Emine Erdoğan'ın Da Katıldığı Törenle 11 İldeki Merkezlerin Açılışı Gerçekleştirildi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, sevginin, merhametin ve vicdanın çoğaldığı bir Türkiye için mücadele ettiklerini belirterek, ''Eğer böyle olmuyorsa ve birtakım ihtiyaçlar varsa bunları gidermek de bizim boynumuzun borcu'' dedi.

Bakanlıkça hayata geçirilen, şiddetle etkin mücadelede koruyucu ve önleyici tedbirler alarak şiddet mağduru bireylere destek vermek için 11 ilde kurulan Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinin toplu açılışı Ankara'da törenle gerçekleştirildi.

Altındağ'ın Ulubey Mahallesi'ndeki merkezde düzenlenen törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, AK Partili bazı milletvekilleri, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit ve diğer davetliler katıldı.

Şahin, törende yaptığı konuşmaya, çalışmalara verdiği destek ve kendilerine tahsis edilen bina için Altındağ Belediye Başkanı Tiryaki'ye teşekkür ederek başladı.

İnsanoğlunun maddi ve manevi ihtiyaçlarıyla bir bütün olduğunu, fiziki ihtiyaçlar kadar sevgi, saygı ve merhametten beslenen manevi ihtiyaçları da bulunduğunu belirten Şahin, ''İnsan ışık ile ateşi, nur ile narı beraber taşıyan bir yapıya da sahip. Hangi tarafımızı beslersek o tarafımız çok daha hakim oluyor. Bazen ışığın şiddetle ateşe dönüştüğünü, bazen şiddet ve yaşanan olaylardan dolayı nurun nara dönüştüğünü görüyoruz'' dedi.

İnsanoğlunun ateşten gül bahçesi yaratacak güce sahip olduğunu ifade eden Şahin, şiddetsiz bir toplum için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Son 10 yılda yapılan yasal düzenlemelerin hem kadının statüsünü güçlendirmek, kadını her alanda etkin ve aktif kılmak hem de toplumsal sorunlara çözüm oluşturabilmeyi amaçladığını ifade eden Şahin, şiddetin çok farklı toplumsal nedenlerden kaynaklanabildiğine ve çözüm için de güçlü bir işbirliğine ihtiyaç duyulduğuna vurgu yaptı.

Şiddetle mücadelede en temel yasayı çıkaran bir iktidar olmanın şerefini yaşadıklarını dile getiren Şahin, ''Tek başına kağıtlar, kalemler her şeyi değiştirmiyor'' dedi.

Şiddetle mücadelede kadın-erkek, toplumsal bir seferberlik gerektiğini gördüklerini kaydeden Şahin, ''Çıkardığımız yasalardaki her bir maddeyi hayata geçirmek için şahsım ve bakanlığımızın bütün çalışanları, bütün taşra teşkilatlarımız bu konuda büyük bir hassasiyetle, teslim aldığımız noktadan daha ileriye taşımak için büyük bir gayret gösteriyoruz. Bunun için bir ekip çalışması içinde çalışıyoruz'' diye konuştu.

Şahin, merkezlerin isminin neden ''Koza'' konulduğunu da ''Kelebeğin uçabilmesi için önce kanatlarının güçlenmesi gerekiyor. Kozanın kanatların güçlenmesini sağlaması gerekiyor. Kozayı yeterince koruyamazsak, kelebeğin kanatları yeterince güçlenemezse uçamıyor. O yüzden biz bunu bir koruyucu tedbir, kanatların güçlenmesi için sosyal devlet olarak gerekli desteği vermek bakımından koza demeyi uygun gördük'' sözleriyle anlattı.

-''Koordine olmadığı için ciddi zaman kayıpları oluyor''-

Merkezlerde yedi bakanlıktan temsilci bulunduğunu kaydeden Şahin, şöyle devam etti:

''Daha önce şiddete maruz kalan birisi ya acile ya kolluk kuvvetine gidiyor ya 183'ü arıyor, bir şekilde müracaat ediyordu. Ama her biri kendi içinde koordine edilmediği için çok ciddi zaman kayıplarına vesile oluyor, bazen de gerekli müdahale gerekli zamanda yapılamadığı için istenmeyen hadiseler oluşabiliyor.

Şimdi içeride İçişleri, Adalet, Milli Eğitim bakanlıklarından, akademik dünyadan temsilci var. Sosyal hizmet uzmanlarımız var, çocuk gelişim bölümünden mezun kardeşlerimiz var. 'Benim psikolojik desteğe ihtiyacım var', 'Benim hukuki desteğe ihtiyacım var', 'Benim bilgiye ihtiyacım var' diyen her bir hayatı burada koordine edeceğimiz bir sistem. Çünkü bu alanda toptancı yaklaşamıyorsunuz, tek tip hareket edemiyorsunuz. Mutlaka her bir hayatın yaşadığı sorunu özel olarak incelemeniz ve ona göre gerekli tedbiri almanız gerekiyor. İşte 'Koza'lar buna yarayacak.''

