'En Az Maden Kazası Mermercilik Sektöründe'

Akdeniz Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yalçın: 'En az maden kazası, mermercilik sektöründe yaşanıyor. Bu anlamda biz mermerciliği aslında farklı tutuyoruz, çünkü mermercilik daha güvenilir bir istihdam oluşturuyor' BAKA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bahar: 'Bölgemiz mermerinin temel pazarı Çin'dir. Miktar ve çeşit bağlamında bölgemiz küresel ölçekte öneme sahip'

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürhan Yalçın, en az maden kazasının mermercilik sektöründe yaşandığını belirterek, Türkiye'de bu alanda markalaşmak ve milli politikalar üretmek gerektiğini söyledi.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliğince (BAKA) Antalya, Isparta ve Burdur illerinde üretim ve ihracat alanında faaliyet gösteren mermer firmalarının sektörel analizi yapılarak, sektörün genel durumunun ortaya çıkarılması amacıyla 'Batı Akdeniz Mermer Sektörünün Güncel Durumu ve Gelecek Projeksiyonu Projesi' hazırlandı.

Proje kapsamında BAKA Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda, Türkiye'de ve Batı Akdeniz bölgesindeki mermerin güncel durumu, sorunları, çözüm önerileri ve sektörün geleceği hakkında bir yol haritası belirlenmesi için değerlendirme yapıldı.

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yalçın, yaptığı konuşmada, mermer sektörünün diğer madenlere göre daha güvenilir bir istihdam oluşturduğunu söyledi.

Akdeniz mermer sektörünün güncel durumu ve gelecek projeksiyonunu analiz etmek için çalışmalar yaptıklarını anlatan Yalçın, özellikle 'Mermercilik bitsin, tükensin' anlayışı yerine, mermerciliğin bölgede sürdürülebilir ekonomik kalkınmadaki gücünü daha da belirginleştirmek gerektiğini vurguladı.

Doğal taş mermer grubunu ele aldıklarını belirten Yalçın, 'Kullanımı her geçen gün daha da artıyor. İnşaat sektöründen tutun, kimya, gübre, beton sanayi, asfalt, dolgu malzemesi, gıda sektörüne kadar. O kadar çok kullanım alanı var ki saymakla bitmez. İç dekorasyonlarda bolca kullanıyor, gün geçtikçe kendisini ön plana çıkarıyor' diye konuştu.

Yalçın, mermerciliği yer üstü madenciliği olarak tanımladıklarına dikkati çekerek, bunları mekanik madenler dışında değerlendirildiğini aktardı.

En fazla kömür ocaklarında maden kazası yaşandığını dile getiren Yalçın, 'En az maden kazası mermercilik sektöründe yaşanıyor. Bu anlamda biz mermerciliği aslında farklı tutuyoruz, çünkü mermercilik daha güvenilir bir istihdam oluşturuyor. İş sağlığı ve güvenliği açısından mermercilik sektörü diğer madencilik faaliyetlerinden daha farklı bir istihdam sunuyor, iş kanuna göre avantaj yakalıyor' dedi.

Yalçın, mermercilik sektörünün Türkiye ve Batı Akdeniz bölgesi için de önemli olduğunun altını çizerek, 2014 yılı dünya mermer ihraç verilerine göre Türkiye'nin ilk beş ülke içerisinde yer aldığını anlattı.

Mermercilik sektörü alanında ciddi çalışmalar yapmak gerektiğini ifade eden Yalçın, 'Türkiye'nin mermer ihracatında gerilere doğru gitmemesi için doğru ve ciddi tedbirlerin alınması gerekiyor. Diğer ülkeler de benzer durumda, ihraç ettiğimiz ülkelerde mermerlerde azalma olduğunu görüyoruz' sözlerine yer verdi.

Zengin mermer rezervleri sıralamasında Antalya ve Burdur'un ilk 10 il arasında yer aldığını dile getiren Yalçın, Türkiye'de 63 yabancı yatırımcının madencilik sektöründe faaliyet gösterdiğine değindi.

Yalçın, çevresel sorunlar anlamında ocaklara giden yollarda vizyona yönelik olumsuz algı oluştuğunu söyleyerek, ocaklara yol açılması için ağaçların kesilmesiyle yer altı sularıyla ilgili mahkumiyete kadar giden sorunlar yaşandığını ifade etti.

- 'Mermercilik sektörü pek çok sorunla mücadele ediyor'

BAKA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar, 2015 yılını 1 milyar 434 milyon dolarlık ihracat hacmiyle tamamladıklarını, ihracata konu olan en önemli ikinci sektörün 349 milyon dolarlık satımla madencilik olduğunu belirtti.

Madencilikte de en önemli ürün gruplarının mermer olduğunu vurgulayan Bahar, 'Bölgemiz mermerinin temel pazarı Çin'dir. Miktar ve çeşit bağlamında bölgemiz küresel ölçekte öneme sahip' dedi.

Bahar, mermercilik sektörünün idari sorunlardan çevresel ve yapısal sorunlara, altyapı sorunlarından finansal ve yapısal sorunlara kadar pek çok sıkıntıyla mücadele ettiğini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile