Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Akçakoca-Çayağzı Doğalgaz Proses Tesisi'ni ve Karadeniz'deki platformları inceleyen Mercan, yetkililerden bilgi aldı.
Mercan, incelemenin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 platformla hizmet veren Akçakoca'daki doğalgaz tesislerinin bakanlık için çok önemli olduğunu söyledi.
Tesislerde brifing aldıklarını, denizdeki platformları da incelediklerini anlatan Mercan, şöyle konuştu:
''Dogalgaz, petrol ve hidrokarbon yatırımları için çok yönlü sismik çalışmalar yapılıyor. Onlarca kuyu kazılıyor. Herhangi bir rezerv bulunursa yatırım yapılıyor. Karadeniz'de bildiğiniz gibi TPAO, diğer yabancı kuruluşlarla Türkiye'nin başka yerlerinde olduğu gibi, aramalarına devam ediyor. Yeni rezervler bulunursa bu rezervlerin değerlendirilmesi için tabii ki yatırım yapılmaya devam eder ama yeni rezervler bulunmazsa bu ocaklar kapanır, başka yerlerde aranır.
Akçakoca'da şimdiden yeni yatırımlar olacak mı sorusuna cevap vermemiz mümkün değil. Şu anda Akçakoca'da 4 platformumuz var. O platformlardaki doğalgaz sahildeki tesislere geliyor, oradan da BOTAŞ'ın boru hattına veriliyor. Şu anda üretim devam ediyor.''
-''Türkiye, petrol ve dogalgaz açısından zengin bir ülke değil''-
Akçakoca'da günlük ortalama 300 bin metreküp doğalgaz üretildiğini anımsatan Mercan, ''Bu, zaman içinde azalıyor. Birtakım rehabilitasyon yatırımlarıyla tekrar artıyor. Tabii her petrol ve doğalgaz kuyusunun ömrü var. Ömrünü tamamladıktan sonra o kuyu kapatılıyor ve bölgede varsa yeni kuyular açılıyor. Türkiye, petrol ve dogalgaz açısından zengin bir ülke değil'' diye konuştu.
Akçakoca'da çıkarılan doğalgazın çok önemli olduğuna dikkati çeken Mercan, sözlerini şöyle tamamladı:
''Türkiye'de çıkarılan doğalgaz kuyularımızdan biri de Akçakoca'da. O bakımdan tabii ki önemli çünkü biz 50 milyar metreküp civarında olan doğalgaz ihtiyacımızın çoğunu ithal etmek durumunda kalıyoruz, her damla doğalgazın bizim için kıymeti var. Çünkü bunların hepsi cari açığın azaltılmasında kullanılıyor. Bu bakımdan Akçakoca'daki tesislerimiz bizim için çok önemli. Çalışmaları dikkatle takip ediyoruz.''
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mercan, Düzce'de
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan, Türkiye'nin 50 milyar metreküp civarındaki doğalgaz ihtiyacının büyük çoğunluğunu ithal ederek karşılamak durumunda kaldığını belirterek, ''Her damla doğalgazın bizim için kıymeti var'' dedi.