Endonezya'da 99 Çocugun Ölümünden Sonra Tüm Suruplar Yasaklandi

Endonezya, bazi suruplarin 99 çocugu öldüren akut böbrek yetmezligine bagli maddeler içermesi nedeniyle tüm surup ve sivi ilaç satislarini yasakladi.

Gambiya’daki öksürük suruplarinin yaklasik 70 çocugun ölümünü neden olmasindan haftalar sonra Endonezya’da bazi suruplarin 99 çocugun ölümüne neden oldugu süphesi üzerine yetkililer harekete geçti. Bazi suruplarin akut böbrek yetmezligiyle baglantili oldugunun tespit edilmesinin ardindan hükümet, ülkede kullanilan tüm surup ve sivi ilaçlarin satilmasini ve reçete edilmesini yasakladi. Endonezya Saglik Bakani Budi Gunadi Sadakin, “Akut böbrek yetmezligi yasayan 5 yasin altindaki çocuk hastalarin kullandigi bazi suruplarda bulunmamasi gereken ya da olmasi gereken miktardan fazla etilen glikol ve dietilen glikol içerdigi kanitlandi” ifadelerini kullandi. Sadikin, ayni kimyasal bilesiklerin yerel olarak kullanilan bazi suruplarda da bulundugunu aktardi.

Endonezyali yetkililer, akut börek yetmezligine neden oldugu düsünülen suruplarin markalarini ise açiklamadi.

Dünya Saglik Örgütü, Gambiya’da Hintli bir firma tarafindan üretilen suruplarin 70 çocugun hayatini kaybetmesi ihtimali üzerine bir uyari yayinlayarak, Hintli ilaç sirketinin ürettigi suruplarin kabul edilemez seviyede dietilen glikol ve etilen glikol içerdigi ve suruplarin akut böbrek yetmezligine neden oldugunun tespit edildigini açiklamisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile