'Emlak Vergisi Ödemelerinde Entegrasyon Saglanmali'

'Emlak Vergisi Ödemelerinde Entegrasyon Saglanmali'

Emlak Uzmani Mustafa Hakan Özelmacikli, "2022 yili emlak vergisi 1’inci taksit ödemeleri için verilen süre bugün doluyor. Lakin geçmis dönemde belediyelerin internet sayfalari üzerinden pratik olarak ödenebilen emlak vergilerinde ciddi sikintilar söz konusu" dedi.



2022 yili emlak vergisi 1’inci taksit ödemeleri için verilen süre bugün doluyor. Konuya iliskin açiklamalarda bulunan Altin Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacikli, “Daha önce sadece sicil ya da kimlik numarasi emlak vergisi ödemeleri yapilabilirken, geçen sene yapilan bir düzenleme ile emlak vergisi borçlarini ödemek için iki kademeli kimlik dogrulama kontrolünün uygulanmasina karar verildi.

1398 adet belediyenin internet siteleri üzerinden verdikleri emlak vergisi borç sorgulama ve ödeme-hizli ödeme sistemlerinde incelemeler yapildi. Yapmayan belediyeler için kanunun 18’inci maddesinin 3 numarali fikrasi kapsaminda disiplin hükümlerine göre islem yapilmasina karar verildi.

Bu durum nedeniyle birçok emlak vergisi tahsil edilemiyor. Çünkü mükelleflerin birçogunun ya belediyelerde telefon numaralari kayitli degil ya da üyelik sifreleri yok” dedi.



"Vatandasin düzenlemeden haberi olmadi"

Ilgili düzenlemenin Kisisel Verileri Koruma Kurumu tarafindan alinan karar ile yapildigini belirten Özelmacikli, “Kurul baskalarinin kolayca ulasabilecegi örnegin kisinin TC kimlik numarasi ve dogum günü bilgisinin sorgulanarak erisim imkâni veren sistemleri tek kademeli dogrulama olarak kabul ediyor. Kisinin kimlik numarasinin yani sira kisiye özel olusturulmus sifre ya da kisinin daha önce bildirmis oldugu telefon numarasina iletilen SMS kodu ile erisim saglanan sistemler ise iki kademeli dogrulama olarak kabul ediliyor. Hatta belediyelere süreler verilerek bunun saglanmasi noktasinda girisimler de yapildi. Lakin bu durumdan mükelleflerin haberi olmadi. Mevcut durum nedeniyle de birçok emlak vergisi ödemesi tahsil edilemiyor. Hem vatandas hem de belediyeler magduriyet yasiyor” diye konustu.



"E-Devlet entegrasyonu saglanmali"

Özelmacikli, “Bazi belediyelerin E-Devlet sistemi entegrasyonu var ve mükellefler tahakkuk bilgilerini sorgulayip ve ödemelerini yapabiliyorlar. Lakin birçok belediye böyle bir entegrasyonu da saglamis durumda degil. Bu entegrasyonlar da biran önce saglanmali. Yetki belgeli emlak isletmeleri de bu sürece destek verebilmeli. Mülk yönetimi yaptiklari malikler adina borç takiplerini yapabilmeli” dedi.



"Belediye rayici kira hesaplamasinda baz alinamaz"

Belediye rayiç degeri üzerinden kira bedelinin belirlenemeyecegini ifade eden Özelmacikli, “Emsal kira bedeli esasi, Gelir Vergisi Kanununun 73. Maddesinde düzenlenmistir. Bu da kiraya verilen mal ve haklarin kira bedellerinin emsal kira bedelinden düsük olamayacagina iliskindir. Yani kira bedelinin hiç olmamasi veya düsük olmasi halinde, “emsal kira bedeli” esas alinir. Bu da bina veya arazi için kira takdiri ya da tespiti yapilmamis ise, bina veya arazinin emlak vergisi degerinin yüzde 5’i idi. Bu gelir vergisi hesaplamasi için bir alt sinirdir. Bu düzenlemeyi kira degeri olarak kabul etmek mümkün degildir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile