İl Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü, kapılarını AA'ya açtı. Toplumsal olayları, müdahale ederek sonlandıran özel timler, asayiş polisinin yetersiz kaldığı operasyonlara da destek oluyor.
Görevlerinde başarılı olmak ve olaylara anında müdahale etmek için haftanın belli günlerinde eğitim alan çevik polisleri, hareket kabiliyetleri yüksek olması için beslenmelerine de büyük önem veriyor.
Şubede erkek polislerin yanı sıra kadın polisler de görev yapıyor. Özel timle görevlere giden kadın polislerden iki çocuk annesi Esengül Gevrek, bir çocuk annesi Dilek Orhan ile kız çocuğu annesi Ebru Yaşar Soy, anne oldukları için toplumsal olaylarda özellikle çocukların yara almadan dağılmasına özen gösteriyor.
Kadın polisler, akşam evlerine gittiklerinde bir yandan temizlik, yemek yaparken, diğer yandan çocuklarının bakımını sağlıyor.
Polis memurlarından Esengül Gevrek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olaylara gittiklerinde önce kendilerini korumaya çalıştıklarını belirterek, "Bizi evde bekleyen çocuklarımız var. Önce kendimizi korumalıyız ki daha sonra onların yanında olabilelim" dedi.
Görevdeyken çocuklarını özlediğini belirten Gevrek, "Büyük oğlum 4, küçüğü bir yaşına girdi. Bana ihtiyaçları oluyor bazen. İster istemez özlem de oluyor. Ama eve gittiğim zaman kapıdan girdiğimde 'anne' demeleriyle bütün yorgunluğum bitiyor. En güzel duygu bu olsa gerek. İyi ki varlar" diye konuştu.
-"Gazcı olabilmek için bunun ayrı bir eğitimi var"
Gevrek, gittiği görevlerde bazen gazcı olduğunu vurgulayarak, "Gazcı olabilmek için bunun ayrı bir eğitimi var. Emir gelmeden gaz sıkmıyoruz. Emir geldiği zaman topluluğa, olayın boyutuna göre, grubun yakınlığı, uzaklığına göre gaz kullanıyoruz. Onları hedef almayacak şekilde, sadece grubu dağıtmaya yönelik gaz sıkıyoruz" ifadelerini kullandı.
Polis memuru Dilek Orhan da meslekte 6. yılı olduğunu ifade ederek, "Toplumsal olaylarda küçük çocukları öne sürüyorlar. Üzülüyorum. Onları kendi çocuğum yerine koyarak, korumaya çalışıyorum. Zarar görmemeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Zaten yaşlı ve çocuk varsa gazla müdahale etmeyip bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Bir kız çocuğu annesi Ebru Yaşar Soy da bazen küçük bir olay için gittiklerini ancak gün boyunca kalabildiklerini belirterek, robokop kıyafetleri, kask, cop, gaz maskesi gibi malzemelerle olay yerine gittiklerini, görev ortamında çok zor durumda kaldıklarında kadın erkek ayrımı yapmadan kardeşçe birbirlerine kenetlendiklerini dile getirdi.
-"Akşam hem çocuğuma bakıyorum hem temizlik, yemek yapıyorum"
Meslekte beşinci yılı olduğunu anlatan Soy, "Sabah kalkıyorum, çocuğumu hazırlayıp bakıcısına götürüyorum. 1,5 yaşında kızım var. Geliyorum burada rutin görevlerim oluyor. Akşam yine bakıcıya gidip çocuğumu alıyorum. Akşam hem çocuğuma bakıyorum hem temizlik, yemek yapıyorum" dedi.
Çevik Kuvvet Şube Müdürü Öner Kızılırmak ise çevik polisinin toplumsal olaylarda güvenliği sağlamak amacıyla görevlendirildiğine değinerek, görev öncesi tüm polislerin hazırlık sürecinden geçtiğini söyledi.
Gerekli bilgilendirmeler yapıldıktan sonra olay yerine gidildiğini anlatan Kızılırmak, şunları kaydetti:
"Orada gerekli tedbiri aldıktan sonra olayların gelişine göre hareket tarzımızı belirliyoruz. Yaşa dışı bir problem olmadığı sürece müdahalemiz olmaz. Yasa dışı bir hale dönüşen bir durum söz konusuysa ve vatandaşın canına, malına yönelik saldırıysa kademeli bir şekilde topluluklara müdahale ederek, etkisiz hale getiriyoruz. Bugün Anneler Günü. Burada anneler de görev yapıyor. 10 civarında kadın polisimiz var. Onlar bizim her zaman baş tacımız. Anneler, milletimizin baş tacıdır."
En 'Çevik' Anneler
Erzurum Emniyet Müdürlüğünde çalışan 10'u kadın çok sayıda çevik kuvvet polisi, görev aldıkları toplumsal olaylarda birbirlerine kenetlenerek korunmaya çalışıyorlar. Anne olan kadın polisler, özellikle olayların ortasında kalan çocukları korumaya özen gösteriyor.