Tv8 ekranlarında yayınlanan Erkan Tan ile Başkentten programının bugünkü bölümüne konuk olan Anayasa Uzmanı Doç. Dr. Şeref İba, tutuklu milletvekillerinin durumuna ilişkin çözüm önerilerinde bulundu.
Tutuklu milletvekillerinin sayılarının toplam 9 olduğunu belirten İba, "3' Silivri duruşmaları nedeniyle tutuklu, 6'sı da KCK davaları sebebiyle tutuklu. Bunlarla ilgili yargılama süreci devam etmekteydi, tutukluluk halleri söz konusuydu. Anayasanın 76. maddesinde milletvekili seçilme şartlarını taşımaktaydılar .YSK hukuken seçilmeye bir engel olmadığı için aday gösterilmesine onay verdi. Ancak durumlarda biliniyordu" diye konuştu.
"HER DURUŞMADA SALIVERİLMELERİNİ İSTEMEK MÜMKÜN"
Seçildikten sonra hukuki süreçlerin işletildiğini ifade eden İba, "Tutukluluk hallerinin kaldırılması ve milletvekili seçilmesi nedeniyle salıverilmelerine iişkin talepleri, ilgili mahkemeler tarafından reddedildi. Şu anda aşağı yukarı bu aşamada. İtiraz da edildi ayrıca her duruşmada yeniden salıverilmelerini istemek de mümkün. Hukuki süreç bu şekilde işliyor"şeklinde konuştu.
Tan'ın, "Bu milletvekillerini TBMM'de yemin eder hale nasıl getiririz?" sorusu üzerine İba, "İlk toplantıya gelenleriçmeye katılacak. Katılamayan sayın milletevkilleri sonraki bileşimlerde, ilk katıldıkları bileşimdeiçeçekler. Burada makul bir süre beklenebilir belki veya çözüm mercii ve çözüm önerileri formülleri üzerinde çalışma yapmak gerekir" ifadelerini kullandı.
Buna karşılık Tan'ın, "Hangi çözüm daha kolay ve çabuk uygulanabilir" sorusuna İba şu önerilerde bulundu:
"Üst mahkemelere itirazlarda sonuç vermezse, bana göre yargıyla ilgili iş ve işemler aşağı yukarı tamamlanmış olur ve çözümün adresi artık yasama olur, TBMM olur. Sayın genel başkanlar bir araya gelmek suretiyle, konuyu müzakere edip, parlamento içinde bir çözüm yöntemi konusunda çalışma yapılması gerekir. Örneğin Anayasa'nın özellikle milletvekili seçilme yeterliliğiyle ilgili 76. maddeyle ilgili bir değişiklik düşünülebilir. Mesela orada milli irade vurgusu yapmak suretiyle, milletvekili seçilmesi durumda tutukluğun olmayacağına dair bir ibare konulabilir. Yani Anayasa düzeyinde bir çözüm üretilebilir."
"Ya da ceza muhakemesi kanunun 100. maddesi, genel olarak tutukluluk hallerini ve nedenlerini düzenleyen bir madde" diyen İba, "Bu madde de katolog suçlar var. Yani orada belirtilen suçlar, örneğin kasten orman yakma, uyuşturucu, suç işlemek için örgüt kurmak gibi orada sayılan suçlar söz konusuysa ve bu suçların işlendiğine dair kuvvetli suç süphesi varsa, sanık veya şüpheli için tutukluluk nedeni varsayılır diye bir düzenleme var. Bu maddeyle ilgili de bir gözden geçirme yapılabilir" tavsiyelerinde bulundu.
İba, "Ama bana göre şu aşamada söylenebilecek uygun çözüm yeri ve formülü parlamento gibi gözüküyor ve anayasa düzeyinde olması gerekir diye düşünüyorum" dedi.
Anayasa düzeyinde bir çözüm üretilebilir
Tutuklu milletvekillerinin hali ne olacak? Anayasa Uzmanı Doç. Dr. Şeref İba, en uygun çözüm yeri ve formülünün parlamento gibi gözüktüğünü savunarak, "Ve Anayasa düzeyinde olması gerekir diye düşünüyorum" dedi.