Emniyet Uyardı: Araç veya Evinizin Önüne Hırsızları Cezbedici Eşya Bırakmayın

Emniyet Uyardı: Araç veya Evinizin Önüne Hırsızları Cezbedici Eşya Bırakmayın

Bursa Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Şube Müdürü Murat Kubilay, araç ya da ev camlarının önüne hırsızları cezbedici eşyalar bırakılmaması gerektiğini kaydetti.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi çalışanlarına 'Güvenli yaşam' semineri veren Şube Müdürü Murat Kubilay, evlerin birinci, ikinci kat balkon ve pencerelerinin kilitlerinin sağlam ve demir olmasına ve kapılarda çift kilit bulundurup geceleri kapı arkalarına emniyet zinciri takılmasına hassasiyet gösterilmesini istedi. Kubilay şunları söyledi: "Evlerinizi kısa süreli olarak terk edeceğiniz zaman bilhassa geceleri bir lambanın yanık kalmasına, apartman kapılarının muntazam ve sağlam olması, gerektiğinde zil tertibatı takılmasına özen gösterelim. Apartman yöneticisi tarafından apartmanın kapıcısının dikkati çekilerek apartmana giren yabancı şahısların takip edilmesi, sokak lambalarının yanık vaziyette tutulmasına, işyerinizin kapılarına sağlam kilit takılmasına ve camlarının demirli kepenkler ile muhafaza altına alınmasına, işe alacağınız şahıslar hakkında ön bilgi sahibi olmak için geçmişleri hakkında bilgi toplamaya, herhangi bir olay vukuunda en yakın bölge karakoluna bilgi vererek görevli isteyip, olay yerinin incelenmesinin sağlanmasına, görevliler olay yerini tetkik edinceye kadar olay yerinin muhafaza altına alınmasına özen gösterin."Murat Kubilay, "Otomobilinizi park ettiğinizde içerisinde ehliyet, ruhsat, para ve kıymetli evrak bulundurmayın. Arabaların ön ve arka bölümlerinde dışarıdan bakınca ilgi çekici eşyalar bulundurmayın. Çünkü bunlar hırsızın ilgisini çeker. Evlerin pencerelerinin önüne bırakılan eşyalar da hırsızların eve girmesine sebep olur.” dedi.

Toplum yapısı olarak bazı konularda hala bilinç sahibi olunmadığına dikkat çeken Bursa Emniyet Müdürlüğü TDP Şube Müdürü Murat Kubilay, zaman zaman polislerin de görevlerini ifa ederken zorluklarla karşılaştığını dile getirdi. Sadece eğitim seviyesinin yüksek olmasının insanların içindeki bilinci oluşturmada etkili olmadığını belirten Kubilay, "2 ya da 3 üniversite bitirmek önemli değil. Önemli olan insanların içindeki bilinci kendileri oluşturması. Örneğin bazen karşımızdaki insana karşı saygı ve hürmeti abartıyoruz. Saygı ve hürmette sınır tanımıyoruz. Bir kişinin arabasını durduruyorsunuz. Bu kişi hakim ya da savcı olunca saygı ve hürmetin boyutu artıyor. Bazen, ‘lütfen beyefendi. Sizin kendi can güvenliğiniz açısından bu alkolmerteyi üfler misiniz?’ dediğimizde, ‘Ben üflemem. Bana üflettirmezsin. Sen benim kim olduğumu biliyor musun?’ şeklinde cevaplarla karşılaşıyoruz. Demek ki bilincin oluşması mevki, makam ya da eğitimle değil, insanın kendi içinde olması gereken bir durum." şeklinde konuştu.

Polisin olaylarda tek başına sadece yüzde 15 oranında başarı sağlayacağını belirten Murat Kubilay, "Ancak vatandaşların ve kurumların katkısıyla bu oran yüze 70’e çıkıyor. Arada çok büyük bir fark var. Bu sebeple biz herkesten destek istiyoruz." diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile