Sultanahmet Meydanı’nda Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen ve İstanbul’daki tüm halk eğitim merkezlerinin katıldığı Birinci İstanbul Hayat Boyu Öğrenme Şenliği düzenlendi.
Etkinliğe İstanbul Valisi Vasip Şahin, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Muammer Yıldız, askeri komutanlar ve ilçe belediye başkanları, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.
Etkinlik kapsamında Sultanahmet Meydanı’nda kurulan platform üzerinde yer alan 6 bin 350 kiloluk ayran bardağı vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü. Vali Vasip Şahin, platformun üzerine çıkarak kazanda ayran yapıp dev bardağa döktü.
Öte yandan etkinlik alanında çeşitli mesleki stantların yer aldığı alanın açılışını protokoldeki isimlerle birlikte kurdele keserek yapan Vali Şahin, sergi alanını gezip stantlardan bilgi aldı.
Etkinlik alanında bir konuşma yapan Şahin, “Aslında hayat öğrenmenin ta kendisidir. İnsan yaşadığı müddetçe öğrenme ameliyesine devam eder. Bu en ilkel toplumlardan en illeri toplumlara kadar böyledir. Ama önemli olan bu öğrenme, eğitim ameliyesinin ne kadar sistematize edilebildiğidir. Fark burada ortaya çıkıyor. Eğer siz öğrenme faaliyetini sistematize edebilmişseniz, belli bir usule, belli bir kalıba, modele bağlayabilmişseniz orda sürdürülebilir bir başarıyı yakalayabiliyorsunuz. Aksi takdirde sistematize edemediğiniz bir öğretme ameliyesi tamamen tesadüfî, tecrübî ve geleneksel bilgiden öteye geçemiyor. Tabii bizim amacımız ülke olarak bu öğrenme ameliyesini hayat boyu sürdürmek ve bunu bir sistematik içerisinde yapabilmek. Eğer bu toplum bugün bu eğitim seviyesi itibariyle orta 2’de ise- ortalama olarak söylüyorum- bunu bizim en az lise mezuniyeti seviyesine getirmemiz gerekiyor ki illeri toplum olabilelim” dedi.
Platformun üzerine çıkarak kazanda ayran yapıp 280 santimetre boyundaki dev bardağa döken Vali Şahin, “İnsanların beslenme sorununun gittikçe artığı, tabi beslenme ihtiyacının gittikçe arttığı dünyamızda böyle bir faaliyetin farkındalığı artırması noktasında önemli olduğunu düşünüyorum. Rekor kırılmasından çok tabi bir içeceğin, geleneksel bir içeceğin dünyaya sunulması başka insanlara teklif edilmesi açısından bu gayretli çalışmayı yapan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Muammer Yıldız, “Bugün İstanbulumuzun Sultanahmet Meydanı’nda en güzel mekanında birinci öğrenme şenliklerini düzenliyoruz. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüzün birkaç yıldır diğer illerde başlayan bir faaliyetimiz pilot olarak uygulandı ve bu yıl itibariyle de 26 ilde eş zamanlı olarak şu anda şenlikler başladı.
Buradaki temel amaç Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün sadece geleneksel bizim kültürümüze ait tezhip, hat, sanat gibi sanat alanlarında ya mesleki kurslar anlamında yapılan ve kadınlarımızın, kızlarımızın el emeği göz nuru olarak tanımladığımız ürünlerin sergilenmesi değil. Aslında birincil amaç bu görünüyor, ancak ondan öte Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüzün hizmet alanına giren temel hedefleri noktasında bu amaca hizmet eden bütün çalışmaların bir bilgilendirme olarak ama daha çok da yapılan işlerin sergilenmesi gibi bir temel amacı var. Bildiğiniz gibi bizim geçen yıldan başlayan süreç olarak bu yıl da Eylül itibariyle tamamlanacak olan dershanelerin dönüştürülme sürecinden sonra da halk eğitim merkezlerinde okullardan mezun olan çocuklarımızın destek ve yetiştirme kursları var. Geçen yıl itibariyle 500 bine yakın tabi biz öğrenci diyoruz da mezunlarımız yetişkin de olabiliyor. Dolaysıyla da bu vatandaşlarımızın bu anlamda üniversite sınavlarına hazırlık kursları da veriyorlar. Bu açıdan bizim açıdan çok değerli bir iş yapıyorlar. Bunu da ifade etmemiz lazım. Özellikle vatandaşlarımızın dershaneler kapandıktan sonra. Çünkü okullarımıza devam eden çocukları okullarında bu kursu alma imkanları var” şeklinde konuştu.
DEV BARDAKTA 6 BİN 350 LİTRE AYRAN
Alanda kurulan platform üzerindeki dev bardakta yapılan ayranla ilgili bilgi veren Yıldız, “Bizim Çekmeköy Meslek Eğitim Merkezimizin yiyecek, içecek bölümü var. İşte dediğim gibi birçok güzel faaliyet var. Bugüne ilişkin özellikle de 10 Haziran’ı bir milli içecek olarak ayranın daha görünür olması, daha tanınır olması ve bundan sonraki süreçte de Guinness rekorlar kitabına girmek için bu. Hem işin böyle güzel bir tarafı var ama onun dışında da bunun bir dünya ayran günü ilan etmek gibi bir temel niyetleri var hedefleri var. Ama buna ilişkin ben elimdeki rakamları vereyim. Bugünkü bu rekor denemesinde 3 buçuk ton yoğurt kullanılıyor, 3 tona yakın su kullanılmış olacak, 200 kilo buz var, 30 kilo da tuz kullanılıyor. Ve bu bardağın büyüklük biliyorsunuz bardak için söz konusu. 6 bin 350 litrelik bardaktan bahsediyoruz” şeklinde konuştu.
En Büyük Ayran Bardağıyla Rekor Denemesi
Sultanahmet Meydanı’nda, “Dünyanın En Büyük Ayran Bardağı Rekor Denemesi” gerçekleştirildi. Etkinliğe katılan İstanbul Valisi Vasip Şahin, kazanda ayran yapıp dev bardağa döktü.