En zengin 100 Türk’ün toplam serveti 104 milyar dolar

Ekonomi dergisi Forbes Türkiye’nin en zengin 100 ismini açıkladı. Servetini 4 milyar dolara çıkarmayı başaran Mehmet Emin Karamehmet yeniden listenin ilk sırasına yerleşirken, onu 3 milyar dolar ile Semahat Arsel ve Hüsnü Özyeğin izledi. Listede yer alan



LİSTEDE İKİ YENİ İSİM VAR
En Zengin 100 içerisinde ilk defa yer alan ve sıralamaya doğrudan milyarder olarak giren iki isim var. Bunlardan biri Genel Enerji CEO’su Mehmet Sepil diğeri de Kazancı Holding’in sahibi Ali Metin Kazancı. 4,6 dolar değer biçilen Genel Enerji de Sepil’in yüzde 30 hissesi bulunuyor. Ali Metin Kazancı ise 1 milyar 400 milyon dolarlık servetiyle Türkiye’nin 14’üncü zengini oldu. Servetinin en büyük kaynağı da Aksa Enerji Üretim firması.
Listenin yeni yüzlerinden biri de Yalçın Ayaslı. Türkiye’de Bora Jet ve gurme ürünler üretip satan Nar gibi yatırımları olan Ayaslı, Boston merkezli Hittite Corporation’ın kurucusu. Nasdaq’a kote firmanın piyasa değeri 2 milyar dolar (17 Şubat tarihi itibariyle). Ayaslı, En Zengin 100’ün teknoloji zengini tek ismi. Ayşe Verda Gülçelik, Ahmet Yahya Kiğılı, Ali Gülçelik, Aziz Torun ve Mehmet Torun 425’şer milyon dolarlık servetleriyle 100’üncü sırayı paylaşıyor.

LİSTEDE 23 KADIN VAR, 8‘İ MİLYARDER
En Zengin 100’de yer alan kadın sayısı 105 kişiden oluşan sıralamadaki 23 kadından sekizi dolar milyarderi. İlk 10’nun toplam serveti 28,2 milyar dolar. Bir önceki seneye göre artış 6,2 milyar dolar iken ilk 50’nin toplam serveti ise 74 milyar dolar. 2010‘a oranla artış 14 milyar dolar.
Zenginlerin ortalama yaşları da 59. En Zengin 100’deki en genç isimle en yaşlısı arasında 60 yaş fark var. 26 yaşındaki İpek Kıraç’ın toplam serveti 550 milyon, Selçuk Ecza’nın kurucusu 86 yaşındaki Ahmet Keleşoğlu’nun ise 715 milyon dolar.
Listede yer alan en zengin çift de Suna ve İnan Kıraç. Toplam servetleri 2 milyar 975 milyon dolar. Çift olarak en zenginler arasında yer alan diğer isimler ise şunlar: Sema Işıl-Aydın Doğan, Ahsen-Orhan Özokur, Vuslat Doğan-Ali Sabancı.

OĞLAK BURCU AĞIRLIKTA
Kendi işini kurarak servetini yaratanların sayısı 51. Bugünün dolar milyonerleri arasında ilk işi memurluk, aşçı yamaklığı, bakkallık ve manifaturacılık olanlar var. Listede en çok oğlak burcundan isim var. 15 Oğlak; 12 Balık; 11 Koç yer alıyor. Koçların toplam serveti diğer tüm burçlardan daha fazla: 14,2 milyar dolar.
Gazetecilerin enerji yatırımlarının servetlerde görülen artışa yansımalarını sormaları üzerine Nilgün Çavdar, "Tüm sektörlerde büyüme var fakat enerjinin servetler içinde önemli bir yeri var. 75 ismin yatırımı var. Enerji önemli, bu toparlanmayı sadece enerjiye bağlayamayız. Türkiye‘nin değerleri büyük. Enerjide görülen oynama da yeni zenginlerin doğmasına sebep oluyor." cevabını verdi.
Bir başka soru üzerine de Çavdar, "Halka açılma zenginliği görünür kılıyor. Örneğin Hamdi Akın‘ın servetine dair detayları bu sayede gördük. Halka açıklık şeffaflaşmayı, denetimi artırıyor." dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile