Enbar'daki Aşiretlerden 'Federasyon' Talebi

Irak'ın Enbar ve Selahaddin vilayetlerindeki bazı aşiretler, yaşadıkları yerlerin IKBY gibi federal bir yapıya kavuşması için Kürt partilerinden destek istedi

Irak'ın Enbar ve Selahaddin vilayetlerindeki bazı aşiretler, yaşadıkları yerlerin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) gibi federal bir yapıya kavuşması için Kürt partilerinden destek istedi.

Süleymaniye'de Kürdistan Yurtseveler Birliği (KYB) politbürosunu ziyaret eden aşiret liderleri, görüşmenin ardından basın açıklaması yaptı.

Basın toplantısında konuşan Enbar aşiretleri temsilcisi Salah Razi Numan, temel sorunlarının DAEŞ olduğunu belirterek, "Bugün Süleymaniye'de Kürt taraflarla, Enbar ve Selahaddin vilayetlerinde bölgesel ve idari çözüm yöntemlerini görüştük. Kendilerinden bu konuda destek istedik" dedi.

Sığınmacılara yaptıkları yardımlardan dolayı IKBY hükümetine teşekkür eden Numan, "Kürdistan bölgesi ve Irak'ın diğer bölgelerine sığınan vatandaşlarımızın bir an önce evlerine dönmelerini diliyoruz. DAEŞ belasının bölgemizden temizlenmesi için daha fazla desteğe ihtiyacımız var. Özellikle Kürdistan bölgesinden yardım bekliyoruz. Çünkü boşaltılan köylere ve şehirlere yerleşen DAEŞ, buraları viraneye çevirdi" diye konuştu.

Enbar'daki aşiret lideri Safi Betah ise Peşmerge güçleri ile Sünni güçler arasında işbirliğinin yapılması gerektiğine dikkati çekerek, "DAEŞ'in işgaline uğrayan bölgelerimizin yeniden inşası için Kürt kardeşlerimizle görüş alışverişinde bulunduk. Enbar ve Selahaddin vilayetlerinde Kürdistan gibi idari bir bölge oluşturulmasını talep ediyoruz. Bunun şartları ve zemini üzerinde konuştuk" sözlerini kaydetti.

KYB Dışilişkiler Sorumlusu Ahmet Sadi Pire ise aşiret liderlerinin kendi bölgelerinde de IKBY gibi bir yapının oluşması için destek istediklerini ifade etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile