Millî Egitim Bakanliginca hayata geçirilen "Mesleki Egitimde 1000 Okul" projesi Sivas’ta meyvelerini verdi. Proje kapsaminda Sivas Sultan Sehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde çikolata üretim atölyesi kuruldu. MEB’in destegiyle donatimi tamamlanan atölyede 2020 yilinda marka tescili alinarak kisitli imkânlarla üretimine baslanan “Çikolis” markali çikolatalarin seri üretimine geçildi. Ögrencilerin çikolata imalatina yönelik kapsamli bir egitim aldigi atölyede, üretilen ürünler okul bünyesinde hizmet veren Sultan Sehir Uygulama Otelinde ve sosyal medya üzerinden satisa sunuluyor.
Madimakli ekmek için de patent aldilar
Çikolis’in serüveni hakkinda bilgiler veren Okul Müdürü Salih Delice, marka ve patent konusunu düsündüklerinde piyasada geçerliligi ve sürdürülebilirligi olan bir ürün tercih ettiklerini belirtti.
Delice, bu nedenle geçerliligini hiçbir zaman yitirmeyecegini düsündükleri çikolata ve eksi mayali ekmek üretimi üzerine yogunlastiklarini ve ÇIKOLIS adiyla çikolata markasinin tescilini aldiklarini söyledi.
Delice, ayrica eksi mayali ve madimakli ekmek için de patent aldiklarini, üretimini gerçeklestirdikleri bu ürünleri de uygulama otelinde konaklayan misafirlere ikram ettiklerini söyledi.
Günde bin kutu üretiliyor
Çikolatanin imalat ve egitimlerine yönelik bilgi veren Yiyecek Içecek Hizmetleri Alan Sefi, Özlem Midik günde 750 ile bin kutu arasinda çikolata üretimi yaptiklarini belirtip, “Daha önce çikolata üretim makinamiz yoktu. Bakanligimizin meslek liselerini iyilestirme politikasi kapsaminda bize bir ödenek sunuldu. Bu önekle atölyemizi kurma firsati yakaladik. Daha önce sadece mikrodalga isil islem yardimiyla mermer üzerinde temperleme usulü ile çikolatalarimizi yaparken, su an bütün bunlari kendi basina yapan bir makine sayesinde daha kolay ve hizli bir sekilde üretim yapabiliyoruz. Öncelikle ham olarak çikolatamizi aliyoruz ve içerisinde herhangi bir katki maddesi kullanmadan ham çikolatayi isleyerek çikolata yapiyoruz. Çikolatalarimizin içerisinde Sivas’imiza özgü dolgu malzemesi kullaniyoruz. Bunun haricinde karamelli, visneli, frambuazli, portakalli ve limonlu gibi iç dolgular ve sürülebilen kahvaltilik çikolatalar hazirliyoruz. Su anki atölye kapasitemizle günde 750-1000 kutu arasinda çikolata üretimi yapabiliyoruz. Ögrencilerimizle birlikte Millî Egitim Müdürlügümüz, Valiligimiz ve Bakanligimizin destegiyle insallah markamizi Türkiye’ye tanitmayi düsünüyoruz.” Dedi.
Hedef ülke markasi olmak
Meslek egitimin Türkiye’nin gelecegi olduguna vurgu yapan Millî Egitim Müdürümüz Ergüven Aslan ise imkân verildiginde bu ülkenin çocuklarinin çok güzel isleri basardigini belirterek, “Egitim altyapisi her geçen gün daha da güçlenen meslek liselerimiz, Sayin Bakanimizin verdigi önem ve destekle; ülkemizin kalkinmasina, üretimine, ekonomisine ve gelecegimize önemli katkilar sagliyor. Sivas’ta okullarimiz, 2020 yilinda 3 milyon 522 bin 422 lira, 2021 yilinda ise 9 milyon 863 bin 529 liralik ciro ile önemli bir basariya imza atti. Ögrencilerimiz mesleki egitimlerini alirken hem kazanç elde ediyor hem de edindikleri mesleki beceri ve deneyimlerle gelecege daha güvenle bakiyor. Meslek lisesi mezunlari artik, ara eleman degil aranan eleman olarak is gücüne katiliyor ve ülkemizin egitim temelli üretim altyapisina güç katiyor. Çikolatanin Liselisi ‘çikolis’ markasini ilimize ve ülkemize kazandiran, Sultansehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz de bu gelismelerin en güzel, en tatli örneklerinden bir tanesi. Ögrenci ve ögretmenlerimiz, gerçekten çok kaliteli ve katkisiz çikolatalar üreterek hem üretime hem ekonomiye katki sagliyor, yeni bir mesleki beceriyle mezun olacak olmanin heyecanini yasiyor. Ben bu süreçte emek veren tüm ögretmenlerimize, okul müdürlerimize ve ögrencilerimize tesekkür ediyor, bizlere bu imkâni sunan Sayin Bakanimiza ve her konuda destegini esirgemeyen Sayin Valimize sükranlarimi sunuyorum.” Seklinde konustu.
En Tatli Egitim
Sivas’ta lise ögrencileri ürettikleri çikolataya marka patenti alip seri üretime geçti.