İstanbul sokaklarında bir hafta süren çalışmalarla yapılan ses analizleri maket haline getirilerek, YTÜ Mimarlık Fakültesi binasında sergiye açıldı. Şehrin farklı bölgelerindeki farklı seslerin kayıtlarını analiz ederek, bunları soyut olarak ve ses değişkenlerini, şiddetlerini ifade ederek maketlere dökmek amacını taşıyan Şehir ve Ses Atölyesi’nde oluşturulan maketler, aynı zamanda bölgelerin kimliksel ve fiziksel özelliğini de ifade etmekte. 7 grup olarak 7 farklı bölgeye ayrılan öğrenciler; Kadıköy, Üsküdar, İstiklal Caddesi, Maslak Büyükdere Caddesi, Eminönü-Karaköy, Laleli-Beyazıt ve Sarıyer’de 30 dakikalık ses kayıtları aldı.
Daha sonra maket çalışmalarına geçilerek, her grup birbirinden bağımsız olarak kendi bölgesinin maketini yaptı. Bölgenin kimliği, ses çeşitliliği ve seslerin şiddetlerini içerisinde barındıran bu çalışmada, bölgedeki mimari ve şehirsel öğeler de soyutlanarak, maketteki yerini aldı. Son olarak da ortak bir maket yapılıp, ses analizleri bir topografyaya entegre edilerek bir silüet oluşturuldu. Bu silüetler İstanbul haritası üzerinde birleştirilirken, bilgisayar ortamında ses kayıtları desibel olarak incelendi ve diyagramlar oluşturuldu. İncelenen seslerde en yüksek ses seviyesi Maslak’ta çıkarken, en düşük seviyeye ise Sarıyer sahip oldu. Sesin yüksek olduğu bölgelerin topografik yüksekliği artırılarak, vektörel bir oran yakalanmaya çalışıldı.
YTÜ Şehir ve İnsan Kulübü’nün çalışmasında; Beykent, İstanbul Teknik, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencilerinin de arasında bulunduğu 42 kişilik bir ekip yer alırken, oluşturulan maketlerin sergisi 24 Mart 2013 tarihine dek, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 2. kat koridorunda görülebilecek.
İstanbul’un ses haritası şöyle: İTÜ - Levent - Zincirlikuyu Hattı: 5 Kadıköy - Moda Hattı: 3,58 İstiklal Caddesi: 3,46 Karaköy - Galata Köprüsü - Eminönü Hattı: 3,18 Kuzguncuk - Üsküdar - Salacak Hattı: 3,16 Kumkapı - Beyazıt - Laleli Hattı: 2,16 Sarıyer Hattı: 1,98
En Gürültülü Maslak, En Sessiz Sarıyer
Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve İnsan Kulübü’nün, şehrin ses silüetini oluşturmak amaçlı yaptığı, "Şehir ve Ses Atölyesi" tamamlandı.