En Düsük Issizlik Maasi 2 Bin 568 TL Oldu

En Düsük Issizlik Maasi 2 Bin 568 TL Oldu

1 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 30 oraninda artirilan asgari ücretle beraber en düsük issizlik maasi da 2 bin 568 TL oldu.

Her yil 1 Ocak’ta yürürlüge konan ve tüm yil boyunca geçerli olan asgari ücret, bu sene 1 Temmuz tarihinden itibaren yeniden belirlenerek yüzde 30 oraninda artirildi. Yasanan artis, sadece asgari ücretlileri degil, issizlik ödenegi alanlari da sevindirdi. Issizlik maasi alanlarin ödenekleri de yeni asgari ücrete bagli olarak zamli ödenecek.

Issizlik ödenegi

Bir is yerinde çalisirken; çalisma istek, yetenek, saglik ve yeterliliginde olmasina ragmen, herhangi bir kasit ve kusuru olmaksizin isini kaybeden sigortalilara belirli sartlarla halk arasinda ‘issizlik maasi’ olarak verilen ödenek veriliyor. Günlük issizlik ödenegi, sigortalinin son 4 aylik prime esas kazançlari dikkate alinarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancinin yüzde 40’i olarak hesaplaniyor. Bu sekilde hesaplanan issizlik ödenegi miktari, aylik asgari ücret brüt tutarinin yüzde 80’ini geçmemektedir.

Damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayan issizlik ödenegi, nafaka borçlari disinda hacze ve baskasina devre uygun degildir.

Yeni asgari ücretle beraber geçerli olan issizlik ödenekleri

1 Temmuz-31 Aralik döneminde verilecek issizlik ödenekleri, bu dönemde geçerli olan brüt 6 bin 471 TL üzerinden hesaplanacak. Buna göre asgari ücret üzerinden çalismis olanlara bu dönemde aylik bin 981,41 TL yerine 2 bin 568 TL ödenecek. Yüksek ücretle çalismis olup issiz kalanlar için ise issizlik maasinin tavani aylik 3 bin 972,82 TL’den 5 bin 137,51 TL’ye yükseltildi.

Hak kazanma sartlari ve ödenek süreleri

Kisinin issizlik ödeneginden faydalanabilmesi için kendi istek ve kusuru disinda issiz kalmasi gerekiyor. Ayrica; is sözlesmesinin feshinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak kaydiyla son 3 yil içinde en az 600 gün süreyle issizlik sigortasi primi ödemis olmasi, is sözlesmesinin feshinden sonraki 30 gün içinde ISKUR birimine sahsen ya da elektronik ortamda basvurmasi gerekiyor.

Ödenek alinacak süreler, sigortalilarin kidemlerine göre degisiklik gösteriyor. Mücbir sebepler disinda basvuruda gecikilen süre, issizlik ödeneginden düsülüyor.

Hizmet akdinin feshinin önceki son 3 yil içinde 600 gün sigortali olarak çalisip issizlik sigortasi primi ödemis olan issizlere 180 gün, 900 gün sigortali olarak çalisip issizlik sigortasi primi ödemis olanlara 240 gün, bin 80 gün sigortali olarak çalisip issizlik sigortasi primi ödemis olanlara ise 300 gün süreyle issizlik ödenegi veriliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile