En Çok Şarbon Aşısı Kars'ta Kullanıldı

En Çok Şarbon Aşısı Kars'ta Kullanıldı

Kars'ın Türkiye'de en çok şarbon aşısının kullandığı il olduğunu belirten Kafkas Üniversitesi'nden Prof

Kars'ın Türkiye'de en çok şarbon aşısının kullandığı il olduğunu belirten Kafkas Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mithat Şahin, gerekli tedbirlerin alınmaması halinde hastalığın hayvanların yanı sıra insanlarda da büyük bir salgına dönüşebileceğini bildirdi.
Yaz mevsimiyle birlikte kentte Şarbon hastalığının alarm verdiğini kaydeden Kafkas Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Bölümü'nden Prof. Dr. Mithat Şahin, hastalık konusunda vatandaşları uyardı. Daha çok kurak havalarda merada otların kurumaya başladığı sonbahar ve yaz mevsiminde görülen şarbon hastalığının her yaştan insanı ilgilendirdiğini ifade eden Prof. Dr. Mithat Şahin, satın alınan etlere dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı.
Kars'ın ülke genelinde şarbon aşısının en fazla kullandığı il olduğunu ifade dile getiren Prof. Dr. Mithat Şahin, "Gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda şu an için küçük olan salgın, hayvanlarda ve insanlara büyük salgınlara dönüşebilir. Bu da birkaç ay içerisinde binlerce hayvan ve insanın şarbon hastalığına yakalanması demektir. Vatandaşlar bu konuda dikkatli olmalı, hasta hayvanların etini yememelidir. Ayrıca hasta sonucu ölen hayvan açık alanlara bırakılmamalı. Aksi takdirde bu hayvanların leşlerini yiyen evcil ve yabani et yiyen hayvanlar mikrobu etrafa yayarak topraklar kirletmektedir" dedi.
Sığır, koyun ve keçi gibi ot yiyen hayvanlara özgü bir hastalık olan şarbonun hasta hayvanların kesilmesi, etinin tüketilmesi, deri ve yapağılarının kullanılması sonucu insanlara bulaşabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Mithat Şahin, "Mikrobu meradan otla birlikte alan hayvanlar 3 - 7 gün içerisinde şarbona yakalanır ve genellikle 24 saat içerisinde ölür. Bu hastalığın ilk belirtileri ise yüksek ateş, titreme, yem yememedir. Daha sonra göğüs ve karında şişkinlik olur. Hayvan ölmeden önce ağız, burun ve anus bölgesinden kan sızıntısı olur. Hasta hayvanlar kesilmemelidir, ama kazara kesilmişse ilk bakılması gereken yer dalaktır. Dalak normal hacmine göre 3 - 5 kat kadar büyümüştür ve kesit yüzü çamur kıvamındadır. Kan da pıhtılaşmaz veya geç pıhtılaşır. Şarbon hastalığının mikrobu doğada toprakta bulunur ve mikrobun spor formu denen şekli toprakta 30 - 70 yıl kadar canlılığını korur. Bu yüzden şarbon mera hastalığı olarak adlandırılır.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile