Enerji Depolamada Türk-Alman Is Birligi

Enerji Depolamada Türk-Alman Is Birligi

Günes enerjisi sirketi OzEnergy ve Alman enerji depolama teknolojileri devi “Exide Teknologies”, Avrupa’da ve Türkiye’de büyük ölçekli enerji depolama pazarina hizmet etmek için birlikte çalismak üzere stratejik ortaklik anlasmasi imzaladi. Sirketler, yenilenebilir enerjiye dayali enerji depolama geçisini ilerletmek için is birligi yapacak.

Türkiye’de ve Avrupa’da günes enerjisi alaninda birçok alanda faaliyet gösteren “OzEnergy”, enerji depolamada 130 yillik Alman devi “Exide Technologies” ile partnerlik genisletme sözlesmesi imzaladi.

Üst düzey katilimla gerçeklesen imza töreninde hem Türkiye’de hem Avrupa’daki projelerde “OzEnergy” ve “Exide Technologies”in birlikte çalisacaklari ilan edildi.

Enerji depolamada Türkiye’nin ileri mühendislik ve hizmet kabiliyetleri ile Alman teknolojisinin kalitesini bir arada sunacak olan bu tam hizmet partnerlik is birligi protokolü ile iki firma Türkiye’nin yani sira Avrupa’nin birçok ülkesinde de enerji depolama süreçlerine birlikte çalisacak. Protokol ile enerji depolamada hem ürün hem de mühendislik hizmetinin tüm dünyada is birligi ile sunulmasi amaçlanirken, uzun vadede ana hedef ise Türkiye’nin “Exide Technologies”in satis ve üretim portföyünde önemli bir noktaya gelmesi.

Imza törenine; OzEnergy Yönetim Kurulu Baskani Ömer Koç, OzEnergy CFO’su (finansal isler müdürü), Fatih Serkan Albayrak ve OzEnergy Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Sarpdag beraberinde Exide Technologies Büyük Ölçekli Depolama Sistemleri Yöneticisi Claudio Palillo, Exide Technologies Enerji Sistemleri Satis ve Is Gelistirme Direktörü Francesco Tondo ve genis bir yatirimci portföyü katildi.

OzEnergy Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Serkan Albayrak, OzEnergy olarak 15 yildan beri hem Türkiye’de hem Avrupa’da günes enerjisi alaninda birçok faaliyet gösterdiklerini belirterek, “Proje gelistirmeden tutun, insaat ve kurulum süreçleri, yatirimlar ile bakim süreçleri derken 2017 yilina kadar farkli kimliklerle günes enerjisi alaninda farkli yatirimlar yaptik. 2017 yilindan itibaren de OzEnergy kurumsal kimligi altinda, Türkiye’de ve Avrupa’da günes enerji santrali yatirimlarinda EPC firmasi olarak yer almaya basladik. Bu anlamda Türkiye’de ve Avrupa’da 350 megavata yakin günes enerjisi kurulumunda aktif rol almis bulunmaktayiz. Malum, özellikle son dönemdeki pandemi dönemi ve Ukrayna’da yasayanlardan sonra günes enerjisi her zamandan daha fazla ilgi gören bir yatirim alani haline geldi ve günes enerjisinin yanina da depolama alaninda çok iyi talep gelmeye basladi.

EPDK rakamlarina göre Türkiye’de 2022 sonu itibariyla 164 gigavatsaat güce sahip olabilecek 2 bin 753 enerji depolamali rüzgâr ve günes projesi için basvuru yapildi. Bu basvurulara karsilik, enerji depolamali yatirimlar için tahsis edilebilecek kapasitenin 30 bin megavat düzeyinde olacagi ve bunun da 40-45 milyar dolar düzeyinde bir yatirim anlamina gelecegi açiklandi. Enerji depolama alaninda hem globalde hem de dünyada üretim, hizmet ve ileri mühendislik hizmetlerine olan talebin hizla artacagini öngörerek adimlarimizi Türkiye’nin enerji depolamada da bir üretim üssü haline gelmesi için atiyoruz” dedi.



“Günes’te ileri teknoloji mühendislik ile hizmet ihraç edecegiz”

“OzEnergy” olarak günes enerjisi alaninda Avrupa’nin en büyük yatirimcisi olan Enerparc AG ile uzun yillardir isbirligi içerisinde olduklarini dile getiren Albayrak, “Enerji depolamada Türkiye’ye know-how transferini yaparken dünyadaki en güçlü partnerlerden biri olarak ’Exide Technologies’ firmasi ile beraber bir is birligine gitme karari aldik. Bu anlamda hem Türkiye’de hem Avrupa’daki projelerle beraber hareket edecegiz. EPDK’nin açikladigi rakamlara göre enerji depolama alaninda yaklasik 20-25 milyar dolar yatirim beklendigine dair bir açiklama yapti. Enerji depolama alaninda zaten yapilan basvura baktiginizda günes enerji santrali lisans yatirimindan daha fazla miktarda enerji alaninda yatirim talebi söz konusu. Özellikle elektrikli otomobillerin gelmesiyle ve günes enerji santral yatirimlarinin artmasiyla depolama teknolojileri enerjinin sebekedeki daginikliginin ve dengesizligin de yönetimini saglayacak bir alan olacak. Bu anlamda önümüzdeki yatirimlarda biz ’Exide Technologies’ sirketi ile çok güzel bir is birligine gittigimize inaniyoruz. Çok heyecanli ve büyümekte olan bir sektördeyiz. Enerji projelerinde ’Exide Technologies’ ile birlikte aktif olarak yer alacagiz. Ayrica Türkiye’deki mühendislik altyapimizla beraber ’Exide Technologies’in Avrupa’daki müsterilerine de hizmet vermeye baslayacagiz. Bu anlamda hizmet ihraci anlaminda ülkemize güzel katkilarda bulunacagini düsünüyoruz” diye konustu.



“Türkiye’de de depolama pazarina aktif olarak Ozenergy ile birlikte giriyoruz”

Exide Technologies Enerji Sistemleri Satis ve Is Gelistirme Direktörü Francesco Tondo, OzEnergy ile yenilebilir enerji teknolojilerinde is ortagi olmaktan heyecan duyduklarini belirterek, “Enerji depolama çözümlerimiz, OzEnergy’nin anahtar teslim günes enerjisi santrali sistemlerinin önemli bir oyuncusu olacak. Bu degerli ortakligin müsterilerin temiz ve sürdürülebilir enerji hedeflerine ulasmalarina daha verimli ve daha üstün teknolojilerle ulasmalarina yardimci olacagina inaniyoruz. Türkiye’de de büyük ölçekli depolama pazarina aktif olarak girecegiz ve ortagimizi desteklemek için elimizden gelenin en iyisini yapacagiz" seklinde konustu.



“Yatirim potansiyelinden maksimum faydalanacagiz”

OzEnergy Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Sarpdag, yatirimcilarinin kaliteye önem verdiklerini aktararak, “Her ise talip olan bir firma degiliz. Dev Türk sirketlerimizin günes enerjisi yatirimlarina OzEnergy olarak imza attik. Uluslararasi birçok firmanin Türkiye’deki yatirimlarina öncülük ettik. Tüm Türkiye’de çok farkli yerlerde arazi tipi günes enerjisi santralleri kurulumlari gerçeklestirdik. Bizim yaptigimiz tüm tasarimlar Almanya’da mühendisler tarafindan gözden geçiriliyor. Kullandigimiz tüm ekipmanlar yerli ya da yabanci olsun Alman mühendislerimiz tarafindan kontrol edilmektedir. OzEnergy olarak is birligimizi dünya çapinda daha da genisleterek özellikle günes enerjisi ve enerji depolamadaki bu yatirim potansiyelinden maksimum sekilde faydalanmak için elimizden geleni yapacagiz. Enerji depolama sistemlerinde yaklasik olarak 500 bin euro civarinda bir megavat saatlik bir yatirim yapabilirsiniz. Enerji depolama sistemlerinde amortisman süresi de ayni güneste oldugu gibi bes yilin altinda olacaktir. Bizler de yenilenebilir enerji teknolojileri ile birlikte bu degerli yatirim potansiyelinden maksimum sekilde faydalanmak için elimizden geleni yapacagiz” ifadelerini kullandi.

“Exide Technologies Türkiye’de üretim planliyor”

OzEnergy Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Sarpdag, konusmasina söyle devam etti:

“Bir sonraki asamada OzEnergy olarak Exide Technologies ile hedefimiz enerji depolamada üretimin Türkiye’de de bir parçasinin olmasi yönünde olacak. Biliyorsunuz son dönemde dünya daha çok yerel üretime dogru kayiyor. Halihazirda biz de Türkiye’nin hem insan kaynagi gücü, hem mühendis altyapisi, hem teknik altyapisi gücünü göz önüne alirsak Avrupa’da birçok uluslararasi firma ile yaptigi gibi biz Exide Technologies ile Türkiye’de benzer bir çalisma yapmak istiyoruz ve enerji depolamada üretimin Türkiye’de de bir parçasinin olmasi yönünde ilk adimlarimizi atmak üzere harekete geçiyoruz.”

“Santrallerin verimliligi depolama ile yükseliyor”

Elektrik depolama sistemlerinin diger faydalarina deginen OzEnergy Yönetim Kurulu Baskani Ömer Koç, “Türkiye’de 1 megavatlik bir günes enerjisi santrali kurulumunun 750 bin dolar civarinda oldugunu örnek verelim, bir de yanina bir enerji depolama koydugumuz zaman yaklasik 500 bin dolar ek bir maliyet getirecektir. Fakat enerji depolama teknolojilerinin üretimini Türkiye’de gerçeklestirdigimizde maliyet avantajimiz olacak. Bu teknolojileri daha genis bir kitleye ulastirdigimizda bir ülkenin yeni kurulacak elektrik enerjisi santrali ve elektrik üretim ihtiyaci optimize edilecek ve bu sebepten dolayi enerjide disa bagimliligimiz da azalmis olacak. Maliyetler yine isletme sahibinin hesabina geri dönecektir” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile