Enerji Bakanı Yıldız: Dokuz Canın Onuru, Petrol ve Doğalgazdan Daha Önemli

Enerji Bakanı Yıldız: Dokuz Canın Onuru, Petrol ve Doğalgazdan Daha Önemli

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İsrail ile şu anda enerji alanında herhangi bir yatırım ve proje geliştirmeyi düşünmediklerini belirterek, "Siyasi ve idari olarak bu kadar olumsuzluğun olduğu bir ortamda ortak enerji projelerinin yapılmasını doğru bulmuyorum.

Dokuz vatandaşımızı katleden İsrail, özür dilemedikçe işbirliği yapmayacağız. Çünkü katledilen vatndaşlarımızın her birinin onuru bizim için petrol ve doğalgazdan daha önemli." dedi.

Bazı ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Balıkesir'e gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Balıkesir Elektromekanik Sanayi Tesisleri (BEST)'ni ziyaret etti. Bakan Yıldız'a, AK Parti Milletvekili Tülay Babuşçu, Vali Yılmaz Arslan, Belediye Başkanı İsmail Ok, BEST Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, İl Emniyet Müdürü Ömer Aydın ve diğer yetkililer eşlik etti.

Öğlen saatlerinde uçakla Kayseri'den Balıkesir Havaalanı'na gelen Bakan Yıldız ve beraberindeki heyet, buradan Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan BEST tesislerine geldi. Türkiye'de en büyük trafo üretimi yapan ve dünyanın bir çok ülkesine ihracat yapan tesislerde incelemelerde bulunan Bakan Yıldız, emeği geçenlere teşekkür etti. Ziyaretin ardından bir açıklama yapan Bakan Yıldız, "Bugün hem bir mühendis olarak, hem de sektörün bakanı olarak incelemelerde bulundum. Bana çok heyecan veren önemli yanlar var. Hem imal edilen trafoların büyüklüğü hem de imalat safhaları açısından son derece önemli. Burası Balıkesir için büyük bir kazanımdır. Çünkü Türkiye'de büyük trafo yapabilen 3-4 fabrika var. Yerli üretim ve sermaye açısından en önemli tesis burada bulunuyor. Gelişen, değişen ve büyüyen Türkiye'nin tabi ki büyümeyen, gelişmeyen bir enerji sektörü olmaz. Buradaki enerji yatırımlarının özellikle trafo merkezlerinin Türkiye'deki en önemli tedarikçilerinden bir tanesinin içinde bulunuyoruz. Burada yaptığımız incelemelerde, modern Türkiye'nin modern trafo merkezi konseptini görüyoruz. Emeği geçenleri kutluyoruz. Bunu, Türkiye'nin kazanımı olarak görüyorum." dedi.
Bakan Yıldız, 'İsrail ile enerji konusunda ortak yatırım ve işbirliğimiz var mı, ilişkilerin dondurulmasından sonra durum nedir?' sorusuna ise şöyle cevap verdi: "Bu iklim şartlarında özellikle siyasi ve idari olarak bu kadar olumsuzluğun olduğu bir ortamda ortak enerji projelerinin yapılmasını doğru bulmuyorum. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak bizim tabi ki her ülkeyle farklı geliştirilebilecek projeler var. Ancak İsrail ile herhangi bir proje geliştirmeyi düşünmüyoruz. Petrol ve doğalgaz ithal ettiğimiz primer enerji kaynaklarından bir tanesi. Ancak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının 9 tanesi orada öldürüldü. Her birinin onuru bizim için petrol ve doğalgazdan daha önemli. Özür dilenmedikçe biz herhangi proje yürütmeyi geliştirmeyi düşünmüyoruz."
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaza yapılacak zam ile ilgili açıklamalarda da bulundu. Son 29 ayda doğalgazın maliyetine yüzde 39 oranında zam geldiğini aktaran Bakan Yıldız, "Şu ana kadar doğalgazla diğer üretim kaynakları ile beraber su rüzgar, güneş, jeotermal yerli ve ithal kömür bütün bu termik ve hidroelektrik santralleri dahil bütün üretimden elde ettiğimiz gelirleri bir havuza koyuyoruz. Fiyatları şu ana kadar belli bir dengede tutarak getirdik. Ancak doğalgazı her ay, elektriği de her 3 ayda bir otomatik fiyatlandırma mekanizması ile değerlendiriyoruz. Bütün bunları değerlendirdikten sonra o ay içinde açıklama yapıyoruz. Şimdiye kadar kamuoyunda hep zam dillendirildi. Bu konuda son derece ciddi ve maliyetlerimizle örtüşecek. Şekilde dengelemeye çalışıyoruz. Bu konuda söyleyecek yeni bir şey yok." diye konuştu.
Elektrikte yaşanan kayıp kaçakların özelleştirme ile birlikte 2015 yılına kadar Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerdeki yüzde 10'luk orana çekilmesini öngördüklerini aktaran Bakan Yıldız, şöyle devam etti: "Bölgesel tarifeler, yeni kanun çerçevesinde 2015 yılına kadar uygulanmıyor. Bölgesel tarife demek, her bölgenin kendi içerisinde ürettiği ve tükettiği elektriği kendi içerisinde değerlendirip kayıp kaçakları ile birlikte o bölgede değerlendirilmesi demek. Biz bunu elektrikte uygulamıyoruz. Ulusal tarife dediğimiz Edirne'den Karsa, Sinop'tan Hatay'a kadar bir tarife uygulanıyor. O zaman da artıları ve eksileriyle birlikte bölge havuzlarının yanında Türkiye havuzuna bu fiyatlar atılıyor. Biz kanun, yönetmelik, mevzuatlar olarak elektrikteki kayıp ve kaçakların mutlaka kanunla değil toplumsal baskı ile de önlenmesi gerektiğine inanıyoruz. 2015 yılına kadar kayıp kaçakların azalacağına inanıyoruz. Böylelikle vatandaşların omzundaki yük azalmış olacak."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile