Emine Erdogan Açiklamasi 'Tüm Çocuklarimizin Aileleriyle Müzelerdeki Eserlerimizi Gelip Görmeleri Lazim'

Emine Erdogan Açiklamasi 'Tüm Çocuklarimizin Aileleriyle Müzelerdeki Eserlerimizi Gelip Görmeleri Lazim'

Kirsehir’de Müzeler Günü etkinligi kapsaminda Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret eden Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan, "Tüm çocuklarimizin aileleriyle müzelerdeki eserlerimizi gelip görmeleri lazim. Küçük yastan itibaren çocuklarimiza ve torunlarimiza bu aliskanligi kazandirmak zorundayiz" dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan, Japonya’nin Ankara Büyükelçiligi’nin düzenledigi Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi ve Japon Bahçesi’ndeki Müzeler Günü etkinligine katildi.

Müzede çalisan yöresel kiyafetli Japonlar tarafindan karsilanan Emine Erdogan, arkeolojik kazilarda bulunan eserler hakkinda Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Baskani Dr. Sachihiro Omura’dan bilgi aldi. Erdogan daha sonra müzede alevde cam sekillendirme ve üfleme sanatinin uygulandigi ürünlerin yapimini izleyerek, isittigi cama sekil verdi. Geleneksel Japon oyunu kendamayi da izleyen ve kendisi de oyunu deneyen Erdogan, "Çok begendigim, bizim çocuklugumuzda oynadigimiz topaca benziyor" diyerek, oyunu evde torunlariyla da oynamak istedigini belirtti.

Müzede bir süre daha gezen Erdogan, kagit katlama sanati origaminin yapilisini izledi, Japon sanatçilarla kagit katladi. Origami detaylari hakkinda bilgi alan Erdogan, Japon sanatçilarla fotograf çektirdi.

Gazetecilerin, Müzeler Günü oldugunu hatirlatmasi üzerine Erdogan, "Tüm çocuklarimizin aileleriyle müzelerdeki eserleri gelip görmesi lazim. Küçük yastan itibaren çocuklarimiza ve torunlarimiza bu aliskanligi kazandirmak zorundayiz. Çok faydali olacagini düsünüyorum insallah. Onlar da kendi bulunduklari durumu, gelecege bu sekilde tasiyacaklar. Simdiki çocuklar çok sansli" diye konustu.

Emine Erdogan’a, Anadolu’daki en eski cam eserin resmedildigi tablo ile vazo hediye edildi. Japon Bahçesi’nde düzenlenen programda konusan Emine Erdogan, Kaman’in büyük bir kültür mirasina ev sahipligi yaptigini, burada da olmaktan büyük mutluluk duydugunu söyledi.





"Birbirimize gösterdigimiz ilgi, samimi dostlugumuzun delilidir"

Japonya’nin Ankara Büyükelçisi Suziki Kazuhiro ve Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Baskani Dr. Sachihiro Omura’ya bu etkinligi düzenledikleri için tesekkür eden Erdogan, Türk Japon tarihindeki Ertugrul Firkateyni’ni hatirlatarak, "Türk-Japon dostlugu, böyle insani bir zeminde temellerini atmistir. Iki ülkenin birbirine sevgiyle bagli olduguna inaniyorum. Köklü iliskilerimizin gelistirilmesi için karsilikli çaba sarf etmekten büyük mutluluk duyuyorum. Bildiginiz gibi, 2003, 2010 ve 2019 yillari, Türk-Japon iliskilerini güçlendiren çalismalarla kutlandi. Birbirimizin kültürlerine gösterdigimiz bu yüksek ilgi ve alaka, kalbi ve samimi bir dostlugun delilidir" ifadelerini kullandi.

Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’nin Japon Hükümeti’nin, "Kültürel Mirasi Koruma Projesi" çerçevesinde hibe olarak yapildigini anlatan Erdogan, bahçenin Japonya sinirlari disindaki en büyük Japon bahçesi oldugunu dile getirdi. Bahçeyi "Yaratanin, essiz sanatinin sergilendigi büyük bir tuval" olarak betimleyen Erdogan, konusmasina söyle devam etti:

"Günümüzde müzeler, objelerin sergilendigi mekânlar olmaktan çok daha önemli misyonlara kavustular. Kültür aktarimi, topluma fayda saglamak ve sosyal refahin yükseltilmesi, müzelerin bas amaçlari haline geldi. Ilaveten müzeler, halk egitiminin de önemli bir merkezi. Mesela, bu çati altinda kadin girisimcilere cam zanaatinin ögretilmesi, kültür aktariminin ve zanaatin yasatilma çabasinin kiymetli bir örnegidir. Gördügüm el emegi, göz nuru ürünlerin hepsi birbirinden nadide. Egitmenlerimizi ve zanaatkar kadinlarimizi tebrik ediyorum. Kültüre ve tarihe böyle büyük bir hizmetin, milattan önce 3 bin yilina uzanan Kaman’da yürütülmesi son derece sevindirici. Kaman’imiza ve bölge insanina yapilan katkilar memnuniyet vericidir."

Büyükelçi Suzuki Kazuhiro ise Emine Erdogan’in güzel bir Mikasanomiya Ani Bahçesi’ne gelmesinden dolayi onur duydugunu söyledi.

Prens Mikasa Vakfinin bahçede üst düzeyde arkeolojik çalismalar yürüttügünü hatirlatan Suzuki Kazuhiro, bunun yöredeki gençlerin ve bölgenin kalkinmasi için önemli oldugunu dile getirdi.

Erdogan’a seremoni ile Japon çayi ikram edildi. Program kapsaminda Japon yöresel kiyafetleri giyen kadinlar tarafindan Emine Erdogan’a seremoni esliginde matcha Japon çayi ile Japon tatlisi ikram edildi. Japon çay seremonisinin devam ettirilmesinin önemini anlatan Erdogan, bunun kültür için önemli oldugunu vurgulayarak, Türk kahvesinin de bir seremoni seklinde sunulabilecegini kaydetti.

Bir gazetecinin, "Türk kültüründe çay sohbet aracidir. Japonlarda biraz daha sükunetle içiliyormus. Sayin Cumhurbaskaniyla içtiginiz zaman sohbet koyu olur mu?" sorusu üzerine Emine Erdogan, "Çay sükunetle yapilir, sohbetle içilir" dedi.

Programin sonunda hatira fotografi çektirildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile