Enerji Santralindeki Çökmede Milyonluk Zarar Olusmustu Açiklamasi 50 Milyon TL'ye Yeniden Ihale Edildi

Enerji Santralindeki Çökmede Milyonluk Zarar Olusmustu Açiklamasi 50 Milyon TL'ye Yeniden Ihale Edildi

Edirne Meriç Nehri üzerinde yapilan "Arsimet Burgu Türbinli Hidroelektrik Santrali"nde yasanan beton çökmeden dolayi olusan büyük kamu zararinin ardindan açiklama yapan Edirne Valisi Yunus Sezer, 50 milyon lira civarinda projenin yeniden ihale edildigini belirtti.

Edirne’de Meriç Nehri üzerine elektrik üretimi için kurulan "Arsimet Burgu Türbinli Hidroelektrik Santrali"nde yanlis mühendislik yapimi sonucu meydana gelen beton ayak kismi ve table çökmesinde milyonlarca liralik zarar olusmustu.

2021 yilinda insasina baslanan ve Edirne’de sehir merkezinden geçen Meriç Nehri üzerinde elektrik üretmek için yapilan enerji santralinde yasanan çökmeden dolayi milyon liralik beton, demir, lastik savak ve aylarca yapilan isçilik masraflari da çöp olmustu.

Iddiaya göre, 625 beton mikserinin doldurdugu ve yaklasik 70 bin 500 metreküp olan beton insaat zemini çöktü. 625 beton mikser kamyonlariyla tasinan çimento, lastik savak tablesinin çökmesi nedeniyle büyük hasar olusmustu. Meriç Nehri zeminine Fore Kazik Sistemi ile sikilastirma çalismalari ile hasar onarilmaya çalisiliyor.

Lastik savak ayaklarinin birinin çökmesinin ardindan milyonlarca kamu zararina neden olan proje revize edildi. Edirne Valisi Yunus Sezer, enerji santralinin 50 milyon TL civarinda yeniden ihale edildigini belirterek, 2 ayri hukuki sürecinde oldugunu ifade etti.



“Öncelikle bir tespit yaptirdik”

Projenin yeniden revize edildigini ifade eden Edirne Valisi Yunus Sezer, “Öncelikle bir tespit yaptirdik. Üniversiteden hocalarimiz, DSI’den ilgili mühendisler, Il Özel Idaresi’nden ve DSI’nin akredite ettigi firmalarin oldugu bir ekiple tespit yaptirdik. Tespit yaptirdiktan sonra buradaki eksiklik neden kaynaklaniyor ve ne yapilmasi gerektigini bize ilettiler. Burada jet grout denilen bir sistem uygulanmis. Bu sistemin bazi yerlerde sikintili oldugunu, oradaki hasarin bundan kaynaklandigini belirttiler. Bunun üzerine yeniden zemin etütleri yapildi ve burada proje yeniden revize edildi. Çünkü bir yatirim yapilmis. Bu yatirimin atil kalmasi kamunun zarari" dedi.



“Hukuki süreçte 2 tane süreç devam ediyor”

Kritik bir karar verdiklerini belirten Vali Sezer, “Bu projenin devam edip etmeyecegi, taskin riskine neden olup olmayacagi ile ilgili bilgi istedik. Edirne’nin de böyle bir endisesi var. Bu ekibin, burasinin taskin riskini artirmayacagi seklinde bir raporu var. Projenin de su anda yaptigimiz sekilde fore kaziklarla yeniden yapilmasi yönünde teknik tavsiye yönünde çalismaya basladik. Sona geldik. En son açik ihalesi yapildi. 50 milyon TL civarindaydi. Süreç de devam ediyor. Hukuki süreçte 2 tane süreç devam ediyor. Birincisi tespit davasi açildi. Buradaki kusur kime aittir, neden kaynaklaniyor ile ilgili olarak mahkememiz tespiti bitirmis. Henüz bize gelmedi ama geldikten sonra buradaki yasal islem baslatilacak. Idari yönden, mahkemenin tespitine göre sahislardaki sorumlulugun ne olduguyla ilgili bir idari sorusturma devam ediyor. O tespiti aldiktan sonra ikisini birlestirip hem maddi tazmin yönüyle süreç baslayacak, hem de idari sorumluluk yönüyle bir süreci baslatmis olacagiz. O noktada gayet emin bir sekilde, kanunlar neyi emrediyorsa onu yapmamiz gerekiyor. Onu da yapiyoruz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile