Endüstri 4.0'I Yakalamaya En Yakın İllerden Biri Gaziantep

Endüstri 4.0'I Yakalamaya En Yakın İllerden Biri Gaziantep

Gaziantep Üniversitesi ve Gaziantep TargeT Teknoloji Transfer Ofisi işbirliğiyle düzenlenen “Endüstri 4.0” konulu çalıştay Dünya Gazetesi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt moderatörlüğünde yapıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Gaziantep’in siyasi temsilcileriyle yaptığı görüşmelerde Endüstri 4.0 ‘ın yakından izlenildiğini bu konuda bir ortak aklın oluştuğunu, doğru adreslerin saptandığını belirterek, “Biz üniversite olarak elimizdeki bütün imkanları yöremizin ve ülkemizin iş dünyasıyla paylaşmaya hazırız. Gerekli alt yapılarımız olup, bundan sonrasındaki hedefimiz potansiyellerimizi hızla harekete geçirmektir” şeklinde konuştu.

Çalıştay da bir sunum yapan Dünya Gazetesi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt, ”Endüstri 4.0 bir moda ve popüler kültürün fantezisi değildir. Teknolojik gelişmelerin oluşturduğu çok temel bir trenddir” dedi.

Bozkurt konuşmasının devamında, “Bizim kültürümüzde ciddi fikirleri slogan haline dönüştürme kolaycılığı vardır. İnovasyon ve kümelenme tartışmaları gibi Endüstri 4.0’ında slogana dönüşmemesi gerekir. Endüstri 4.0 dediğimiz zaman akıllı ve bağlantılı ürünler , otomasyon, yapay zeka, makinelerin ve sistemlerin birbirleriyle iletişimi, 3 boyutlu baskı ve eklemeli üretim, büyük veri ve analitik yetenek, insan kaynağında yeni bir bakış, ileri düzeyde kontrol sistemleri gibi bir dizi gelişmeyi bir bütün içinde değerlendirerek, oluşturduğu fırsatlardan yararlanmak gerekiyor. Endüstri 4.0 daha düşük maliyet, daha etkin enerji kullanımı, daha küçük boyutlu donanım, daha yüksek üretkenlik, daha yüksek verimlilik oluşturuyor’’ şeklinde konuştu.

Bozkurt, “Gaziantep oluşturduğu çok önemli gelişmenin bilincinde olarak bugün birim başına 1,5 Dolar olan ihracat değerinin 3,5- 4 Dolara çıkarılması için mevcut yapının açık yürekle sorgulanması gerekir. Bir diğeri tarihsel anlamda çevresinde yakaladığı fırsatın uzun dönemde geleceğini güven altına almak için nasıl zenginleştirileceğinin simülasyonlarını yaparak bir gelecek planı konusunda siyasi irade girişimciler , Sivil Toplum Örgütleri, üniversiteler daha doğrusu ekonominin bütün aktörlerinin belli bir stratejiyi meşrulaştırması adımıdır. Bir başka nokta dünyadaki gelişmeleri yakından izleyerek varsayımlarımızı sorgulamak ve dinamik bir yüzleşmeyle eksiklerimizi tamamlamak üstün yanlarımızı geliştirmek ve Endüstri 4.0’ın oluşturduğu bin yılın fırsatını tam zamanında değerlendirmektir” ifadelerini kullandı.

“Sanayiciler gelişmelerin farkında”

Toplantıda söz alan Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri Başkanı Selahattin Kaplan, kendilerinin en ileri teknolojileri transfer ettiklerini bu konuda girişimcilerin yarış halinde yatırım yaptığını belirterek, ’’Son iki yıldır dünya piyasalarında yaşananların kar marjlarımızı düşürdüğünün farkındayız. Kendi aramızda geleceği güven altına almak için tartışıyoruz. Bu tartışmaları daha ileri götürmemiz kuşkusuz gereklidir’’ dedi.

ARGE ve İnovasyon Genel Müdürü Erdoğan Çoban kendi sektörlerinde kullanılan dünyadaki en ileri teknolojileri işletmelerine getirdiklerini belirterek, “Biz Endüstri 4.0’a kendimizi hazırladık. Ve bundan böyle sürekli ARGE çalışmalarını geliştirerek rekabette doğru bir konumlama yapacağız” ifadelerine değindi.

Çiltuğ Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Can Tuğsuz, “Başka ülkelerde örneğin Kanada’da firmaların elektrikli araçlar geliştirerek dünyanın kaderini değiştirmek istiyor. Bizimde elektrikli araçlar gibi büyük projelerin arkasına takılarak hem kendi kaderimizi hem de dünyanın kaderini değiştirme iddiasında olmamız gerekir” şeklinde konuştu.

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi, “2000 yılından beri Sanayi Odasında görev yapıyorum. Şuan milletvekilimiz ve Gaziantep Sanayi Odası Eski Başkanımız Nejat Koçer zamanında dünya gazetesi köşe yazarlığı yaptığı dönemde ‘Marka Şehir Gaziantep’, ‘İnovasyon Mazisi, ‘Akıllı Sanayi Odası’ projelerini olgunlaştırdık. Eminim bunların içinde sizlerin de payı vardır. Bu projeleri şuanki başkanımız Adil Konukoğlu ile hızlandırdık. Bugün bakıyorum sanayi 4.0 denen olgunun altında yatan bileşenlerde bu projelerimiz var. Bu bağlamda sanayi 4.0 kavramını özümsemiş bir odayız” diye konuştu.

GTO Temsilcisi ve Gaziantep TEKNOPARK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Değer, ” Emek yoğun üretimlerden sıçrama yapabilmemiz için eğitim alanında ciddi bir seferberliğe ihtiyacımız var’’ diyerek odanın eğitim faaliyetleri hakkında bilgi aktardı.

Çalıştayda özetle ekonominin bütün aktörlerinin, siyasi idarenin, girişimcilerin sivil inisiyatiflerin ve üniversitelerin proje odaklı çalışmalara ağırlık vermesi ve bu konudaki etkinliklerin artırılması ortak kararına ulaşıldı.

Çalıştaya Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir, Gaziantep Üniversitesi Rektör Danışmanı Necip Fazıl Yılmaz, Gaziantep Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Osman Erkmen, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri Başkanı Selahattin Kaplan Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Odası Meclis Üyesi Ali Değer , Gaziantep Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı Figen Öztürk, Şölen Çikolata, Kadooğlu Grup, Çiltuğ, Merinos Halı, GTO ve GSO Temsilcileri, Gaziantep Üniversitesi TargeT Teknoloji Transfer Ofisi, Gaziantep TEKNOPARK uzmanları , Gaziantep Üniversitesi akademisyenleri ve pek çok sanayici katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile