Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye'de Özel Güvenlik Görevlisi kimliğine sahip 580 bin kişi bulunuyor. Emniyet Genel Müdürlüğünce tahsis edilen 420 bin kişiye karşılık yaklaşık 240 bin kişi aktif olarak bu işi yapıyor.
Son yıllarda hızla gelişip istihdama önemli katkı sağlayan özel güvenlik sektörünün ekonomik büyüklüğünün 3 ila 6 milyar dolar arasında olduğu tahmin ediliyor.
Özel güvenlik şirketlerini denetlemekle görevli Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Dairesi Başkanlığı, çoğu asgari ücretle çalışan ve iş güvencesi bulunmayan özel güvenlik görevlilerinin haklarının iyileştirilmesi amacıyla Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'unda değişiklik yapılması için çalışma başlattı.
-Asgari ücretle çalıştırılamayacak-
Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunu'nda yapılması planlanan değişiklikle özel güvenlikler asgari ücretle çalıştırılamayacak. Özel güvenliklerin maaşı, en az asgari ücret artı bu miktarın yaklaşık yarısı eklenerek belirlenecek. Bu oran sektör temsilcileriyle görüşülüp net olarak belirlenecek ve özel güvenlik görevlileri bu maaşın altında çalıştırılamayacak. Kanunla özel güvenlik görevlilerine verilen eğitim de düzenlenecek. Özel güvenlik görevlileri, halkla ilişkiler ve silah konusunda profesyonel eğitim alacak.
Düzenlemeyle, özel güvenliğin "daha iyisi bulunana kadar geçici çalışılan bir iş" yerine profesyonellerce yapılan bir mesleğe dönüştürülmesi planlanıyor.
Yayıncı: Tolga Özgenç
Emniyet Genel Müdürlüğü, Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'da Değişiklik Yapmak Üzere Çalışma Başlattı
Serdar Açıl - Emniyet Genel Müdürlüğü, özel güvenlik görevlilerine verilecek maaşın da güvence altına alınacağı yasal bir düzenleme için çalışma başlattı.