Bu tür olayların büyükşehirlerde daha çok yaşanabildiğini dile getiren Şahin, 14 ilde kurulacak merkezlerle Türkiye genelinde büyük bir hakimiyet sağlayacaklarını vurguladı.

Merkezlerin koruyucu, önleyici tedbirler arasında önemli yere sahip olacağını söyleyen Şahin, önlenemeyen durumlarla ilgili çalışmaların da sürdürüldüğünü belirtti.

Şahin, göreve geldiklerinde konukevleri yatak kapasitesinin bin olduğunu, 10 ayda 20 konukevi hayata geçirildiğini ve kapasitesinin 850 yatak artırıldığını ifade etti.

Hiç kimsenin şiddet yaşamasını istemediklerini yineleyen Şahin, ''Sevginin, merhametin, vicdanın çoğaldığı bir Türkiye için mücadele ediyoruz. Eğer böyle olmuyorsa ve birtakım ihtiyaçlar varsa bunları gidermek de bizim boynumuzun borcu, bize verilen emanetin bir gereği olarak bakıyoruz. Merkez, Altındağ'a hayırlı olsun'' diyerek sözlerini noktaladı.

-''Tek çatı altında etkili ve süratli hizmet''-

Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek de törendeki konuşmasında, Türkiye'de aile içi şiddetin önlenmesi ve mağdurların korunması amacıyla topyekun bir mücadele başlatıldığını söyledi.

Yasal ve idari düzenlemeler, bilinçlendirme kampanyaları, mağdurlara yönelik koruyucu hizmetlerin geliştirilmesi çalışmalarıyla kadına yönelik şiddetle mücadeleye hız kazandırıldığını belirten Gevrek, bu çerçevede kurulan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinin 11'inin sekiz ay içerisinde faaliyete geçirildiğini, üçünün de yıl sonuna kadar açılacağını kaydetti.

Şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi bulunan kadınların tek adımda yardım ve korunma alabileceği, 7 gün 24 saat ve ''tek çatı'' ilkesiyle kadının ekonomik, hukuki ve sosyal olarak kadının güçlendirilmesi amacıyla kurulan merkezlerde, insan onuruna yakışır etkili ve süratli hizmet sunulacağını vurguladı. Gevrek, merkezlerdeki hizmetlerin ''şiddet mağduru kişilere'', ''şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişilere'' ve ''şiddetin önlenmesi ve tedbir kararlarının önlenmesine'' yönelik olarak üç başlık altında toplanabileceğini anlattı.

-11 ildeki ''Koza''lar açıldı-

Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki'ye plaket vererek desteği için teşekkür etti.

Erdoğan ve Şahin'in yanı sıra törene katılan protokol üyelerinin de sahneye gelmesiyle Adana, Antalya, Bursa, Denizli, İstanbul, İzmir, İçel, Samsun, Şanlıurfa ve Trabzon ile telekonferans yöntemiyle bağlantı kuruldu ve merkez açılışları gerçekleştirildi.

Ankara'daki merkezin açılışını da temsili kurdeleye keserek gerçekleştiren Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin ile merkezi gezerek, yetkililerden bilgi aldı.

Erdoğan'a, başvurunun yapıldığı ve ön görüşmelerin gerçekleştirildiği bölümde sistem anlatıldı. İllerdeki ''Koza''lara yapılan başvuruların ve sonrasındaki çalışmaların sisteme işleneceğini belirten yetkililerin erkeklere de hizmet verildiğini söylemesi üzerine Bakan Şahin, ''Çok önemli, erkeklere hizmet verme sistemi burada başladı'' dedi.

Emine Erdoğan'ın başvuru yapan bir kişinin sonuca ne kadar sürede ulaşacağına ilişkin sorusu üzerine Kadının Statüsü Genel Müdürü Gevrek, ihtiyaca göre sürenin değişebileceğini ancak dört saat içerisinde tüm işlemlerin tamamlanmasının amaçlandığını dile getirdi.

Emine Erdoğan'a, ziyaret sırasında kendisine bilgi veren Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi Sorumlusu Aygül Fazlıoğlu'nun Of'lu olduğunun söylenmesi üzerine de Erdoğan gülerek, ''Sizinle ilgili özel bir bilgi edindim, Of'lu olduğunuzu, onun için hızlı konuştuğunuzu söylediler. Hizmet çok olunca böyle oluyor'' dedi.

Merkeze başvuranların çocuklarının vakit geçirmesi için oluşturulan oyun alanını da inceleyen Erdoğan, merkezin Altındağ'da kurulmasından duyduğu memnuniyeti de paylaştı.

Muhabir: Eda Ünlü Özen

Yayıncı: Ziver Büyüktaş
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile