Enerji Hanım Projesi 16. Eğitim Çalışması, İzmir Balçova Termal Otel'de gerçekleştirildi.
Bakan Yıldız, toplantıda yaptığı konuşmada, projenin Türkiye'de enerji konusunda farkındalığın oluşturulmasına yönelik sürdürülen eylemler arasında yer aldığını belirtti.
Proje kapsamında, toplumda ailenin temeli kadınlardan başlayarak enerji tasarrufuna ilişkin çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Yıldız, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı himayelerinde Enerji Verimliliği Derneği'nin başı çektiği çalışma meyvelerini veriyor" dedi.
Enerji talebinin, özellikle kış ve yaz günlerinde artış gösterdiğine dikkati çeken Yıldız, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin büyüme hızı ortada. Türkiye 2012 yılında komşu ülkeler kadar büyüdü. Bu ülkeye 1 yılda bir ülke daha eklendi. Enerjimizi ithal ediyoruz. Önemli bölümünü doğal gaz, ithal kömür ve ham petrol olarak yapıyoruz. Enerji ithalatını azaltma konusunda kadınlara çok fazla iş düşüyor. Evlerimizde, 4 milyar lira civarında etkisi olacak adımları atacaksınız. 2023 yılı için konulan hedef var. Büyüyen Türkiye'nin, refah seviyesini artırdığımız Türkiye'nin her yıla düşen 4 milyar lira civarında tasarrufunu sizler beyaz eşya ve elektirikli ev aletleri ile sağlamış olacaksınız. Bu bizim için büyük bir baraj. İthal enerjiden, yerli kaynaklarını kullanır hale gelebilen önemli bir tasarrufu sizler sayesinde sağlamış olacağız."
Türklerin gelenek ve göreneklerinde israfın yasaklandığını, gelirlerin artmasının giderlerin çok olacağı anlamına gelmeyeceğine dikkati çeken Bakan Yıldız, "Çocuklarımıza okul öncesi eğitimden itibaren dikkat edeceğiz. Tasarruf eğitimini verecek olan evin anneleridir" dedi.
-"Enerjide dışa bağımlılık azalacak"
Bakan Yıldız, enerji tasarrufu konusunda kat edilmesi gereken uzun bir yol bulunduğunu, kadınların, katkılarıyla Türkiye'nin gelişimine ciddi değerler koyacağını vurguladı.
Enerji Hanım Projesi kapsamında 21 kentte gerçekleştirilecek toplantıların ardından, Konya'da enerji tasarrufunda sanayinin rolüne ilişkin projenin pilot çalışmasının başlatılacağına dikkati çeken Yıldız, şunları kaydetti:
"Her 1000 dolarlık gayri safi yurt içi hasıla oluşturmak için Türkiye'nin harcadığı enerji halen yüksek. Japonya gibi ülkeler bizden daha az enerji harcayarak daha fazla ekonomiye katkıda bulunuyorlar. Bizler kamu olarak, sizler hanımlar olarak ev ve iş yerlerinizde çalışma şartlarınıtı daha tasarruflu kullanacaksınız. Harcamalar, sizin bizim cebimizden çıkan vergilerle finanse erdilen yatırımlar. LED sokak lambaları ile her yıl 600 milyon lira tasarruf yapacağız. Güneş enerjisi kullanacağız, rüzgar ve yerli kaynaklarla enerjide ithalata olan bağımlılığımızı azaltmış olacağız."
Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanvekili Adnan Ulubaş da proje kapsamında yılda 4 milyar lira tasarruf elde edilmesinin öngörüldüğünü bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Daire Başkanı ve Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Neslihan Yüksel ise İzmir'in en fazla elektirik tüketen ikinci il konumunda bulunduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından, tiyatro sanatçısı Süeda Çil, toplantı katılımcılarına enerji tasarrufuna ilişkin bilgiler verdi.
Toplantıda, Bakan Yıldız ve eşi Selma Yıldız tarafından gerçekleştirilen çekilişle beyaz eşya hediye edildi.
"enerji Hanım" Projesi
İZMİR - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji ithalatını azaltma konusunda kadınlara çok fazla iş düştüğünü belirterek, "Büyüyen Türkiye'nin, refah seviyesini artırdığımız Türkiye'nin her yıla düşen 4 milyar lira civarında tasarrufunu sizler beyaz eşya ve elektirikli ev aletleri ile sağlamış olacaksınız" dedi.