Uluslararası Af Örgütü, Endonezya'da idam mahkumlarının avukatlarına erişimlerinin sürekli engellenmekte olduğunu ve işkenceler yoluyla "itirafa" zorlandıklarını belirtti.
Örgütün, bugün Endonezya'daki idam mahkumlarının durumu ile ilgili yayımladığı raporunda, ülkede ölüm cezasıyla karşı karşıya olan yabancı uyruklu mahkumların zor anlayabildikleri bir yargı sistemi ile başa çıkmak zorunda kaldıklarını bildirildi. Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo'nun yönetimindeki hükümetin görevi devralmasından bu yana 14 kişinin infazının gerçekleştirildiği kaydedildi.
Af Örgütü'nün Güney Doğu Asya Direktörü Josef Benedict, yaptıkları soruşturmaların, Endonezya'nın adalet sistemindeki yaygın bozuklukları ortaya çıkardığını ifade etti.
Benedict, "İdam cezası bir insan hakları ihlalidir ancak Endonezya’nın bunu uygularken kullandığı yöntemler olayı çok daha trajik bir hale getiriyor. Yetkililer, bu insanlık dışı cinayetlere derhal son vermeli ve tüm idam davalarını, cezalarının hafifletilmesi sureti ile yeniden gözden geçirmelidir” diye konuştu.
Raporda, "İdam mahkumlarının yarısı gözaltına alındıklarında suçlarını itiraf etmeleri için polis tarafından dövüldüklerini iddia etti. Mahkumların bir kısmı da işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarını anlattı. Ama Endonezyalı yetkililer, hiçbir zaman bu iddiaları araştırmak için gerekli girişimlerde bulunmadı" denildi.
Raporda, 2015 yılında idam mangasının önüne çıkarılan 14 kişiden 12'sinin yabancı uyruklu olduğu ve hepsinin uyuşturucu kaçakçılığı suçundan hüküm giydiği belirtilirken, "Endonezya hükümeti, idam cezasını ulusal bir 'uyuşturucu kaçakçılığı krizi' ile başa çıkmak için kullanıyor" değerlendirmesinde bulunuldu.
Endonezya'da İdam Mahkumlarına Kötü Muamele İddiası
Uluslararası Af Örgütü, Endonezya'da idam mahkumlarının işkenceler yoluyla "itirafa" zorlandıklarını belirtti