Festivale katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kültürümüzün parçası olan baklavaya sahip çıkılması gerektiğini belirterek, baklavanın şişmanlatmadığını iddia etti. Festivalde baklava tepsisi üzerine yapılan Atatürk posteri ise ilgi odağı oldu. Tarihi Yarımada Baklava Festivali, Sultanahmet Meydanı’nda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in de katılımı ile gerçekleştirildi.
Festivale Bakan Şahin’in yanı sıra, Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve çok sayıda davetli katıldı.
Festivalde ayrıca ustalar hünerlerini gösterdi. 7. Arlın Oklava Baklava Ustaları Yarışması da büyük bir heyecanla izlendi.
Festivalin açılışında konuşan Bakan Şahin, kültürün çok önemli olduğunu ifade ederek, “Yaşamın içerisinde gün boyu yaptığımız her şey, yaşam şekillerimiz bizim kültürümüzü oluşturur. Bizim tarihimiz, medeniyetimiz çok köklüdür. Kültürümüz çok kuvvetlidir. Bize düşen şey bunu yaşamak, yaşatmak ve geleceğe taşımaktır. Onur duyacağımız, gurur duyacağımız bir geçmişimiz var. Burada baktığımız zaman işte Türk mutfağı da bu kültürün içerisinde en önemli katma değeri olan bir geçmişi vardır. Ve bu çalışmalarda geleceğe yön vermektedir” dedi.
Coğrafi işaretler ve patent konusunun önemine dikkat çeken Bakan Şahin, “Yurt dışına çıktığımızda bir de bakıyorsunuz bizim baklavaya Yunanlılar sahip çıkıyor. Yunan mutfağı diye gidiyorsunuz Antep mutfağı. Olmaz böyle bir şey. Biz kendi mutfağımıza sahip çıkacağız. Atalarımızın bize bıraktığı mirası çocuklarımıza, geleceğimize taşıyacağız. Yoksa tek tip insan olur dünyada” şeklinde konuştu.
Bakan Şahin, “İddialı bir şekilde söylediğimiz bir şey daha var ki, bizim baklavalar şişmanlatmıyor. En az şekeri, en kaliteli yağı koymanız gerekiyor. Kalori buradan azalıyor. Dolayısı ile en iyi lezzeti, en az kalori ile buluşturmanın yeri de yine Gaziantep baklavalarından geçiyor” dedi.
Festivalde konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ise, “Şimdi Fatih Belediyesi ve belediyeler klasik anlamda sadece yol yapmak, temizlik yapmanın ötesinde insana dair ne varsa bunları yaşatmak, kültüre dair bunları yaşatmak ve bunları geleceğe taşımakla da mesuldürler. Aslında baktığımızda şehirlerin en önemli fonksiyonlarından bir tanesi evet şu anda yaşayanlara en iyi hizmeti sunabilmek, en iyi standardı vermekle birlikte geçmişe ait tüm bu değerlerin geleceğe taşındığı yegane yerler de şehirlerdir” diye konuştu
Demir, Türkiye’nin marka değerine katkıda bulanabilecek yegane değerlerden birinin baklava olduğunu söyledi.
Festivalde yapılan 7. Altın Oklava Baklava Ustaları Yarışması’nda ise Uğur Ayder, birinci oldu. Uğur Ayder ödülünü Bakan Şahin’in elinden aldı. Bakan Şahin, daha sonra festival alanını dolaşarak vatandaşlara baklava dağıttı.
Festivalde bir stantta sergilenen Atatürk posteri ise ilgi odağı oldu. Baklava tepsisi üzerine baklava ile yapılan Kanuni Sultan Süleyman ve Atatürk posteri ile ilgili konuşan Muhlis Okkıran, “Şimdi bu baklavalarımız bizim baklavacı arkadaşlarımız tarafından yapıldı. Tabii bunlar normal hamurdan dolayı, bir de gıda boyası kullanılarak bu hale geldi. Bunları biz satış için sunmuyoruz. Özellikle Kanuni Sultan Süleyman ve Atatürk’ümüzün posterleri ile beraber vatandaşlara görsel olarak sunmaya başladık. Bu bir hayli emek isteyen bir iş, yaklaşık 10-15 günde bu hale geliyor. Tabii biz bunu görsel olarak tutuyoruz. Bu pişmemiş bir halde. Şokta duruyor. Özellikle vatandaşlar Atatürk’ün resmine büyük ilgi gösteriyorlar” şeklinde konuştu.
En Tatlı Festival
Tarihi Yarımada Baklava Festivali, Sultanahmet Meydanı’nda renkli görüntülerle gerçekleştirildi.