Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Hint Okyanusu'nun altın çağına girdiğini ve dünyada önemli bir eksen olarak geliştiğini söyledi.
Başkent Cakarta'da düzenlenen 2017 Hint Okyanusu Yakası Birliği (IORA) Liderler Zirvesi'nde konuşan Joko Widodo, IORA'nın gelişimi, gelecek planları, üye ülkeler arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve ticaret alanlarının artırılması konularında değerlendirmelerde bulundu.
Atlas Okyanusu'ndaki bazı ülkelerin yıllarca dünya olaylarına yön verdiğini ve son 30 yılda da bazı Doğu Asya ülkelerinin hızlı gelişimiyle Pasifik'in önemli bir döneme girdiğini anlatan Widodo, Hint Okyanusu'nun, nüfusuyla kayda değer gelişimi ve ekonomisiyle Doğu Asya, Güney Asya, Ortadoğu ve Avusturalya'da önemli rol oynadığını söyledi.
Hint Okyanusu bölgesinin 2,7 milyarlık nüfusuyla dünya nüfusunun yüzde 35'ini oluşturduğuna dikkati çeken Widodo, birçok açıdan zenginliğiyle de IORA bölgesinin eşsiz olduğunu vurguladı.
Widodo, ülkesinin IORA aracılığıyla bölgesel konumuyla özellikle denizcilik alanında ticaret alanlarını artırmak ve diğer alanlarda da iç ticaret ilişkilerini ilerletmek istediğini bildirdi.
Widodo ayrıca, IORA açısından önemli bir zirve yapıldığını ve toplantıların verimli geçtiğini ifade ederek katılımcılara teşekkürlerini iletti.
Barışçıl, istikrarlı ve müreffeh Hint Okyanusu'nun güçlendirilmesi temasıyla yapılan zirveden, 'Cakarta Uyumu, IORA Eylem Planı, Aşırıcılık, Terörizmi Önleme ve Mücadele Deklarasyonu, Sürdürülebilir ve Adil Ekonomik Büyümede IORA İş Topluluğu Ortak Deklarasyonu' başlıklarıyla 4 temel metin çıktı.
Zirvede alınan kararlar, birliğin 2017-2021 arası kısa ve uzun vadeli hedefleri, ele alınması gereken öncelikler ve kararlar doğrultusunda uygulamaları kapsarken IORA bünyesinde 5-7 Mart arasında yapılan Üst Düzey Yöneticiler, Bakanlar Konseyi ve Liderler Toplantısı'na da üye ülkelerden 100'den fazla üst düzey temsilci katıldı.
Hindistan'ın dönem başkanlığı yaptığı 2011-2013 arasında çalışmaları ivme kazanan IORA'nın 2013-2015 dönem başkanlığını Avustralya üstlenmişti. Avustralya'nın ardından Ekim 2015'te IORA dönem başkanlığı 2 yıllığına Endonezya'ya geçmişti.
IORA, Hint Okyanusu'na kıyısı bulunan ülkelerin ekonomik iş birliğinin artırılması, bölgesel barış ve istikrarın korunmasında iş birliğinin güçlendirilmesi amacıyla 1997'de Morityus'da kurulmuştu.
Birliğe üye ülkeler, dünya petrol rezervlerinin 3'te 2'sini elinde bulunduruyor ve bölgesel iç ticaret hacimleri de 2015 itibariyle 777 milyar dolara çıkmış durumda.
IORA'nın, Avustralya, Bangladeş, Komorlar, Hindistan, Endonezya, İran, Kenya, Madagaskar, Malezya, Morityus, Mozambik, Umman, Seyşeller, Singapur, Somali, Güney Afrika, Sri Lanka, Tanzanya, Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen'den oluşan 21 üyesi bulunuyor.
Çin, Mısır, Fransa, Almanya, Japonya, İngiltere ve ABD birliğin 'diyalog ortağı' konumunda yer alıyor.
Endonezya'da IORA Zirvesi
Endonezya Devlet Başkanı Widodo: 'Hint Okyanusu altın çağına giriyor ve dünyada önemli bir eksen olarak gelişiyor' 'Endonezya, IORA üyesi ülkelerle ticari ilişkilerini daha fazla artırmak istiyor'.