Gürkan, ilde sokak eylemlerinde 200’ü bulan çocuk sayısının, emniyet ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle 10’a kadar düştüğünü ifade etti.
Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Konağı’nda geleneksel hale getirilen 'Cumartesi Söyleşileri’nin bu haftaki konuğu olan Emniyet Müdürü Gürkan, ‘Güvenilir Yatırım Kenti Adana’ konulu bir konuşma yaptı. Vali Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu’nun da katıldığı söyleşide Gürkan, empati yapmanın önemine değindi. Hedef kitlelerinin insan olduğunu ifade eden Gürkan, düzenledikleri meslek içi eğitimlerde teşkilat personeline, meydana gelen olaylar ve insanlarla irtibat noktasında eğitim verildiğini anlattı. İl genelinde güvenliğin sağlanması için başta Adana Valiliği olmak üzere, çeşitli kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Emniyet Müdürü Gürkan, "Sahip olduğumuz zenginliklerin korunmasının, insanımıza en üst seviyede hizmet sağlayacağına inancımız tamdır. İlimizin sorunlarının tespit edilmesi, bunların çözümü adına projelerin üretilmesi ve çözüm aşamasında sorumluluk yüklenecek tüm kurum ve kuruluşlarla koordinasyon içerisinde çalışıyoruz. Unutmayalım ki 'yasa dışı oluşumların' temel kaynağını kimsesiz, belki de işsiz insanlar oluşturmaktadır." ifadelerini kullandı.Terör örgütlerinin, insanlar üzerindeki kirli oyunlarını boşa çıkarmak adına kurum ve kuruluşlar ile emniyetin yaptığı çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini de açıklayan Gürkan, şöyle devam etti: "Yapılan ortak çalışmalarla, sokak eylemlerine katılan çocukların sayısında ciddi azalmalar meydana gelmiştir. 5 ay öncesinde sokak olaylarında 100'leri, 200'leri bulan çocuk sayısı, bugün sevindirici olan, tabi arzu ettiğimiz hiç olmaması ama bu sayının 10'lara, 15'lere düşmesi, yapılan çalışmaların, sürdürülen projelerin, sivil toplumun bu konudaki katkısının ne denli önemli olduğunu açıkça göstermektedir. Her gün bir önceki günden daha güvenli, daha yaşanabilir, daha huzurlu bir Adana oluşturulması için güvenliği tehdit edecek bütün unsurları, kurum ve kuruluşlarla birlikte yaptığımız çalışmalar ile birlikte ortadan kaldırmaya kararlıyız." Gürkan, 2013 SODES programına sunulan 'Gönül Kervanı' isimli projenin 2011 yılında terör olaylarına karışan çocuk suçluların üzerinde etkili olduğunu da açıkladı.
Gürkan, şöyle dedi: “Proje kapsamında 200 çocuğa kurslar verilmiş, aileleri tek tek ziyaret ederek, çocukların terör örgütü organizasyonlarının ellerinde terörize edilmesine engel olunmuştur. Yürütülen güvenlik çalışmaları ve uygulanan sosyal projeler kapsamında, suçu önleme adına başarılı projelere imza atılmış, 2011 yılından beri Adana projeli çalışmaları ile Türkiye'de iyi bir yer edinmiştir."Adana'nın, nüfusu kendinden daha az illerle mukayese edildiğinde dahi, asayişi en problemli ilk 10 il arasında bulunmadığını dile getiren Emniyet Müdürü Gürkan, 2012 yılında Türkiye'de en fazla uyuşturucunun Adana'da yakalandığını söyledi.
İlde, 'Adana'nın bütün kantinlerinde uyuşturucu satılıyor', 'Adana'da okul önlerine uyuşturucu satılıyor' gibi söylentiler çıkarıldığını hatırlatan Gürkan, bu söylemlerin yanlış olduğunu göstermek amacıyla 3 ay önce 25 okulun kantinlerinde arama yapıldığını, bunun sonucunda 1 gram bile uyuşturucu maddeye rastlanmadığını söyledi.
İldeki güven ortamı nedeniyle her sektörden yatırımcı için Adana’nın cazibe merkezi haline geldiğine değinen Gürkan, çarpık yapılaşma ile ile suçlar konusunda paralellik bulunduğunu da sözlerine ekledi .
Emniyet-sivil Toplum Kuruluşları İşbirliğiyle Suça Karışan Çocuk Sayısı Düştü
Adana Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, sivil toplum kuruluşlarıyla yaptıkları işbirliği sonucu, sokak eylemlerine katılan çocuk sayısında ciddi düşüşler yaşandığını söyledi.