Emniyet Genel Müdürlüğü'nden Açıklama
Emniyet Genel Müdürlüğü, yönetmelik maddesi dayanak gösterilerek iptal edilen trafik cezaları hakkında, Ceza Muhakemesi Kanunu 309. Maddesi kapsamında kanun yararına bozulması talebinde bulunulacağını bildirdi.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, bazı basın-yayın organlarında, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün gönderdiği trafik cezalarına ilişkin “Trafik Cezasına Süre İptali”, “Geç Gelen Cezalara İptal Yolu” başlıklarıyla yayınlanan haberlerle ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görüldüğü belirtilerek, "5326 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında düzenlenen trafik para ceza tutanakları ile ilgili aynı kanunun 20’nci maddesinde ‘İdari para cezasını gerektiren fiilin işlendiği tarihi takip eden takvim yılının son günü bitimine kadar idari para cezası verilerek tebliğ edilmediği takdirde idari yaptırım kararı verilemez, verilmiş olanlar düşer’ hükmü ile tebligat zamanaşımı açıkça düzenlenmiştir" denildi.
Açıklamada, diğer taraftan, Karayolları Trafik Kanunu Hükümleri kapsamında hazırlanan ve EGM’nin bir iç düzenlemesi olan Yönetmelik maddesinde “tutanağın tebligat işlemlerine ihlalin tespit edildiği tarihten itibaren 10 iş günü içinde başlanarak,… posta yoluyla tebligat yapılır” hükmü bulunduğuna dikkat çekilerek, "Bu hüküm, kabahat suçunu ve suçun cezasını ortadan kaldıran, kural ihlali yapana hak kazandıracak bir düzenleme olmayıp, sadece idarenin işlemlerini düzenleyici bir nitelik taşımaktadır. Bu nedenle, yönetmelik maddesi dayanak gösterilerek iptal edilen trafik cezaları hakkında, Ceza Muhakemesi Kanunu 309. Maddesi kapsamında kanun yararına bozulması talebinde bulunulacaktır. Her yıl on binlerce vatandaşımızı kaybettiğimiz trafik kazalarının önlenmesi amacıyla kural ihlali yapan sürücüleri trafik kurallarına uymaya davet eder şimdiden kazasız bayramlar temenni ederiz" ifadesi kullanıldı