalnizlastigi bir toplum her türlü saldiriya açik hale gelir. Kalkinmaya yönelik amaçlar bugün yalnizca ekonomi degil, sosyal ve toplumsal boyutlarla ölçülenir. Nüfusun nerede yarisini olusturan kadinlarin güçlendirilmesi, üretim dünyasina adil ve hakkaniyetli bir sistem ile dahil edilmesi, sürdürülebilirlik kalkinmayi hedefleyen her ülke için bir mecburiyettir. Türkiye olarak son yirmi yilda egitimden istihdama, kadinlarin hak ve firsatlardan esit yararlanmalari için kapsamli destek mekanizmalari olusturduk. Kadinlarin toplumsal her alanda önlerine çikan engelleri kaldirmak için var gücümüzle çalistik. Çünkü inaniyoruz ki biz, kadini ve erkegiyle güçlü bir milletiz. Türkiye yüzyilinda koydugumuz hedeflere de ancak birlikte omuz omuza yürürsek ulasabiliriz. Bu dayanisma ve birliktelik hali üretim ve is dünyasinda da kendisini gösteriyor” dedi.



“Kadin ruhunun hayat hamuruna katilmadigi bir gelecek, eksiktir, yarimdir”

Kadinlarin sosyal hayatta ve is alanlarinda aktif rol oynamasi için gerçeklestirilen çalismalardan bahseden Emine Erdogan, “Kadinlarimiza yönelik gerçeklestirdigimiz süt ve dogum izni düzenlemeleri, kres ve evde bakim destegi gibi uygulamalar tasidiklari yükü hafifleterek potansiyellerini gerçeklestirmelerini kolaylastirdi. Esit ise esit ücretin yasal güvence altina alinmasi ile emege karsi yapilan haksizligin önüne geçildi. Egitimde firsat esitliginin saglanmasina yönelik projeleri ardi ardina hayata geçirirken diger yandan nitelikli is alanlarinda kadinlarimizin sayisinin artmasi için istihdam imkanlarini genislettik. Kiz çocuklarimizin okullasma orani yüzde yüze yaklasmisken ülke genelinde kadin akademisyen sayimizin giderek artmasinin gururunu yasiyoruz. Kadinlarin egitim seviyesi yükseldikçe is gücüne katilimlarinin da ayni oran arttigina tanik oluyoruz. Istatistikler 2005 yilinda kadin istihdam oraninin yüzde 20’nin altinda kalirken 2022 yilindan itibaren yüzde 30’a ulastigini gösteriyor. Bu oran 10 milyon kadinimizin is dünyasinda var oldugu anlamina geliyor. Ilgili kurumlarimiz is dünyasinda bulunan milyonlarca kadinimizin hak ve firsatlara erisimlerini arttirirken yasadiklari magduriyetleri ortadan kaldirmak için seferber oluyorlar. Bir projesi, bir is hayali olan tüm kadinlarimizin elinden tutuyor, üreten kadinlar güçlendirdikçe ülke olarak da büyüyoruz. Biliyoruz ki kadin ruhunun hayat hamuruna katilmadigi bir gelecek, eksiktir, yarimdir” diye konustu.



“Istihdamda kadinlarin artisi ile dünya genelinde yoksullugun azalmasi arasinda bir paralellik bulunmaktadir”

Emine Erdogan, konusmasina söyle devam etti:

“Toplumu yüksege çikaran kanatlardan birisi erkekse digeri kadindir. Bu çerçevede kadinlarimiza yaptigimiz her yatirim ile aslinda ülkemizin gelecegini insa ediyoruz. Insallah güçlenen her kadinda onlarin ardindan gelen genç kizlarimiz için bir yol açmis olacak ve ülkemizi kalkinma hedeflerine bir adim daha yaklastiracagiz. Biz toplumsal hayatta aktif yer alan, üreten güçlü kadinlara asinayiz. Tarih boyunca kadinlarimiz manevi ve kültürel mirasin muhafazasindan milli müdafaaya kadar her alanda üstün görev islenmistir. Erzurumlu Kara Fatma, Nene Hatun, Serife Baci gibi cephede mücadele verenlerin yani sira, cephe gerisinde varini yogunu milleti için ortaya koyan sayisiz kahraman kadin tarihimize iz birakmistir. Ne yazik ki sanayi devriminin sekillendirdigi modern dünya üretimi belli kaliplara sikistirarak ancak çalisanlarin üretenler oldugu algisini ortaya çikardi. Bu sistemin disinda kalanlarin bilhassa kadinlarimizin emegi adeta yok sayildi. Kadinlarimizin toplumumuzda aktif üreten konumda olmadiklari algisi geçmisten bugüne daima var olmus, güçlerini ve potansiyellerini reddetmek anlamina gelir. Biz bu basmakalip tanimlamalari reddetmekteyiz. Tarihimizde yüzlerce yil öncesinde toplumsal ve ekonomik hayatin öncüleri olan kadinlarin ayak izlerini takip etmeliyiz. Biz daha acil, içinde herkesin kendi tabiatina uygun yer alabildigi vicdani ve insani degerlerin korundugu modeller gelistirmek için çalisiyoruz. Yürekten inaniyorum ki bu topraklarin kadinlari güçlendikçe ülkemizdeki, dünyadaki birçok sorunun çözümüne katki saglayacaktir. Nitekim, Dünya Bankasi’nin bir arastirmasina göre, istihdamda kadinlarin artisi ile dünya genelinde yoksullugun azalmasi arasinda bir paralellik bulunmaktadir. Kadinlar karar verici mekanizmalarda artan sayilarda yer aldikça dünya daha iyi ve yasanabilir bir hal alacaktir. Is Pozitif projesi de kadinlarimizin potansiyellerini kesfedebilecekleri ve kendilerini uygun çalisma ortamlarini bulabilecekleri bir bulusma noktasi olarak önemli bir ihtiyaca karsilik verecegine inaniyorum. Devlet himayesinde büyümüs gençlerimizin de sisteme dahil edilmesiyle projenin sosyal etkisinin her açidan katlanmis olmasindan memnuniyet duyuyorum."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile