Endonezya'da Merapi Yanardagi'nda Volkanik Hareketlilik Yasandi

Endonezya'nin Cava Adasi'nda bulunan Merapi Yanardagi'nda yasanan volkanik hareketlilik esnasinda üç kez gaz çikisi ve lav akintisi olustu.

Xinhua ajansinin haberine göre, Jeolojik Afet Teknoloji ve Arastirma Merkezinden (BPPTKG) yapilan açiklamada, Endonezya'nin en aktif yanardagi olan Merapi'de yasanan volkanik hareketlilik neticesinde olusan lav akintisinin 1600 metreye kadar yayildigi belirtildi.

BPPTKG Baskani Hanik Humaida, yanardagdaki gaz çikisinin olusturdugu sicak gaz bulutlarinin ilk olarak yerel saatle 03.16'da meydana geldigini ifade ederek, "Püsküren lav ise 129 saniye boyunca 1500 metre güneybatiya dogru yayildi." dedi.

Sicak gaz bulutunun ikincisinin 09.31'de gözlendigini ve ikinci lav akintisinin 93 saniye boyunca 1000 metre mesafeye yayildigini aktaran Humaida, üçüncü sicak gaz bulutunun 09.53'te meydana geldigini ve üçüncü lav akintisinin 121 saniye boyunca 1600 metreye kadar güneybati yönünde yayildigini bildirdi.

Yanardagda alarm seviyesi üçe çikarilirken, merkezden, volkanik püskürmelere karsi yanardagin 3 kilometreye kadar çevresinde bulunmama uyarisi yapildi.

Endonezya'nin Cava Adasi'ndaki Yogyakarta kentinde yer alan, 2 bin 968 metre yükseklige sahip Merapi Yanardagi'nin 2010'da lav püskürtmesi sonucu 347 kisi hayatini kaybetmisti.

Endonezya'da yanardag alarm sistemi, "yesil", "sari", "turuncu" ve en üst seviyede "kirmizi" olmak üzere 4 asamadan olusuyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile