Endemik Deniz Çayirlari Ve Deniz Kaplumbagalari Insan Tehdidi Altinda

Endemik Deniz Çayirlari Ve Deniz Kaplumbagalari Insan Tehdidi Altinda

Türkiye’nin önemli turizm beldelerini içinde barindiran Ege Bölgesi’nde, sahillerde birakilan çöpler, olusturdugu görüntü kirliliginin yani sira sahillerdeki yasamlarin da yok olmasini tehdit ederken, EKODOSD Baskani Bahattin Sürücü, endemik tür olan deniz çayirlari ve buralarda beslenen deniz kaplumbagalarinin zarar görmemesi için çöplerin sahillerde birakilmamasi gerektigini hatirlatti.



Aydin’in tarihi ve dogal güzelliklerinin korunmasi adina önemli çalismalar yapan Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi (EKODOSD), Ege kiyilarindaki insan baskisina dikkat çekerek etrafa atilan çöplerin sahilleri tehdit ettigini belirtti.

EKODOSD Baskani Bahattin Sürücü, kiyi kirliligi sebebiyle deniz çayirlarinin ve buna paralel olarak su alti yasamin da tehdit altinda olduguna dikkat çekerken, Kusadasi Körfezi’ni beslenme alani olarak kullanan caretta caretta cinsi deniz kaplumbagalarinin, insan kaynakli ölümleri devam ediyor. Kusadasi açiklarinda denizde seyir halinde olan Metin Irmak isimli duyarli bir vatandas, bir deniz kaplumbagasinin su üzerinde hareketsiz durdugunu fark etti ve durumu Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi’ne (EKODOSD) bildirdi. Ihbar üzerine bölgeye giden EKODOSD Baskani Bahattin Sürücü, yaptigi incelemenin ardindan ölü olarak bulunan kaplumbaganin hedef disi av olarak hayalet agina takildigi ve boguldugu tahmin ettiklerini belirtti.



“Naylon posetler deniz kaplumbagalarin ölümüne yol açiyor”

Her yil çok sayida kaplumbaganin hedef disi av olarak hayatini kaybettigine vurgu yapan Sürücü; “Duyarli dogasever Metin Irmak tarafindan denizde seyir halindeyken bir deniz kaplumbagasinin ölü olarak su yüzeyinde oldugu ihbar edildi. Deniz kaplumbagasinin Caretta caretta türü oldugu tespit edilerek, gerekli ölçümleri yapildi, doku ve keratin örnekleri alindi. Kaplumbagaya yapilan incelemede herhangi bir kesi ya da darp izine rastlanmadi. Deniz kaplumbagalari genellikle tesadüfen aga takilmalarda su yüzeyine nefes almak için çikamadigindan bogularak ölmektedirler. Su altinda birakilan hayalet aglar deniz kaplumbagalari basta olmak üzere birçok deniz canlisinin yasamini tehdit etmektedir. Yaz aylarinda gündüz yüzmek ve güneslenmek için plajlara gelen vatandaslar, gece de sicaklarin etkisiyle rahatlamak ve dinlenmek amaciyla kumsallari doldurmaktadir. Günümüzde bilinçlenme ve çevreye duyarlilik artmis olsa da bazi bilinçsiz kisiler tarafindan yenilip içildikten sonra tüm atiklari kiyilarda birakip gidilmektedir. Insan kaynakli bu kirlilik sonucunda, denize birçok atik madde tasinmaktadir. Özellikle denizdeki naylon plastik posetler, deniz kaplumbagalari tarafindan deniz anasi sanilarak yutuldugundan, bu canlilarin ölümüne yol açmaktadir” dedi.



“Kiyilarimizin temiz kalmasina özen göstermeliyiz”

Sadece Ege ve Akdeniz’de bulunan ve nesli tehlike altinda olan Akdeniz’in çiçekli deniz bitkisi endemik türler arasinda yer alirken, EKODOSD denizin ormani olarak tanimlanan endemik bitki için koruma çagrisinda bulundu. Dünya Doga Koruma Birligi’nin koruma listesinde yer alan Akdeniz’in çiçekli deniz bitkisi posidonia oceanicanin tekne çapalari ve atiklar nedeniyle her geçen gün yok olduguna dikkat çeken EKODOSD Baskani Bahattin Sürücü; “Deniz çayirlarinin tahribati, ormanlardaki agaç kiyimi ile esdegerdir” dedi.



Ayrica Kusadasi kiyilarinin deniz çayirlari açisindan zengin bir bölge olduguna dikkat çeken Sürücü; “Kusadasi kiyilari deniz canlilarinin üreme ve beslenmelerini saglayan Akdeniz’in çiçekli deniz bitkisi posidonia oceanica denilen deniz çayirlari açisindan zengin alanlara sahiptir. Otçul bir tür olan yesil deniz kaplumbagalarinin beslenmesi için deniz çayirlari çok önemlidir. Carettalar deniz çayirlarinin içinde avlanirlar, beslenirken agzindan dökülen kirintilarla yüzlerce minik canli beslenmelerini saglar. Sahilde birakilan bu atiklar denize tasindiklarinda, sualtinda deniz eristelerinin üzerini kapladigindan hem bitkiye hem de basta deniz kaplumbagalari olmak üzere birçok deniz canlisini olumsuz etkilemektedir. Tüm bunlarin bilincinde olarak, kiyilarimizin temiz kalmasina özen gösterip atiklarimizi hemen yakinda bulunan çöp konteynirlarina atmali, atmayanlari da uyarmaliyiz” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile