Toplum sağlığı açısından kemik erimesinin çok önemli bir problem olduğunu ifade eden Hayat Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Hüseyin Çelen, “Çünkü bazı hastalıklar bağıra çağıra gelirken, kemik erimesi hiç hissettirmeden herhangi bir belirti vermeden kişide sorunlar ortaya çıkarır. Bundan sonra ise geç kalınmış olunabilir. Bu bağlamda, kemik erimesinin sinsiliğine karşı, yapılacak tek şey bilinçlenmektir. Kişilerin ne zaman ve nerede kemik erimesiyle ilgili bir takım deneyimlemeleri gerektiğini bilmeleri gerekiyor. Üzerinde durduğumuz nokta, temel olarak popülasyon çalışmalarında menopoza girmiş bayanların hastalığıdır. Menopoza 45-48 yaş aralığındaki giren bayanların, her hangi bir şikayeti olmaksızın kemik erimesi yönünden kendilerini değerlendirtmeleri gerekiyor” dedi.
Mutlaka bayanlarda menopozdan 1 yıl sonra başlangıç kemik ölçümüne ihtiyaç olduğunu belirten Çelen, “Başlangıç kemik ölçüm değerini yaptıran bireylerde, tespit edilen değerlere göre takip aralıkları belirleniyor. Bazı kişilerde aile risk faktörü de oluşmaktadır. Bunun yanı sıra kullandığı ilaç var ise bunlarda çok önemlidir. Kemik erimesinin temel tedavisi ilaçtır. Kemik zayıflaması durumlarında ise bazı tedbirleri öneriyoruz. Aktif olarak spor yapmanın ve beslenmenin de önemi çok büyüktür” diye konuştu.
Genç yaşta da kemik erimesine rastlanacağını ifade eden Çelen, “Daha çok menopoza girmiş bayanların olmakla birlikte triod, guatr ve buna benzer sorunları olan kişilerde erken yaşlarda görülebilir. Aile öyküsü olan kişilerde biraz daha erken görülme potansiyeli vardır” şeklinde uyarıda bulundu.
En Sinsi Hastalık 'Kemik Erimesi'
Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Hüseyin Çelen, bazı hastalıkların kendini hissettirerek geldiğini ancak kemik erimesinin ise sinsi bir hastalık olduğunu söyledi.